Dreptul de Regres: În ce condiții companiile de asigurări își pot recupera despăgubirile pentru accidente auto

Dreptul de Regres: În ce condiții companiile de asigurări își pot recupera despăgubirile pentru accidente auto
Foto: gandul.info

„Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule” nr.414-XVI din 22.12.2006 a intrat în vigoare la data de 09.09.2007. Documentul respectiv a venit să reglementeze un domeniu în care legea era de obicei interpretată în favoarea companiilor de asigurări, la orice abatere  a obligaţiunilor asiguraților, compania de asigurări refuza în plata despăgubirilor de asigurare, fapt ce crea o serie de contradicții, cât și abuzuri din partea companiilor de asigurări.  Legea nouă a reglementat clar momentul refuzului și în vederea protejării păgubiților de refuzurile neîntemeiate, a introdus dreptul de regres! Așadar, ce este acțiunea de regres? 

Articolul 29 a legii 414 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule prevede expres cazurile când asigurătorul are dreptul să înițieze acțiuni în judecată către persoana răspunzătoare de producerea accidentului. Acestea sunt:

a) accidentul a fost produs cu intenţie: este situația când făptuitorul a dorit în mod conștient și intenționat producerea accidentului. Exemplu: în trafic, în urma unei cerți unul dintre participanți cauzează prejudicii altui participant la trafic în mod intenționat. Confirmarea comiterii accidentului cu intenție ar fi declarațiile martorilor sau a înregistrărilor video, dacă acestea există. Unii asigurători interpretează comiterea accidentului cu intenţie urmatoarele încălcări: depăşirea vitezei cu 40km/h, ieşirea pe contrasens, ignoarea semnalului stop. Asemenea interpretări nu sunt acceptabile deoarece intenţia nu a fost spre a produce accidentul, dar încălcarea din imprudenţă a regulilor circulației rutiere.  

b) în momentul producerii accidentului, autovehiculul era condus în stare de ebrietate sau sub influenţa stupefiantelor: pentru înaintarea regresului nu are importanță dacă starea de ebrietate alcoolică sau narcotică a fost constatată în cadrul procesului penal ori contravențional important este atragerea la răspundere a făptuitorului. În dosarul de daune în mod obligatoriu trebuie să fie anexat procesul-verbal cu privire la contravenție sau sentința instanței de judecată. 

c) persoana răspunzătoare de producerea accidentului care conducea autovehiculul fără permis de conducere sau cu încălcarea regulilor privind permisul de conducere;

     [Art.29 lit.c) în redacţia LP94 din 26.04.12, MO149-154/20.07.12 art.484]: în situația respectivă este clar când persoana responsabilă de producerea accidentului nu are permis de conducere, dar în partea a doua  se are în vedere când persoana are permis dar nu este de categoria respectivă, este privat de dreptul de a conduce mijlocul de transport,  sau a expirat valabilitatea permisului de conducere. Pentru a fi îanintat regresul este necesar de făcut dovada că persoana răspuzătoare a fost atrasă la răspundere contravențională pentru conducerea autovehicului fără permis de conducere.

d) persoana răspunzătoare de producerea accidentului nu este inclusă în contractul de asigurare încheiat între posesorul autovehiculului şi asigurătorul de răspundere civilă auto, cu excepţia situaţiei prevăzute la art.8 alin.(2) lit.b): este cel mai răspândit motiv de regres. Contractele de asigurare se încheie cu număr limitat sau nelimitat de personae admise la conducerea autovehiculului. În cazul contractului limitat, se indică 2-3 persoane care v-or conduce mijlocul de transport. Nelimitat poate conduce orice persoană și în cazul unui accident va fi considerat asigurat. Prima de asigurare pentru contractul nelimitat se achită în mediu cu 30% mai mult decât pentru contractul limitat. Pentru persoane juridice nu există această delimitare a contractelor deoarece prima de asigurare pentru persoane juridice este din start majorată cu 30%. Este important la momentul accidentului să fie prezentă foaia de parcurs, în caz contrar persoanei responsabile de producerea accidentului îi va fi înaintat regres.

e) contrar prevederilor legale care reglementează circulaţia rutieră pe drumurile naţionale şi cele locale, persoana răspunzătoare de producerea accidentului a părăsit locul lui: pentru înaintarea regresului este necesar să fie întocmit proces-verbal cu privire la contravenție care să constate părăsirea locului accidentului rutier și sancționarea persoanei responsabile.

f) utilizatorul autovehiculului nu dispune de certificat de revizie tehnică la momentul producerii accidentului: este al 2-lea cel mai răspândit motiv de regres. Revizia tehnică se efetuează o dată pe an. Toată informația se introduce în baza de date unice a Agenției Naționale a Transportatorilor Auto. De multe ori asiguraţii nu prezintă în setul de acte obligatorii pentru dosarul de daune revizia tehnică. Companiile de asigurări, fac interpelări catre ANTA şi constată valabilitatea reviziei tehnice. În cazul expirării valabilității reviziei tehnice se înaintează regres către persoana responsabilă de producerea accidentului.

g) accidentul a avut loc din vina autorului unei infracţiuni, care încearcă să fugă de urmărire. În cazul dat este important constatarea faptelor prin ordonanțe ale procurorului sau sentințe judecătorești care stabilesc săvârșirea infracțiunii.

În concluzie dacă întradevăr se constată existenţa regresului în dosarul de daune venim cu propunerea ca persoanele responsabile de producerea accidentului să achite benevol sumele solicitate, or asigurătorii ulterior pot angaja avocați, achită taxa de stat și serviciile executorului, fapt ce duce la mărirea cheltuielilor. În urma negocierilor cu companiile de asigurări puteţi conveni asupra achitării eşalonate a despăgubirii. La fel verificați periodic valabilitatea reviziei tehnice, şi nu transmiteţi autovehiculul persoanelor străine în cazul contractelor limitate, or dacă o faceţi atunci pe riscul propriu. La fel de menţionat că în acţiunea de regres nu se indică penalităţile achitate de către compania de asigurări pentru întârzierea plăţii despăgubirii de asigurare. 

Ceban Ilie, Avocat  

Membru al Grupului de Consultanţă şi Avocatură Lexconsult

www.lexconsult.md

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Un parc fotovoltaic va fi construit la Sîngerei. Circa 900 de gospodării vor consuma energie electrică regenerabilă

Un parc fotovoltaic va fi construit la Sîngerei. Circa 900 de gospodării vor consuma energie electrică regenerabilă

Germania nu va livra arme Ucrainei, dar va oferi un spital de campanie

Germania nu va livra arme Ucrainei, dar va oferi un spital de campanie

Ultima oră! Gazul metan s-a scumpit și a depășit 17 lei

Ultima oră! Gazul metan s-a scumpit și a depășit 17 lei

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Votat în lectură finală: Avocații rămân fără imunitate - pot fi reținuți în cazul unor infracțiuni flagrante
 • 2
  Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare
 • 3
  Rusia amenință cu „cele mai grave consecințe” dacă „îngrijorările” sale sunt ignorate
 • 4
  EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.