Deschidem plicurile cu scrisori de Paște: Moldovenii din diasporă au trimis celor din țară gânduri calde. Iată cum sărbătoresc (VIDEO/FOTO)

Deschidem plicurile cu scrisori de Paște: Moldovenii din diasporă au trimis celor din țară gânduri calde. Iată cum sărbătoresc (VIDEO/FOTO)

Sărbătorile de Paști an de an au fost cele care îi aduceau pe moldovenii din diasporă mai aproape de cei dragi. De Paște oamenii din diferite colțuri ale lumii reveneau acasă. În acest an, din cauza epidemiei, hotarele sunt închise. În schimb gândurile bune și urările lor au ajuns la noi prin scrisorile virtuale. Totul a pornit de ideea campaniei #ScrisoaredePaști, lansată de EA.md. Iată ce ne urează conaționalii.

„Ideea scrisorilor de Paște a venit când eram într-o ședință online cu toată redacția și glumeam că anul acesta vom avea sărbători fără panettone. Așa și a pornit îndemnul pe care ne-am gândit să-l trimitem tuturor moldovenilor, aflați în toată lumea de a scrie o scrisoare de Paști. 

Dacă nu pot să trimită nimic celor dragi de acasă, dacă nu mai merg microbuzele, dacă nu mai vin avioanele, să vină scrisorile. Acestea virtuale ajung cu siguranță. Și au ajuns deja scrisori din toată Europa, de peste ocean, din Chicago, din Arizona. Au ajuns și din China ca să vedem că și acolo tradițiile și mirosul cozonacului tradițional de Paște se păstrează. ”, spune Nadia Darie, editoră-șefă EA.md.

Am deschis câteva plicuri și ținem să împărțim cu voi, cititorii noștri, gândurile scrise de câțiva moldoveni din întreaga lume.

Scrie Alexia Buzenco, din Germania

Prima în „cutia poștală” a venit scrisoarea din Germania. Scrie Alexia Buzenco, care este acolo de cinci ani. Tânăra spune că în Germania Paștele se sărbătorește mai devreme, însă tradițiile moldovenești i se par mult mai interesante. Iar ouăle roșii îi amintesc de bunica și de toate bucatele tradiționale gătite de ea. 

„Nu îmi amintesc exact când ultima dată am sărbătorit Paștele acasă, cu toată familia. Dar știu că a fost la bunica, la Copceac, Ștefan-Vodă. Desigur că cel mai mult mi s-a întipărit în minte, mâncarea ei, nu se compară cu nimic”, scrie Alexa.

Scrie Violeta Martin Moraru, din Canada

O scrisoare de Paști a scris tocmai din Canada, Violeta Martin Moraru, care este de 13 ani acolo, alături de întreaga ei familie. Când a plecat a luat cu ea un covor tradițional. Nici nu bănuia că peste un timp acesta se va regăsi într-un han moldovenesc. Acum Violeta promovează tradițiile noastre culinare și obiceiurile. „Am optat pentru un design în stil tradițional – odată ce pășești pragul să ai impresia că ești ACASĂ. Am fost impresionată când a venit o mămică cu 4 copilași și le-a spus când s-au pornit de-acasă: „Acum mergem să vizităm o țară și pentru asta nu avem nevoie nici de viză, nici de pașapoarte!”, spune Violeta.

Scrie Renata Său, din Italia

Fără panettone, dar cu scrisori din Italia în acest an. De acolo scrie Renata Său, care deja de cinci ani petrece sărbătorile pascale într-un stat catolic, departe de Moldova și de tradițiile ce îi lipsesc enorm. Dar își amintește cu drag când punea cojile de la ouă, vopsite de bunica, în copac pentru a avea mult noroc în viață.

„În Italia sărbătoarea de Paști e mai diferită. E și firesc, pentru că Italia este un stat catolic. De obicei ne strângem cu toată familia și petrecem toată ziua împreună. În loc de pască aici se mănâncă un fel de cozonac sărat cu cașcaval. Din păcate, nu reușim să respectăm tradițiile moldovenești în Italia și chiar îmi lipsește mult atmosfera de acasă”, scrie tânăra.

Scrie Agness Pitușcanu, din SUA

De pe continentul american, EA.md a primit un răvaș de la Agness Pitușcanu care de doi ani locuiește în SUA. Tânăra este chef bucătar, iar mult timp pentru ea Paștele înseamna o zi foarte grea de lucru.

„Nu sunt o persoană religioasă și pentru mine ziua de Paște a fost foarte mult timp doar o zi, la fel ca multe altele. Dar firea mea romantică, mereu îmi amintește că tradițiile sunt cele mai importante momente, pentru că atunci când oamenii se unesc ei devin mai buni”, spune Agness. 

Și-ar fi dorit să-i fie alături mama, care s-a stins din viață, pentru că-i era exemplu în toate. Acum, când gătește se gândește ce ar spune ea despre bucate. „Din Moldova eu am luat cu mine mâncarea delicioasă, din America eu am luat întelegere și simplitatea, împreună acestea fac o tradiție nouă pentru mine, în tara în care eu trăiesc”, scrie Agness.

Scrie Oxana Chitoroaga, din Irlanda

Oxana Chitoroaga locuiește în Irlanda, împreună cu familia sa, timp de șapte ani. Acum confecționează buchete consumabile, din fructe proaspete, uscate și nu doar! „Pentru mine, Paștele e sărbătoarea întoarcerii acasă. Ultima dată am sărbătorit Paștele în țară, anul trecut, în 2019. Obișnuim cu familia să venim acasă în fiecare an de Sărbătorile Pascale”, spune tânăra. 

Se consideră norocoasă că a crescut la ţară. „Împreună cu mămica și bunica participam la fiecare proces, începând cu vopsitul ouălelor şi terminând cu aranjarea bucatelor în coș pentru biserică. Cu bunica mea mergeam la biserica din sat, unde asistam la slujba Învierii, eram micuță, dar stăteam toată noaptea cu ochii mari și curioși. Prea frumos, păcat că am crescut aşa repede”, a destăinuit femeia.

Scrie Mariana Lozovanu, din SUA

Din SUA, o scrisoare de Paște scrie Mariana Lozovanu. Femeia își amintește Paștele din 2014. Atunci s-au unit la un loc mai mulți moldoveni din zonă și-au pus bazele comunității diasporei noastre de acolo – acum circa 200 de oameni. Mariana spune că a rămas surprinsă de mentalitatea americanilor. „Oameni care se opresc să te întrebe dacă ești bine când îți văd față confuză.. erau lucruri stranii pentru noi, dar atât de plăcute, încât ne-au transformat total modul de a gândi”, spune femeia.

Copii îi au alături pe bunica și pe bunelul din R. Moldova. Ei îi învață pe nepoței cum să coacă pască, să vopsească ouă și să spună „Hristos a Inviat”. Copiilor tare le place „egg hunting-ul” american – goana după ouă umplute cu dulciuri. „Am organizat de multe ori în comunitate Paștele și tare ne-am dorit și anul acesta să ne întâlnim, dar din cauza pandemiei vom ciocni ouăle pe Zoom”, regretă Mariana.

Scrie Augustina Șiman, din SUA

Augustina Șiman își trăiește visul american deja de aproape un an. Este scriitoare și unul dintre diplomații ce ne reprezintă țara la ONU.

„Din păcate, din cauza pandemiei COVID-19 anul aceasta nu o să am ocazia să descopăr tradițiile de Paște ale comunităților de aici sau să le împrumut. În acest an, mai ales din cauza la tot ce se întâmplă în lume, o să îmi amintesc cu mare drag de toate tradițiile pascale pe care le urmăream cu uriaș drag acasă: toate treburile casei și mâncarea ce se prepara până la apusul soarelui. Pregăteam cu mama coșul cu pască, vin roșu, ouă roșii și sare”, spune Augustina și își amintește cu drag cum venea spre dimineață de la biserică și-i trezea pe cei ai casei ca să le ureze sărbători fericite.

Scrie Svetlana Lisagor Vergis , din Grecia

Un răvaș din Grecia e semnat de Svetlana Lisagor Vergis care e acolo de 17 ani. Era tânără juristă, iar îndoielile pentru viitorul R. Moldova au făcut-o să plece. Acum promovează pe pământ elen tradițiile noastre și a învățat că grecii mănâncă supe doar când li-i rău, iar știrul este o salată foarte apreciată acolo. 

Soțul este de origine greacă și asta a făcut-o să înțeleagă cultura de acolo mult mai repede. „Se laudă prietenilor că soacra ia dat zestre și că l-a primit în ogradă după obiceiuri moldovenești”, spune mai în glumă femeia. 

Ca să mai scape de chinurile sufletești moldovenii din Grecia organizează evenimente cu obiceiuri și tradiții, ca să-și aline cumva dorul. „În perioada postului Paștelui încercăm să ținem postul, să ne mărturisim și să ne împărtășim – ca și în Moldova. În noaptea Învierii mergem la biserică cu scopul final să ajungem acasă cu lumânarea aprinsă, cu acea scânteie a focului haric primită de la preot, pentru a face semnul crucii la ușa casei”, spune Svetlana.

Scrie Gabriela Cojocaru, din China

Moldoveni sunt și în China. De acolo scrie Gabriela Cojocaru, care are 24 de ani, iar 6 dintre aceștia îi petrece în China. A ajuns acolo și a devenit actriță. „Aflându-mă la o așa depărtare de Moldova, cel mai mult le duc dorul părinților, satului natal și dealurilor care-l înconjoară”, spune Gabriela.

Văzând provocările prin care trec cele două țări în perioada epidemiei, Gabriela are un regret: „Îmi pare foarte rău pentru îngerii îmbrăcați în alb – de medici, care din păcate, nu vor putea savura masa de sărbătoare împreună cu familia, sper ca măcar acest gând să vă facă să înțelegeți că în viața noastră mereu cineva jertfește cu ceva”, scrie tânăra.

#ScrisoriledePaști sunt depănate pe pagina EA.md. Găsiți-le și savurați-le. Sunt pline de multă încărcătură emoțională, iar scopul lor este să ajungă acolo unde și-au propus conaționalii noștri - la inimile celor de acasă. Echipa EA.md așteptă să vă împărtășiți gândurile de peste mări și țări, în perioada sărbătorilor pascale, și în următoarele 2-3 săptămâni, și sunt deschiși pe tot parcursul lunii aprilie să transmită #ScrisoaredePaști.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Primăria intenționează să interzică accesul în cimitire în zilele când urma să fie sărbătorit Paștele Blajinilor

Primăria intenționează să interzică accesul în cimitire în zilele când urma să fie sărbătorit Paștele Blajinilor

Mitropolia Moldovei: Paștele Blajinilor se amână pentru prima duminică din iunie

Mitropolia Moldovei: Paștele Blajinilor se amână pentru prima duminică din iunie

Paștele catolic pe timp de pandemie. Papa Francisc a citit slujba în lipsa credincioșilor

Paștele catolic pe timp de pandemie. Papa Francisc a citit slujba în lipsa credincioșilor

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus
 • 2
  Un tânăr originar din Moldova ar fi decedat în războiul din Ucraina
 • 3
  EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților
 • 4
  Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.