„Sărbătoriți acolo unde v-a prins timpul”. Voicu, despre Focul Haric, vânzarea produselor pascale și slujbele bisericești

„Sărbătoriți acolo unde v-a prins timpul”. Voicu, despre Focul Haric, vânzarea produselor pascale și slujbele bisericești

Cetățenii sunt rugați insistent să nu meargă la rude de Paști și să cumpere produse pentru masa de sărbătoare doar din locuri autorizate. Recomandările vin din partea ministrului de Interne, Pavel Voicu.

Potrivit ministrului, în pragul sărbătorilor pascale e admisă comercializarea ambulantă a produselor autohtone de la gospodăriile țărănești. Cu toate acestea, comercianții sunt preveniți să nu încalce legea și să nu vândă produse exotice sau în zone neautorizate.

„Cu referire la comercializarea cărnurilor și mielului: procurați din magazine specializate sau primiți acasă cu livrare. Nu se admite comerțul stradal, din piață, cel cu îmbulzeală. Poliția va monitoriza situația”, a prevenit Voicu.

Publicitate

Ministrul s-a referit și la procedura de preluare a Focului Haric.

„Episcopii din R. Moldova vor merge la aeroport, însoțiți de poliție, vor prelua focul și vor merge la episcopii. De acolo, preoții vor lua focul și vor merge la biserici. Atunci când focul e în biserică, înseamnă că e în casele noastre, pentru că biserica e a localității”, a explicat Voicu.

Slujbele în biserică se vor ține fără enoriași, reamintește oficilul.

„Sfințirea merindelor nu se va întâmpla în biserici sau în curțile acestora. Cetățenii vor scoate cozonacii și merindele la poartă, iar preoții vor merge pe străzi și vor sfinți aceste merinde. A fost dificil să primim aceste indicații. În Chișinău sau în orașele mai mari nu e permisă această procedură. Dacă mergem în transport sau lift împreună, este riscul să ne contaminăm. Există riscul să dăm lupta contra COVID-19 peste cap. De asta, mitropolia va sfinți cozonacii la Franzeluța sau la alte întreprinderi unde se produc aceștia. Astfel, oamenii pot procura deja cozonacii sfințiți”, a punctat Voicu.

„Sărbătoriți acolo unde v-a prins timpul. Nu mergeți la părinți, nu e cazul să facem schimb de bucate. E foarte important. Să înțelegeți că persoanele peste 50-60 de ani sunt mai vulnerabili în fața acestui virus”, a concluzionat ministrul.

Focul sfânt va fi adus de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie, şi va fi distribuit delegaţiilor eparhiilor din cadrul Mitropoliei la Aeroportul Internaţional Chișinău, care ulterior va fi repartizat prin protopopiate fiecărei parohii.

Credincioşii sunt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba la posturile TV și radio. Pentru a fi urmărită slujba din fiecare sfânt locaș, pot fi instalate sisteme de sonorizare sau poate fi transmisă online pe rețele de socializare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal