Prețul pâinii pe timp de epidemie sau cum răspunde un brutar provocărilor de piață

Prețul pâinii pe timp de epidemie sau cum răspunde un brutar provocărilor de piață

Cuptorul continuă să ardă și producția de pâine nu se oprește nici pe timp de epidemie. Aceasta pentru că produsele de panificație sunt din categoria celor de primă necesitate. Este și cazul brutăriei „Dorin Mereuță”. Producătorul a povestit într-un interviu pentru AGORA cum s-a adaptat la schimbările de pe piață și care sunt cele mai mari provocări.

Ca să reziste la „punctul zero” brutarul trebuie să vândă 200 de pâini zilnic

Cu cinci angajați care fac toată munca de la producere la distribuție, Dorin Mereuță s-a lansat de câțiva ani în producerea pâinii. „Noi încercăm să păstrăm tradițional procesul de producere al pâinii, pe care o facem doar din ingrediente naturale, folosind tehnologia veche. Folosim plămădeală, cu maia, din făină integrală, făcută la moara de piatră. Pâinea este dospită și coaptă la cuptor și apoi livrată consumatorilor”, descrie procesul Dorin.

Tehnologia influențează și prețul produsului, așa încât o pâine de 600 g ajunge să coste 20 de lei, iar pâinea „cărămidă” de grâu sau secară ajunge la 25 de lei. Iar cu adausurile comerciale și TVA, produsul ajunge să coste în magazine cu șapte lei mai scump.

„Dar trebuie să ținem cont că este o pâine sățioasă și nu se mănâncă într-o zi, ci ajunge pentru mai mult timp. Deci cu siguranță faci o economie”, susține producătorul.

 A investit inițial în afacere 55 de mii de euro, iar ca să reziste „la punctul zero” și să nu înregistreze pierderi, brutăria trebuie să vândă zilnic cel puțin 250 de bucăți. Aceasta în condițiile în care, magazinele și agenții economici se arată rezervați atunci când aud despre preț.

Criza a crescut nesemnificativ numărul vânzărilor

Erau pe punctul de a renunța la afacere, din cauza pierderilor și aici a început și criza. „Trebuie să recunoaștem că vânzările au crescut nesemnificativ, dar suntem undeva în jurul punctului de echilibru, adică așa ca să acoperim măcar cheltuielile”, spune brutarul.

Acum pâinea se livrează doar la câteva magazine din fiecare sector al capitalei, vânzările sunt nesemnificative și se întâmplă și retur. Brutarul spune că aproape 70% din producție este cumpărată direct din brutărie.

Serviciu nou: vânzare cu livrare la domiciliu

În condițiile de criză, producătorul a trecut acum la vânzări cu livrare la domiciliu. A creat un grafic, în baza căruia face livrări săptămânale pe sectoare. „Eram sceptic în această idee, dar ea a început să funcționeze. Facem livrări chiar și de o pâine. Luni livrăm la Botanica, marți – Buiucani, miercuri – Râșcani, joi – Ciocana. Livrările comune care se încadrează în grafic, costă 35 de lei”, spune Dorin Mereuță despre noua sa metodă de vânzare. Într-o zi poate ajunge până la 20 de livrări, pentru un sector. Programările se fac completând un formular pe pagina sa de Facebook.

Cum alegi o pâine bună

Brutarul vine și cu o recomandare pentru consumatori cum să deosebească o pâine de calitate bună. „Aceasta trebuie să fie relativ densă, să nu fie foarte pufoasă. Să fie produsă din făină integrală, fără de adaosuri. Nu trebuie să fie cu drojdie, dar asta e mai greu să înțeleagă un consumator simplu. Dacă guști pâinea ea este un pic acidă”, spune Dorin. Ca antreprenor, la rândul său și el a prins câteva lecții din activitatea sa: „La universitate, la lecțiile de marketing ni se spunea că produsul bun se vinde singur. Nu este chiar așa. Poți să produci orice, dar trebuie să știi să vinzi. Noi știm a produce, știm a vinde în sensul că ne cunoaștem producția, dar trebuie multă promovare”.

Cât despre suportul economic pe care și-l dorește pentru a rezista ca mic antreprenor, brutarul și-ar dori să fie parțial scutit de taxe și impozite și să aibă acces la finanțare fără dobânzi mari. Mai exact, în opinia sa un credit la dobânda 2% ar fi cel mai convenabil pentru ca antreprenorii să-și poată demara afacerea și să se pună pe picioare.

Interviul integral cu Dorin Mereuță realizat de Dumitru Ciorici poate fi urmărit pe pagina de Facebook AGORA.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Merge pe drumul pâinii și s-a obișnuit să fie împotriva curentului. Brutarul Dorin Mereuță își va spune povestea la #ROOFOFFLINE

Merge pe drumul pâinii și s-a obișnuit să fie împotriva curentului. Brutarul Dorin Mereuță își va spune povestea la #ROOFOFFLINE

Aroma pâinii proaspete - de la pasiune, la afacere de familie. Povestea Brutăriei Bardar și iscusința de a transforma greutățile  în reușite pe termen lung

Aroma pâinii proaspete - de la pasiune, la afacere de familie. Povestea Brutăriei Bardar și iscusința de a transforma greutățile în reușite pe termen lung

Cum este să mergi împotriva curentului: Un economist, ajuns brutar, povestește despre drumul pâinii la #ROOFOFFLINE2019 (FOTO)

Cum este să mergi împotriva curentului: Un economist, ajuns brutar, povestește despre drumul pâinii la #ROOFOFFLINE2019 (FOTO)

Advertoriale
TANDEM anunță reduceri de până la -22% pentru cei care vor să redescopere farmecul Crăciunului

TANDEM anunță reduceri de până la -22% pentru cei care vor să redescopere farmecul Crăciunului

Maib a fost desemnată „Banca Anului 2021 în Moldova” de revista The Banker

Maib a fost desemnată „Banca Anului 2021 în Moldova” de revista The Banker

Metier Zero Dosage - spumantul autentic, perfect pentru o cină romantică sau masa de sărbătoare

Metier Zero Dosage - spumantul autentic, perfect pentru o cină romantică sau masa de sărbătoare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
    Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
  • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
  • 1
    I-au oferit votul de încredere, iar acum cer demisia. Reacția fracțiunii PAS, după declarațiile lui Moloșag
  • 2
    Ultimă oră! Avocata Poporului admite că ar putea să-și dea demisia din funcție după informațiile apărute în spațiul public
  • 3
    Renato Usatîi face haz pe seama Marinei Tauber, după ce membrii CEC au solicitat scoterea ei din cursa electorală (FOTO)
  • 4
    CEC cere anularea Marinei Tauber din cursa electorală pentru șefia municipiului Bălți. Ea este acuzată că a cheltuit bani nedeclarați
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.