Dodon: Statul va achita dobânzile creditelor luate de agenții economici pentru plata salariilor

Dodon: Statul va achita dobânzile creditelor luate de agenții economici pentru plata salariilor

Statul va plăti dobânzile agenților economici, dacă aceștia vor lua credit pentru a acoperi salarii. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, la briefingul de după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și speakerul Zinaida Greceanîi.

„Am decis să dăm un suport suplimentar pentru agenții economici. Anunț astăzi că am decis să acoperim dobânzile bancare pentru agenții economici, care iau credite în valoarea fondului de remunerare a muncii pentru trei luni, de exemplu decembrie, ianuarie, februarie. Adică volumul total al fondului de remunerare a muncii pe întreprindere, pe agent economic, pe trei luni, în caz că vor lua credit fie pentru mijloace circulante sau achitare de salarii, dobânzile vor fi acoperite din bugetul de stat. E vorba de dobânzile la creditele bancare până la finele acestui an. Îndemn agenții economici care spuneau că nu au bani pentru salarii să se crediteze, iar dobânzile le acoperim noi. Ce aveți mai scump sunt angajații, de aceea am decis să vă susținem suplimentar”, a anunțat Igor Dodon.

Amintim că anterior Guvernul și-a angajat răspunderea pentru o serie de măsuri de susținere a agenților economici.

Publicitate

E vorba de subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, în caz de șomaj tehnic – 100% din impozite și contribuții, subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, pentru alți agenți decât cei în șomaj tehnic - 60% din impozite și contribuții, scutirea de plata pentru patentă pentru cei ce și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru domeniul HoReCa și amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situaţii Excepţionale.

Curtea Constituțională a suspendat legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. La baza deciziei stă sesizarea depusă de parlamentarul Dinu Plângău. Chiar dacă autorul a solicitat suspendarea a doar trei articole din lege, magistrații constituționali au statuat că acest lucru nu este suficient.

Ulterior, pe 10 aprilie, un set de măsuri incluse în angajarea de răspundere a Guvernului, suspendate prin decizia Curții Constituționale, au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Astfel, cetățenii vor continua să beneficieze de suportul de șomaj.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal