Deschidem plicurile cu scrisori de Paște: Moldovenii din diasporă au trimis celor din țară gânduri calde. Iată cum sărbătoresc (VIDEO/FOTO)

Deschidem plicurile cu scrisori de Paște: Moldovenii din diasporă au trimis celor din țară gânduri calde. Iată cum sărbătoresc (VIDEO/FOTO)

Sărbătorile de Paști an de an au fost cele care îi aduceau pe moldovenii din diasporă mai aproape de cei dragi. De Paște oamenii din diferite colțuri ale lumii reveneau acasă. În acest an, din cauza epidemiei, hotarele sunt închise. În schimb gândurile bune și urările lor au ajuns la noi prin scrisorile virtuale. Totul a pornit de ideea campaniei #ScrisoaredePaști, lansată de EA.md. Iată ce ne urează conaționalii.

„Ideea scrisorilor de Paște a venit când eram într-o ședință online cu toată redacția și glumeam că anul acesta vom avea sărbători fără panettone. Așa și a pornit îndemnul pe care ne-am gândit să-l trimitem tuturor moldovenilor, aflați în toată lumea de a scrie o scrisoare de Paști.

Dacă nu pot să trimită nimic celor dragi de acasă, dacă nu mai merg microbuzele, dacă nu mai vin avioanele, să vină scrisorile. Acestea virtuale ajung cu siguranță. Și au ajuns deja scrisori din toată Europa, de peste ocean, din Chicago, din Arizona. Au ajuns și din China ca să vedem că și acolo tradițiile și mirosul cozonacului tradițional de Paște se păstrează. ”, spune Nadia Darie, editoră-șefă EA.md.

Publicitate

Am deschis câteva plicuri și ținem să împărțim cu voi, cititorii noștri, gândurile scrise de câțiva moldoveni din întreaga lume.

Scrie Alexia Buzenco, din Germania

Prima în „cutia poștală” a venit scrisoarea din Germania. Scrie Alexia Buzenco, care este acolo de cinci ani. Tânăra spune că în Germania Paștele se sărbătorește mai devreme, însă tradițiile moldovenești i se par mult mai interesante. Iar ouăle roșii îi amintesc de bunica și de toate bucatele tradiționale gătite de ea.

...

Scrie Violeta Martin Moraru, din Canada

...

Scrie Renata Său, din Italia

Fără panettone, dar cu scrisori din Italia în acest an. De acolo scrie Renata Său, care deja de cinci ani petrece sărbătorile pascale într-un stat catolic, departe de Moldova și de tradițiile ce îi lipsesc enorm. Dar își amintește cu drag când punea cojile de la ouă, vopsite de bunica, în copac pentru a avea mult noroc în viață.

...

Scrie Agness Pitușcanu, din SUA

De pe continentul american, EA.md a primit un răvaș de la Agness Pitușcanu care de doi ani locuiește în SUA. Tânăra este chef bucătar, iar mult timp pentru ea Paștele înseamna o zi foarte grea de lucru.

„Nu sunt o persoană religioasă și pentru mine ziua de Paște a fost foarte mult timp doar o zi, la fel ca multe altele. Dar firea mea romantică, mereu îmi amintește că tradițiile sunt cele mai importante momente, pentru că atunci când oamenii se unesc ei devin mai buni”, spune Agness.

...

Scrie Oxana Chitoroaga, din Irlanda

Oxana Chitoroaga locuiește în Irlanda, împreună cu familia sa, timp de șapte ani. Acum confecționează buchete consumabile, din fructe proaspete, uscate și nu doar! „Pentru mine, Paștele e sărbătoarea întoarcerii acasă. Ultima dată am sărbătorit Paștele în țară, anul trecut, în 2019. Obișnuim cu familia să venim acasă în fiecare an de Sărbătorile Pascale”, spune tânăra.

...

Scrie Mariana Lozovanu, din SUA

Din SUA, o scrisoare de Paște scrie Mariana Lozovanu. Femeia își amintește Paștele din 2014. Atunci s-au unit la un loc mai mulți moldoveni din zonă și-au pus bazele comunității diasporei noastre de acolo – acum circa 200 de oameni. Mariana spune că a rămas surprinsă de mentalitatea americanilor. „Oameni care se opresc să te întrebe dacă ești bine când îți văd față confuză.. erau lucruri stranii pentru noi, dar atât de plăcute, încât ne-au transformat total modul de a gândi”, spune femeia.

...

Scrie Augustina Șiman, din SUA

Augustina Șiman își trăiește visul american deja de aproape un an. Este scriitoare și unul dintre diplomații ce ne reprezintă țara la ONU.

...

Scrie Svetlana Lisagor Vergis , din Grecia

Un răvaș din Grecia e semnat de Svetlana Lisagor Vergis care e acolo de 17 ani. Era tânără juristă, iar îndoielile pentru viitorul R. Moldova au făcut-o să plece. Acum promovează pe pământ elen tradițiile noastre și a învățat că grecii mănâncă supe doar când li-i rău, iar știrul este o salată foarte apreciată acolo.

Soțul este de origine greacă și asta a făcut-o să înțeleagă cultura de acolo mult mai repede. „Se laudă prietenilor că soacra ia dat zestre și că l-a primit în ogradă după obiceiuri moldovenești”, spune mai în glumă femeia.

...

Scrie Gabriela Cojocaru, din China

Moldoveni sunt și în China. De acolo scrie Gabriela Cojocaru, care are 24 de ani, iar 6 dintre aceștia îi petrece în China. A ajuns acolo și a devenit actriță. „Aflându-mă la o așa depărtare de Moldova, cel mai mult le duc dorul părinților, satului natal și dealurilor care-l înconjoară”, spune Gabriela.

...

#ScrisoriledePaști sunt depănate pe pagina EA.md. Găsiți-le și savurați-le. Sunt pline de multă încărcătură emoțională, iar scopul lor este să ajungă acolo unde și-au propus conaționalii noștri - la inimile celor de acasă. Echipa EA.md așteptă să vă împărtășiți gândurile de peste mări și țări, în perioada sărbătorilor pascale, și în următoarele 2-3 săptămâni, și sunt deschiși pe tot parcursul lunii aprilie să transmită #ScrisoaredePaști.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal