Mesajul ministrei Sănătății: „COVID-19 va trece și vom vedea cine merită lauri și critici. Acum nu este momentul oportun”

Mesajul ministrei Sănătății: „COVID-19 va trece și vom vedea cine merită lauri și critici. Acum nu este momentul oportun”

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a ținut să transmită un mesaj către cetățeni în care ne-a îndemnat să mai chibzuim asupra acțiunilor noastre, care au legătura cu sistemul medical și situația epidemiologică din R. Moldova. Potrivit ministrei, acum nu este momentul oportun pentru critici. 

„Depășirea epidemiei ar fi imposibilă și îmi exprim gratitudinea personalului medical. Orice acțiune care este realizată de minister este rezultatul practicilor colegilor și doar prin solidaritate putem depăși situația cu care se confruntă R. Moldova.

Să ne mai gândim odată vizavi față de acțiunile care le întreprindem și cât de benefice sunt aceste acțiuni pentru cetățenii R. Moldova, cât de benefice sunt pentru personalul medical cum vor contribui direct sau indirect la depășirea situației epidemiologice. COVID-19 va trece și vom vedea care a fost valoarea fiecăruia dintre noi. Vor fi judecați eroii, atunci vom vedea cine merită lauri și critici. Acum nu este momentul oportun și benefic pentru sistemul de sănătate, decât un singur lucru - solidaritate”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Publicitate

Precizăm că un angajat al Serviciului de Medicină Urgentă a postat pe Facebook imagini video în care arată calitatea măștilor din doatrea echipei. Din imagini se vede calitatea joasă a acestora. Mai mult, din spusele tânărului, medicii sunt nevoiți să lucreze cu mănuși care se pot rupe ușor, iar ochelarii de protecție sunt prelucrați și refolosiți.

Ulterior, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a venit cu o reacție prin care susține că măștile de proteție pe care le folosesc lucrătorii medicali corespund cerințelor.

La fel, un medic de la Spitalul Clinic de Psihiatrie a scris un mesaj pe pagina de facebook prin intermediul căruia s-a revoltat față de acțiunile Ministerului Sănătății în lupta cu COVID-19 și ultimele declarații făcute de ministra Viorica Dumbrăveanu, potrivit cărora medicii s-ar face vinovați că se infectează cu coronavirus. Mai exact, Renata Zabelinsky acuză Ministerul Sănătății că medicii și pacienții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie sunt lăsați baltă în fața luptei cu pandemia.

Amintim că vineri ministra susținea că, deși angajații din Sănătate sunt asigurați cu echipamente corespunzătoare, numărul de îmbolnăviri printre lucrătorii medicali este în creștere.

„Există breșe în utilizarea echipamentului de protecție. Mulți atrag atenție cum se echipează și mai puțini atrag atenție când se dezbracă, cum trebuie să respecte regulile la înlăturarea echipamentului de protecție individuală”, a spus Dumbrăveanu.

Astfel, specialștii din domeniul epidemiologic au decis că vor întocmi o serie de reguli cu privire la măsurile de protecție a persoanlului medical în lupta cu COVID-19. Totodată, va fi instituită o comisie ce va controla corectitudinea echipării lucrătorilor medicali.

Până acum, au fost confirmate 390 de cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul angajaților din sănătate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal