
Trei șefi ai spitalelor spun că medicii sunt echipați corespunzător. Andrei Uncuța: „Nu este acum atât de important echipamentul, dar starea morală”
Trei șefi de spitale declară că specialiștii de sănătate din prima linie cu lupta împotriva COVID-19 dispun de toate echipamentele necesare pentru a se proteja în fața virusului. Mai exact, este vorba despre șeful Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasiliță, directoarea Spitalului de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bârcă și șeful Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța. Ultimul a menționat că „nu este acum atât de important echipamentul, dar starea morală a persoanelor”. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presă la care a fost prezentă și ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.
・
Astfel, șeful spitalului „Toma Ciorbă” spune că dificultățile medicilor în cadrul instituției sunt de ordin psihologic, însă situația ar fi sub control.
„Avem 120 de pacienți, internați în spital. Vreau să spun că până în acest moment am externat 70 de pacienți. Ne-am consolidat și desigur că mai sunt niște dificultăți la acordarea asistenței medicale. Dificultăți sunt de ordin psihologic, frustrarea vine mai târziu. Avem doar un caz de infectare a unui specialist medical. Este vorba de un laborant care se ocupă personal cu prelevarea testelor. Noi ne vom strădui să facem față și să acordăm asistență pacienților”, a declarat șeful spitalului „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasiliță.
Potrivit directoarei Spitalului de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bârcă, medicii din cadrul instituției medicale dispun de toate echipamentele necesare și mulțumește donatorilor pentru acest lucru.
„Acum am rămas cu 120 de pacienți, dintre care 107 confirmați cu COVID-19, 44 sunt forme mediii și 63 cu forme ușoare. Asigurarea cu echipamente este îndeaujuns cu de toate. Avem 1600 de seturi de protecție. Suntem asigurați pentru 20 de zile cu aceste costume. Toată lumea când are nevoie le îmbracă. La fel, am primit trei aparate de ventilare. Am cumpărat de zeci ori mai mult dezinfectant și avem multe donații. Suntem recunoscători donatorilor pentru produsele alimentare, pentru că acum putem asigura o alimentație sănătoasă copiilor. Pentru noi este o situație obișnuită. Condițiile au fost puse din start, iar tot personalul este informat. Singura problemă sunt locurile. Noi avem 100 de paturi, dar 120 de pacienți. Rugăm să fie studiată problema, pentru că nu mai putem lua pacienți, însă suntem apelați”, a declarat directoarea Spitalului de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bârcă.
Iar șeful Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța, consideră că în această perioadă echipamentul de protecție nu este atât de important, ci mai degrabă starea morală a persoanelor
„ Am avut 76 de pacienți internați, 31 au fost transferați, iar trei au fost vindecați. Nouă persoane au decedat. Acum sunt internați 38 de pacienți, șapte în stare gravă, conectați la aparatele de ventilatoare, iar alți 11 sunt în stare gravă.
În această perioadă au fost intubați 23 de pacienți în total, iar acum sunt șapte. În prezent, lucrăm cu până la 42 de paturi. Avem în dotare 50 de ventilatoare pregătite să fie utilizate în caz că va fi nevoie. În perioada de 15 zile de când pacienții au transferanți din blocul principal în blocul nouă chirurgical, noi nu avem niciun caz de infectare al personalului medical. Au rămas doar acei 17 colegi, care sunt sub supraveghere și tratament. Doi din ei au fost externați, după două probe negative și alți cinci așteaptă a doua probă. Toți sunt în stare bună și îi așteptăm înapoi la serviciu.
Zilnic timp de 24 de ore trec în jur de 50 de persoane din cadrul medical, care lucrează în ture de patru ore. Zilnic se folosesc 150 sau 160 de combinizoane. În urma plasării filmulețelor privind activitatea colegilor noștri, din partea mass mediei și a colegilor, eu nu vreau să mă refer la echipament, pentru că datoria noastră e să îi dotăm cu echipamente și ei au aceste echipamente. Cel mai important pentru sustemul public nu este atât echipamentul, dar situația morală a persoanelor. Pentru sistemul public este o provocare. Acum atenția noastră este spre personalul medical, pregătirea personalului medical, iar acum pregătim echipa de rezervă pentru departamentul de terapie intensivă, de specialități terapeutice și chirurgicale și inclusiv în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”. În acest fel noi pregătim un training gradual al lor, atât teoretic, cât și practic”, a menționat directorul Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța.
Precizăm că un angajat al Serviciului de Medicină Urgentă a postat pe Facebook imagini video în care arată calitatea măștilor din doatrea echipei. Din imagini se vede calitatea joasă a acestora. Mai mult, din spusele tânărului, medicii sunt nevoiți să lucreze cu mănuși care se pot rupe ușor, iar ochelarii de protecție sunt prelucrați și refolosiți.
Ulterior, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a venit cu o reacție prin care susține că măștile de proteție pe care le folosesc lucrătorii medicali corespund cerințelor.
„De la începutul răspândirii COVID-19 pe teritoriul R. Moldova, colaboratorii CNAMUP folosesc echipemente de protecție individuală pregătite pentru diverse infecții extrem de contagioase, aplicate în conformitate cu Protocoalele Clinice Naționale.
Subliniem, toate echipele de pe ambulanță, care intervin în cazuri suspecte de coronavirus, sunt dotate cu echipament de protecție special, pentru a proteja integral personalul medical, conform recomandărilor OMS.
Menționăm că măștile procurate prin licitație de IMSP CNAMUP, sunt autorizate și conforme regulamentelor impuse de Agenția Națională de Sănătate Publică”, se arată într-un comunicat al instituției.