Angajații Centrului Național de Medicină Urgentă din sectorul Botanica confirmă că nu sunt echipați corespunzător

Angajații Centrului Național de Medicină Urgentă din sectorul Botanica confirmă că nu sunt echipați corespunzător

Un grup de angajați de la Centrul Național de Medicină Urgentă din sectorul Botanica confirmă declarațiile făcute de Eugeniu Cebotari, tânărul care a postat ieri un material video în care a descris echipamentul specialiștilor de la ambulanță. Astfel, specialiștii medicali atenționează Ministerul Sănătății să ia toate măsurile necesare. în caz contrar, spun că vor reacționa la alt nivel. 

„Confirmăm materialul video postat de colegul nostru Eugeniu Cebotari, privind echipamentul de protecție. Cu părere de rău, echipamentul pe care îl dispunem este asemănător celui prezentat. Dorim ca Ministerul Sănătății să întreprindă măsuri urgente referitor la echipamentul de protecție pentru colaboratorii medicali din prima linie. Câteva detalii referitor la echipamentul de protecție:

1. Ochelarii de protecție care sunt de unică folosință, suntem nevoiți să îi returnăm pentru a fi dezinfectați, însă nu avem dovada de sterilitate la următoarea folosire.

Publicitate

2. Măștile de protecție nu corespund la standardele de protecție;

3. Mănușile nu corespund echipamentului. Nu corespund manjeta costumului.

...

Precizăm că un angajat al Serviciului de Medicină Urgentă a postat pe Facebook imagini video în care arată calitatea măștilor din doatrea echipei. Din imagini se vede calitatea joasă a acestora. Mai mult, din spusele tânărului, medicii sunt nevoiți să lucreze cu mănuși care se pot rupe ușor, iar ochelarii de protecție sunt prelucrați și refolosiți.

Ulterior, tânărul a șters materialul video, iar astăzi l-a publicat din nou pe pagina sa de Facebook. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a venit cu o reacție prin care susține că măștile de protecție pe care le folosesc lucrătorii medicali corespund cerințelor.

Precizăm că astăzi trei șefi de spitale au declarat că specialiștii de sănătate din prima linie cu lupta împotriva COVID-19 dispun de toate echipamentele necesare pentru a se proteja în fața virusului. Mai exact, este vorba despre șeful Spitalului de Boli Contagioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasiliță, directoarea Spitalului de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bârcă și șeful Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța. Ultimul a menționat că „nu este acum atât de important echipamentul, dar situația morală a angajaților”. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presă la care a fost prezentă și ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

La fel, ministra a ținut să transmită un mesaj către cetățeni în care ne-a îndemnat să mai chibzuim asupra acțiunilor noastre, care au legătura cu sistemul medical și situația epidemiologică din R. Moldova. Potrivit ministrei, acum nu este momentul oportun pentru critici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal