Mesajul unui medic de la Spitalul de Psihiatrie pentru ministra Sănătății: „După 25 de ani de devotament în acest sistem, azi mă gandesc să-mi las halatul alb”

Mesajul unui medic de la Spitalul de Psihiatrie pentru ministra Sănătății: „După 25 de ani de devotament în acest sistem, azi mă gandesc să-mi las halatul alb”

„După 25 de ani de devotament în acest sistem, azi mă gandesc să-mi las halatul alb”. Este declarația unui medic de la Spitalul Clinic de Psihiatrie, care a scris un mesaj pe pagina de facebook prin intermediul căruia s-a revoltat față de acțiunile Ministerului Sănătății în lupta cu COVID-19 și ultimele declarații făcute de ministra Viorica Dumbrăveanu, potrivit cărora medicii s-ar face vinovați că se infectează cu coronavirus.

Mai exact, Renata Zabelinsky acuză Ministerul Sănătății că medicii și pacienții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie sunt lăsați baltă în fața luptei cu pandemia.

„Există doua tipuri de durere în viață: durerea care te rănește și durerea care te schimbă! Mă revolt, fiindca Doare! Ceva timp în urmă, am ales sa fiu alături de colegii mei în lupta contra acestui virus. Dar azi, dupa blamarea și „susținerea" personalului medical de către doamna ministră a Sănătății, am înteles că nu merită să- ți expui viața și familia la risc. După 25 de ani de devotament în acest sistem, azi mă gandesc să-mi las halatul alb.

Publicitate

Doresc să o întreb pe doamna ministră, dacă a știut de existența Spitalului Clinic de Psihiatrie, știe unde se află el, deoarece nu l-a vizitat niciodată. Știe specificul acestui spital și contingentul care se tratează aici? Este un lucru bine înțeles și prognozat în orice Spital de Psihiatrie, că de la un pacient internat cu simptome de virus, peste o perioadă vor fi zeci! Deoarece acestor pacienți nu le poți explica cuvântul izolare și respectarea regulilor igienice. El are necesitățile sale, precum de a fuma dintr-o țigară, de a bea dintr-o sticlă cu apă cu alt pacient, în secțiile de 90 de paturi. Nu v-ați gândit la acest scenariu? Nu v-ați gândit la faptul că fiind infectat pacientul nu va fi primit de alt spital, deoarece are o boala concomitentă, cea psihică? Și dacă este trimis personalul medical și medicii în carantină la domicilu, atunci ce facem cu acești bolnavi? Cine îi ajută? Sau poate le deschidem ușa?

Nu ați analizat, deoarece ați fost departe de acest spital. Nu l-ați abordat cu maximă seriozitate. Acum învinuiți personalul medical și medicii, care se sufocă acolo că ei singuri s-au infectat din propria neglijență, pe cei care dorm în spital, pentru a nu infecta familile, care fac tot ce e posibil pentru acești pacienți, acest spital și pentru aceasta țară, care rămân tot mai puțini, pentru că și noi suntem oameni și ne înbolnăvim. Oare asta trebuie să facă căpetenia de oaste în timpul unui razboi? Oare acum trebuie să fim blamați și umiliți? Aceasta este tactica dumneavoastra de „susținere"?

...

Amintim că vineri ministra susținea că, deși angajații din Sănătate sunt asigurați cu echipamente corespunzătoare, numărul de îmbolnăviri printre lucrătorii medicali este în creștere.

„Există breșe în utilizarea echipamentului de protecție. Mulți atrag atenție cum se echipează și mai puțini atrag atenție când se dezbracă, cum trebuie să respecte regulile la înlăturarea echipamentului de protecție individuală”, a spus Dumbrăveanu.

Astfel, specialștii din domeniul epidemiologic au decis că vor întocmi o serie de reguli cu privire la măsurile de protecție a persoanlului medical în lupta cu COVID-19. Totodată, va fi instituită o comisie ce va controla corectitudinea echipării lucrătorilor medicali.

Tot ieri, autoritățile anunțau că în țară a ajuns un lot de trei tone cu echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali. Azi, 11 aprilei, ministra Sănătății anunța că 2/3 din acestea a fost deja repartizate în instituțiile medicale.

Până acum, au fost confirmate 390 de cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul angajaților din sănătate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal