Totodată, premierul a adăugat că Guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului.
„Vor fi redirecționate mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului. Totodată, investițiile publice în infrastructură rămân o prioritate pentru guvern, or ele înseamnă și locuri de muncă pentru cetățeni, inclusiv cei reveniți de peste hotare. Prefer să le achităm salarii pentru muncă, nu ajutor social sau de șomaj. Așa preferă și ei”, a declarat Chicu.
De asemenea, potrivit prim-ministrului, motivul pentru care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea „asumată” de guvern este procedura, nu conținutul acesteia.
„Pentru a nu admite stoparea alocării suportului pentru cetățeni și agenți economici pe perioada stării de urgență, Comisia Situații Excepționale, încă de vineri, a decis prelungirea acordării acestui suport. Celelalte măsuri încluse în lege, dar care nu pot fi aprobate de către CSE, vor fi repetat promovate de guvern săptămâna aceasta, împreună cu un șir întreg de alte măsuri menite să acorde suport cetățenilor și businessului” , a punctat Chicu.
Printre măsurile la care se referă premierul se numără impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro, diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA, eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free, impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase - nu după valoarea indicată în acte și păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului.
AGORA amintește că, luni, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea. CC s-a convocat pentru a exercita controlul de constituționalitate a mai multor prevederi ale legii pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, lege suspendată pe 9 aprilie. Mai bine de cinci ore, magistrații Înaltei Curți au ascultat argumentele autorilor sesizărilor.
De menționat că pe 10 aprilie, o parte din măsuri incluse în angajarea de răspundere a Guvernului și suspendate prin decizia Curții Constituționale din 9 aprilie, au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Astfel, rămân în vigoare următoarele măsuri:
- Ajutorul de șomaj de 2.775 de lei
- Majorarea venitului lunar minim garantat de la 1.107 lei până la 1.300 de lei, pe perioada stării de urgență
- Majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei)
- Scutirea de plată pentru patentă, pentru cei care și-au anulat activitatea în urma instalării stării de urgență
- Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare a taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale
- Un salariu de bază suplimentar pentru medicii antrenați în lupta cu COVID-19 și 50% din salariu pentru personalul implicat în acest proces.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.