„Cândva ați fost economist”. Slusari critică ideea lui Dodon de a achita dobânzile creditelor agenților economici

„Cândva ați fost economist”. Slusari critică ideea lui Dodon de a achita dobânzile creditelor agenților economici

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, critică măsura enunțată de Igor Dodon, care a spus că statul va achita dobânzile creditelor luate de agenții economici pentru plata salariilor.  Potrivit lui Slusari, mulți agenți economici nici nu vor putea să se crediteze din moment ce nu cunosc când și-ar putea relua activitatea. „De unde acești agenți economici vor avea surse pentru a rambursa creditele?”, se întreabă Slusari. 

„Igor Nicolaevici, înțeleg că politica este principala sursa de îmbogățire pentru dvs, dar totuși cândva ați fost economist. În acestă calitate vă întreb: ați văzut multe cazuri când agenții economici s-au creditat pentru achitrarea salariilor? Cum, în situația actuală, marea majoritate a întreprinderilor care și-au sistat sau și-au redus afacerile, pot lua credite de foarte scurtă durată (de trei luni), dacă ei nici măcar aproximativ nu cunosc când vor putea relua activitatea și la moment nu au un minim de cash-flow pentru alte operațiuni? De unde acești agenți economici vor avea surse pentru a rambursa creditele?”, întreabă Slusari.

Deputatul Platformei DA se întreabă dacă băncile nu vor majora artificial ratele, „știind că statul oricum le-ar acoperi”.

„Dar există un risc și mai mare: ar putea demara un proces în lanț a creșterii dobânzilor. Înțeleg că ăsta este scopul marelui economist Dodon? Igor Nicolaevici, dacă aveți măcar un gram de sinceritate atunci când spuneți că angajații sunt „cei mai scumpi”, atunci nu aveți cum să nu știți că nu există altă soluție decât preluarea de către stat a unei părți din sarcina financiară, de a stimula angajații împreună cu patronii care nu de bună voie și-au suspendat businessul. Cea mai bună soluție este ca statul să achite direct trei luni indemnizațiile de șomaj tehnic pentru toți salariații, care stau forțat acasă, în mărime de minim 50 % din salariu. Alte 30 % ar achita angajatorii, care și-ar păstra astfel forța de muncă și ar putea gândi un pic mai relaxat la credite sau granturi externe pentru reprofilarea afacerilor. Știți foarte bine că banii necesari pot fi identificați în buget atât din surse interne, cât și externe”, susține Slusari.

Amintim că Igor Dodon a anunțat că statul va plăti dobânzile agenților economici, dacă aceștia vor lua credit pentru a acoperi salarii. „E vorba de dobânzile la creditele bancare până la finele acestui an. Îndemn agenții economici care spuneau că nu au bani pentru salarii să se crediteze, iar dobânzile le acoperim noi. Ce aveți mai scump sunt angajații, de aceea am decis să vă susținem suplimentar”, a anunțat Igor Dodon.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal