
Guvernul lansează un Program de subveționare a dobânzilor pentru a ușura drumul întreprinderilor spre contactarea creditelor
Guvernul lansează un Program de subveționare a dobânzilor. Potrivit ministrului Finanțelor, programul este conceput să faciliteze accesul întreprinderilor la contractarea creditelor în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020. Oficialul a adăugat că programul își propune să ajute întreprinderile care contractează credite, indiferent dacă este vorba despre achitarea salariilor, mijloace circulante sau investiții, prin compensarea sumei dobînzii lunare achitate sau care urmează a fi achitată pentru creditele contractate.
・
Astfel, potrivit proiectului, suma subvenției va constitui mărimea dobînzii lunare, rata maximă a dobînzii nominale va constitui 8,76% în monedă națională și 4,40% în valută străină, iar perioada de achitare a subvenției va fi 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020.
Suma creditului va reprezenta suma fondului de salarizare pentru luna decembrie 2019, ianuarie 2020, februarie 2020.
AGORA amintește că acum patru zile, Igor Dodon anunța că statul va plăti dobânzile agenților economici, dacă aceștia vor lua credit pentru a acoperi salarii.
Amintim că anterior Guvernul și-a angajat răspunderea pentru o serie de măsuri de susținere a agenților economici.
E vorba de subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, în caz de șomaj tehnic – 100% din impozite și contribuții, subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, pentru alți agenți decât cei în șomaj tehnic - 60% din impozite și contribuții, scutirea de plata pentru patentă pentru cei ce și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru domeniul HoReCa și amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situaţii Excepţionale.
Curtea Constituțională a suspendat legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. La baza deciziei stă sesizarea depusă de parlamentarul Dinu Plângău. Chiar dacă autorul a solicitat suspendarea a doar trei articole din lege, magistrații constituționali au statuat că acest lucru nu este suficient.
Ulterior, pe 10 aprilie, un set de măsuri incluse în angajarea de răspundere a Guvernului, suspendate prin decizia Curții Constituționale, au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Astfel, cetățenii vor continua să beneficieze de suportul de șomaj.