
Recomandările ANSA: De unde cumpărăm carnea pentru masa de sărbătoare, cum trebuie să arate un pește bun și cum ne dăm seama dacă ouăle sunt proaspete
Procurarea produselor alimentare numai din locuri specializate și respectarea normelor igienice. Sunt doar câteva recomandările cu care vine Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în ajunul săbătorilor Pascale. Pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare, consumatorii sunt îndemnați să nu cumpere alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat.
・
„Achiziționați carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare. Consistenţa cărnii trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în secţiune trebuie să fie compactă, elastică, gropiţa formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă miros de râncezire”, se arată în comunicatul emis de ANSA.
Specialiștii subliniează că înainte de a cumpăra carne de miel, consumatorii trebuie să se asigure că aceasta provine de unități autorizate sanitar-veterinare și că are un termen de valabilitate ce nu a depășit 72 ore. ANSA subliniază că în cazul în care carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, ar putea duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
„La procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi”, se indică în comunicat.
Totodată, la procurarea ouălor, consumatorii sunt îndemnați să examineze aspectul exterior al acestora: coaja trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Potrivit specialiștilor, data indicată pe ou este data limită de consum care nu poate depăşi 28 de zile de la ouat:
„Pentru vopsirea ouălor, recomandăm consumatorilor să procure vopsea destinată pentru industria alimentară, ambalată/marcată corespunzător, pentru a evita cazurile de comercializare a vopselei cu alte destinaţii - tipografică sau textilă, care conține compuşi toxici și poate prezenta pericol pentru sănătate”.
De asemenea, produsele alimentare tradiţionale - cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie - trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător, iar legumele de sezon trebuie să fie cumpărate în locurile special amenajate şi coordonate cu administrația publică locală, care sunt controlate de personalul de specialitate.