Dodon contrazice Guvernul? „Puteți achita polița medicală după 14 zile, nu în 72 de ore”

Dodon contrazice Guvernul? „Puteți achita polița medicală după 14 zile, nu în 72 de ore”

Președintele Igor Dodon susține că cetățenii care revin de peste hotare pot plăti asigurarea obligatorie de asistență medicală - polița, altfel spus - după ce stau 14 zile în carantină. Declarația sa, făcută în vlogul „Președintele Răspunde”, vine în contradicție cu cea a premierului Ion Chicu, care spunea că polița se procură „cel târziu în 72 de ore”. 

Președintele a citit întrebarea unei femei, care se interesa ce să facă dacă nu are bani să achite polița și mai trebuie să și respecte regimul de izolare.

„Dacă reveniți de peste hotare, 14 zile trebuie să stați în autoizolare. Dacă stați în carantină, evident că mergeți să plătiți polița după ce ieșiți din carantină. Adică nu aveți 72 de ore, dar mai mult timp. Dar polița trebuie plătită, pentru că ați semnat declarație pe proprie răspundere și este o susținere și pentru sistemul medical”, a spus Dodon.

Publicitate

Între timp, prevederile Dispoziției nr.10 din 31.03.2020 și nr.13 din 03.04.2020 a Comisei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova spun altceva. Începând cu 1 aprilie, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care traversează frontiera de stat pe cale terestră și aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medical pentru anul 2020.

Informația a fost de câteva ori repetată și de premierul Ion Chicu. „Fără polița de asigurare medicală, cetățenii nu vor putea beneficia de ajutorul de șomaj instituit prin proiectul de lege votat prin asumare de răspundere. Cetățenii care nu posedă polița, când se adresează în instituțiile medicale cu alte boli decât coronavirus, vor trebui să achite serviciile medicale conform prețurilor de piață, nu vor beneficia de asistență medicală gratuită din partea statului”, spunea Chicu.

Precizăm că numărul de polițe de asigurare, achitate de moldoveni și străinii cu permis de ședere, a crescut de șapte ori în luna aprilie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, au fost procurate 2.100 de polițe în doar 13 zile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal