Igor Dodon și PSRM, favorizați în majoritatea știrilor postului public Moldova 1 (Raport CJI)

Igor Dodon și PSRM, favorizați în majoritatea știrilor postului public Moldova 1 (Raport CJI)

Președintele Igor Dodon a fost prezentat în context pozitiv în majoritatea știrilor postului public de televiziune Moldova 1, iar membrii PSRM au fost în mare parte favorizați față de partidele din opoziție. Sunt concluziile prezentate în  raportul de monitorizare a televiziunii publice, lansat joi, 16 aprilie, de Centrul pentru Jurnalism Indepedent. 

Potrivit raportului, în perioada 9-15 martie 2020, postul public de televiziune și-a ajustat într-o mare măsură conținutul informativ la agenda guvernării, autoritățile publice centrale fiind cel mai frecvent menționate și citate în știri.

În aproximativ jumătate din știrile celui mai important buletin informativ al zilei, „Mesager”, au fost citate în calitate de surse autoritățile centrale sau instituțiile statului: Președinție, Guvern și Parlament. Totodată, premierul Ion Chicu, președintele Igor Dodon, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și edilul capitalei, Ion Ceban, s-au bucurat de cea mai mare prezență în știri, se arată în raport.

Publicitate

Raportul arată că Partidul Socialiștilor și reprezentanții formațiunii au fost favoriați prin citările directe, în calitate de surse, într-un număr mare de știri, dar și prin modul în care aceste știri au fost prioritizate în buletinele informative și prin punerea în lumină mai pozitivă a PSRM, a inițiativelor acestui partid și a reprezentanților săi, iar partidele și politicienii de opoziție invers, fiind au fost defavorizate prin numărul redus al citărilor acestora.

Totodată, deși Moldova 1 a reflectat în mare parte neutru informația, s-au constatat mai multe abateri deontologice: schimbarea accentelor, generalizarea informației, lipsa dreptului la replică și utilizarea tehnicii de manipulare “Salvatorul național/Mesia”.

Autorul studiului, cercetătorul media Victor Gotișan, recomandă Consiliului Audiovizualului (CA) să se autosesizeze și să monitorizeze postul public pentru a constata derogările de la legislație și a aplica sancțiuni de rigoare, iar Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova - să supravegheze activitatea Moldova 1 în scopul realizării misiunii acesteia de a informa publicul corect și echidistant.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal