Șef de departament de la Spitalul de Urgență raportează despre atmosfera de muncă: „Medicii sunt motivați, își fac datoria”

Șef de departament de la Spitalul de Urgență raportează despre atmosfera de muncă: „Medicii sunt motivați, își fac datoria”

Institutul de Medicină Urgentă reușește să facă față cu succes pacienților infectați cu COVID-19. Cel puțin asta a declarat șeful departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi, invitat la raport de ministra Sănătății, în cadrul unui briefing de presă. Belîi a precizat că situația psiho-emoțională a lucrătorilor medicali este stabilă, doctorii fiind motivați să-și facă datoria. 

„La IMU au fost luate măsuri de pregătire fizică a departamentului. De asemenea, s-au pregătit intrările pentru a fi asigurat un sens unidirecțional al personalului. Pacienții au un flux separat. Toate ușile au fost marcate cu săgeți, indicatoare și poze unde se arată zonele și cu ce echipament se pote intra în fiecare zonă. Tot personalul medical a participat la demonstrații de îmbrăcare și dezbrăcare a costumelor, au învățat cum se prelucrează corect mâinile, căile de transmitere a virusului au fost explicate”, a spus Belîi.

Doctorul a ținut să precizeze că în prima săptămână de activitate cu pacienții infectați cu COVID-19 au fost câteva dificultăți:

Publicitate

„Prima săptămână a fost mai dificilă pentru că ne-am confruntat în realitate cu primii pacienți. Am demonstrat că există echipamente de protecție, și asta i-a calmat pe medici. Acum procedura de îmbrăcare și dezbrăcare a personalului este supravegheată”.

Citește și: Șef la Institutul de Medicină Urgentă: Aparatele de ventilare trebuie să fie bune, altfel aduc complicații. Ce spune despre situația în R. Moldova (VIDEO)

Totodată, șeful departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă a declarat că toate materialele folosite pentru îngrirea bolnavilor infectați cu coronavirusul de tip nou sunt de unică folosință.

„Afirm cu responsabilitate că niciun pacient infectat cu COVID-19 și niciunui pacient neinfectat nu i se reutilizează materialul. Au fost asigurate măsuri suplimentare de protecție. Ne străduim să asigurăm siguranța. Sunt reguli mai dure decât la o internare obișnuită și ne străduim ca toată lumea să respecte”, a spus Belîi.

Doctorul a mai adăugat că personalul medical care a refuzat să interacționeze cu persoanele infectate cu COVID-19 au fost transferate în alte secții. În rest, spune Belîi, medicii se află în stare emoțională bună și sunt dispuși să își facă datoria.

„Azi echipele sunt bine integrate una cu alta. A fost nevoie de un efort suplimentar pentru că au fost create echipe din diferite secții, care nu au mai lucrat împreună. Este un grafic stabil, fiecare echipă își știe componența, este identificată printr-un semn distinctiv pe costum. Situația psiho-emoțională este stabilă, sunt motivați, își fac datoria”, a conchis doctorul.

AGORA precizează că zilele trecute în mediul online au apărut mai multe postări ale medicilor și asistenților medicali care declarau că nu dispun de echipamentele necesare pentru a face față lupte cu COVID-19. Ministra Sănătății i-a îndemnat pe lucrătorii medicali „să renunțe la mesajele acide”.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal