După ce ieri un angajat al Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească a publicat un material video în care a descris și a declarat că specialiștii medicali nu sunt echipați corespunzător în lupta cu COVID-19, un medic ORL a venit cu un mesaj pe facebook și a declarat că „R. Moldova este unica țară de pe glob în care tuburile de intubare nu sunt de unică folosință”.
„Despre cei care îl numesc pe băiatul de la Urgență „papă lapte”... Gata, mi-a crapat rabdarea. O sa deschidem niște paranteze, ca sa știe lumea cine sunteți cu toții.Puțini cunosc că Republica Moldova este unica țară de pe glob în care tuburile de intubare nu sunt de unică folosință. Ați auzit bine, a murit pacientul, tubul la sterilizat în oleaca de perhidrol și îl intubăm pe următorul. Faptul că se reutilizează ceea ce e de unică folosință nu este o noutate pentru nimeni.
Când lucram la IMU, am fost chemat de urgență la director în cabinet să dau explicații, de ce mi-am permis sa critic pseudomărirea de salariu de pe timpul ministrei Glavan. Am fost impus ilegal sa plec din funcție, sub presiune, pentru că mi-am permis să critic o altă ministră a Sănătății. Eram unicul specialist ORL din IMU. Pentru ei nu a contat că așa o instituție rămâne fără specialist și pacienții fără asistență ORL timp de șase luni.
Trecem la alt subiect. Cum e posibil ca un director de instituție să intre prima dată în secția de reanimare transformată în secție Covid-19, prima dată în cinci ani de activitate? Adevarul este ca directorii de azi, nu spun toți, majoritatea se țin de funcții numai pentru a lua la labă mită în timpul tenderelor.
Pe ei nu îi interesează personalul medical sau sănătatea populației. Cei care apară în continuare guvernarea șí nu le pasă de sănatatea oamenilor, nu pot fi numiți șefi, nu pot fi numiți măcar oameni. Un șef are grijă de echipa, da nu bagă prin prostia deciziilor lui secții întregi în carantină și minte presa”, a scris Ciprian Gherasim pe pagina sa de facebook.

În replică, directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat următoarele:
„ Sincer să zic, sunt surprins de dezinformarea și minciunile pe care le faceți, fără a cunoaște starea reală a lucrurilor din instituția unde ați activat ani buni. Despre băiatul de la Urgență, numit „papă lapte”, Institutul de Medicină Urgentă nu are nimic comun cu el. El activează în cadrul Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească.
Printre altele, despre echipamentele de protecție, evident că lucrătorii medicali de pe ambulanțe sunt persoanele cu risc major de infectare. Dar acele echipamente pe care le-a demonstrat tânărul sunt pentru echipele care deservesc urgențele Non-COVID.
Spun asta pentru că, în fiecare zi văd cum sunt echipați lucrătorii medicali de pe ambulanțe, care transferă pacienții cu COVID-19. Absolut toți sunt îmbrăcați cu costume de protecție (combinezoane), bahile, mănuși chirurgicale, ochelari de protecție, respiratoare și viziere.
Al doilea subiect. Este un fals absolut că în Republica Moldova tuburile de intubare nu sunt de unică folosință. Aici, ați dat dovadă de ipocrizie și lipsă totală de stimă față de colegii dumneavoastră, care în prezent activează în secțiile de Reanimare, luptând pentru viața pacienților critici COVID-19. După ce am citit mesajul Dumneavoastră, am discutat personal cu șeful Departamentului de Terapie intensivă și Reanimare, prof. Adrian Belîi și cu șeful secției Reanimare, dr. Viaceslav Crivorucico, care sunt responsabili de tratamentul intensiv al celor 59 de pacienți gravi cu COVID-19 și care supraveghează intubarea pacienților. Au infirmat categoric învinuirile dumneavoastră. Departamentul, la moment, dispune de rezerve suficiente de tuburi de unică folosință pentru intubare, pentru o perioadă de cel puțin șase luni.
Al treilea subiect. Cu adevărat, eu v-am convocat, și v-am explicat că resursele financiare disponibile în sistemul de sănătate la momentul dat sunt suficiente pentru majorări mai consistente de salarii în primul rând pentru tinerii specialiști, iar această decizie a fost luată pentru a diminua exodul lor peste hotarele țării. Am discutat și cu aceasta ne-am despărțit. Fără a vă mustra și fără a vă impune să demisionați”, a menționat directorul IMSP.
Precizăm că un angajat al Serviciului de Medicină Urgentă a postat pe Facebook imagini video în care arată calitatea măștilor din doatrea echipei. Din imagini se vede calitatea joasă a acestora. Mai mult, din spusele tânărului, medicii sunt nevoiți să lucreze cu mănuși care se pot rupe ușor, iar ochelarii de protecție sunt prelucrați și refolosiți.
Ulterior, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a venit cu o reacție prin care susține că măștile de proteție pe care le folosesc lucrătorii medicali corespund cerințelor.