Dodon, despre decizia Curții Constituționale: „E un pic cam stranie”

Dodon, despre decizia Curții Constituționale: „E un pic cam stranie”

Decizia Curții Constituționale, potrivit căreia legea pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea este neconstituțională, „este un pic cam stranie”. Declarația aparține președintelui R. Moldova, Igor Dodon. 

„Haideți să spunem sincer că e un pic cam stranie. Asta o spun și specialiștii. Guvernul nu are nicio vină. Guvernul și-a asumat responsabilitatea conform procedurii. Premierul a venit în Parlament și a vrut să prezinte proiectul. Deputații nu erau în sală. Guvernul a mers conform procedurii, iar în Parlament nu a fost majoritate.

Putem învinui deputații, dar este decizia Comisiei Situații Excepționale că nu se poate de întrunit mai mult de 50 de persoane. Curtea Constituțională a decis că din cauză că nu au fost 51 în sală, atunci procedura nu a fost respectată. Înțeleg, dacă era o situație simplă, dar noi avem o situație excepțională”, a declarat Igor Dodon.

Publicitate

Amintim că deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a cerut recuzarea președintelui CC, Vladimir Țurcan, din cauza că acesta a discutat decizia Curții cu Igor Dodon, iar cel din urmă a făcut publică opinia lui Țurcan.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea. Mai bine de cinci ore, magistrații Înaltei Curți au ascultat argumentele autorilor sesizărilor, mai exact reprezentanții a trei formațiuni parlamentare și un deputat independent.

La CC au depus sesizări reprezentanții PAS, PPDA, Pro Moldova, dar și deputatul neafiliat Alexandru Oleinic. Deputații au considerat că Guvernul și-a angajat răspunderea și pentru un șir de măsuri bugetar-fiscale care nu au nicio tangență cu starea de urgență și combaterea epidemiei COVID-19. Este vorba de articolele care se referă la magazinele duty-free, modificarea Legii tutunului și introducerea altui mecanism la taxele locale pentru APL, cunoscute ca taxe pe resursele naturale. Autorii sesizărilor au solicitat declararea neconstituționalității acelor articole, și nu a legii în întregime.

În plus, într-una dintre sesizări, Curtea a fost rugată să se expună dacă angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului Guvernului în ședință în care există cvorum.

În debutul ședinței, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, și-a manifestat intenția de a se abține de la participare. Într-un final, ședința a fost prezidată de magistrata Liuba Șova. Judecătorii au decis conexarea tuturor sesizărilor într-una singură.

De menționat că pe 10 aprilie, o parte din măsuri incluse în angajarea de răspundere a Guvernului și suspendate prin decizia Curții Constituționale din 9 aprilie, au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Astfel, rămân în vigoare următoarele măsuri:

- Ajutorul de șomaj de 2.775 de lei

- Majorarea venitului lunar minim garantat de la 1.107 lei până la 1.300 de lei, pe perioada stării de urgență

- Majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei)

- Scutirea de plată pentru patentă, pentru cei care și-au anulat activitatea în urma instalării stării de urgență

- Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare a taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale

- Un salariu de bază suplimentar pentru medicii antrenați în lupta cu COVID-19 și 50% din salariu pentru personalul implicat în acest proces.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal