
Persoanele care s-au tratat de coronavirusul de tip nou ar putea deveni donatori de plasmă pentru bolnavii în stare gravă
Persoanele care s-au tratat de coronavirusul de tip nou ar putea deveni donatori de plasmă pentru bolnavii în stare gravă. Declarații în acest sens au fost făcute de profesorul universitar, Tiberiu Holban, în cadrul unui briefing de presă organizat de Ministerul Sănătății. Doctorul a precizat că plasma reconvalescentă este o metodă utilizată în mai multe țări și, în lipsa unui vaccin pentru COVID-19, ar putea fi o metodă salvatoare pentru pacienții aflați în stare critică.
・
„A fost inițiat procesul, deja informăm convalescenții. Sunt aproximativ 100 de persoane care au fost externate. Ei urmează să mai stea 14 zile în autoizolare, apoi ei pot dona plasmă. Plasma reconvalescentă este, într-adevăr, un remediu foarte eficient în cazurile critice și poate salva vieți. Această metodă este probată, a fost folosită și în China, acum este aprobată și în SUA și în multe alte state. Mizăm mult pe această posibilitate”, a declarat Tiberiu Holban.
Ce este plasma de convalescență?
Medicii consideră că injecţiile cu plasmă provenită de la pacienți vindecați sunt un tratament mai vechi, aplicat și acum mai bine de un secol. Ideea de bază este aceea că pacienții care au supraviețuit produc ulterior niște anticorpi care urmăresc și distrug virusul, iar introducerea lor într-un corp bolnav va ajuta pacientul să lupte împotriva bolii.
Acest tratament cu plasmă convalescentă este și el supus unor teste.