O companie producătoare de căpșune, din Republica Moldova, le propune în acest an consumatorilor căpșune produse pe substrat din coajă de nucă de cocos. Compania este printre puținii producători de la noi, care a reușit să implementeze o astfel de tehnologie de cultivare, care presupune substituirea solului cu un material de origine organică sau sintetică.
Metoda asigură susținerea rădăcinii plantelor și optimizarea tehnologiei de cultivare. Mai mult, aceasta le oferă producătorilor posibilitatea să sporească productivitatea culturilor și să extindă perioada de recoltare. Cu toate acestea, puțini fermieri din Republica Moldova o utilizează în prezwent. Motivul? Tehnologia în cauză implică investiții mai mari, față de cu cea tradițională.

Managerul companiei, Dumitru Bass, afirmă că în acest an va recolta primele fructe produse pe substrat. Deși este o investiție mai mare, producătorul enumeră mai multe avantaje pe care le oferă tehnologia. Printre acestea sunt simplificarea procedurii de gestionare a plantației, reducerea numărului de muncitori implicați, simplificarea lucrului manual și reducerea timpului de lucru. În același timp, producerea căpșunilor pe substrat exclude, aproape în totalitate, riscul de îmbolnăviri ale plantelor, care de cele mai multe ori sunt cauzate de agenții patogeni din sol. Totodată, o astfel de tehnologie de cultivare nu necesită erbicide pentru a proteja plantația de buruieni.

Pentru a testa tehnologia, antreprenorul a procurat de peste hotare, cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), cca 2.000 de saci cu substrat de cocos. I-a instalat apoi pe suporturi pe un teren cu o suprafață de 15 ari, care dispune și de un sistem performant de irigare. A utilizat două metode de amplasare a rândurilor – într-un singur nivel și în două nivele (piramidă), deosebirea principală constând în distanța dintre suporturi. Această amplasare permite plantarea unui număr mai mare de tulpini de căpșun pe unitatea de suprafață, lăsând totodată spațiu plantelor pentru dezvoltare normală și spațiu pentru deplasarea muncitorilor. În fiecare sac cu substrat sunt plantate câte opt plante. Astfel, pe un ar cu căpșuni plantați într-un singur nivel sunt circa 1.000 de plante, comparativ cu plantațiile pe sol unde un ar număra doar 400 - 600 de plante per ar.

Chiar din primul an de producere a căpșunelor pe substrat, compania estimează o recoltă de peste 500 de grame de fructe per plantă, comparativ cu 400 de gr de căpșune pe care le culeg de pe plantele de la sol. Antreprenorul speră să iasă pe piață cu căpșunele produse pe substrat în a doua jumătate a lunii aprilie. Reieșind din situația actuală generată de epidemia COVID-19, întreprincătorul spune că îș va comercializa producția în rețelele de supermakete, dar va încerca să dezvolte și un mecanism de comercializare la distanță prin livrarea la domiciliu a căpșunilor produse în gospodăria pe care o gestionează.

Producătorul le recomandă fermierilor care intenționează să adopte o astfel de tehnologie de producere să se documenteze suficient înainte și să consulte specialiști în domeniu, pentru a obține rezultate maxime.
Potrivit autorităților publice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 2.000 de hectare plantate cu căpșuni de pe care se recoltează peste 10 mii tone de fructe anual, care sunt comercializate pe piața locală și exportate în Rusia, Belarus, Romania și alte state.
*Adaptare: Natalia Cibotar, studentă SSAJ
Vezi și aceste știri

De la avocatură la agricultură. Despre pandemia care ne determină la schimbări sau povestea unui avocat ce vrea să se reprofileze

Cum pot lucra eficient agricultura și tehnologiile? Un nou eveniment în Chișinău
