Mai multe spitale raionale și centre ale medicilor de familie din raioanele Șoldănești, Rezina, Florești, Dubăsari, Criuleni și Căușeni au rămas fără medici din cauza stării de urgență decretată de liderul de la Tiraspol la 17 martie. De ce? Pentru că medicii din stânga Nistrului rămân singura categorie obligată să respecte regimul de carantină, 14 zile, în cazul în care merg la lucru în instituțiile medicale aflate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, scrie Anticoruptie.md.
Potrivit șefilor instituțiilor medicale contactați de reporterii Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, Tiraspolul își motivează decizia prin faptul că doctorii reprezintă o categorie vulnerabilă la contractarea virusului și o eventuală circulație liberă a lor pe cele două maluri ale Nistrului ar spori pericolul de contaminare a populației din stânga Nistrului.
Rezina–Râbnița. Spitalul Raional Rezina are 17 angajați din Râbnița, „practic toți specialiști de bază”, susține șefa instituției, Nina Postu. Toți aceștia nu pot să vină la serviciu de aproape o lună, din 17 martie, din cauza stării de urgență de regimul de la Tiraspol. Celor 17 medici le-au fost acordate concedii plătite.
„Am încercat să rezolv problema la nivelul Biroului Politici de Reintegrare. Lor li se permite să treacă în această parte, dar ei trebuie să rămână aici. Avem nevoie de un medic chiar să stea aici, restul au copii mici, părinți bolnavi și nu pot să rămână”, ne-a declarat șefa instituției medicale.
Râbnița–Șoldănești. Spitalul Raional Șoldănești are 14 medici, precum și un felcer și o asistentă medicală care locuiesc la Râbnița. Majoritatea sunt angajați prin cumul și și-au luat concediu plătit. Șeful spitalului, Veaceslav Palii, nu a putut să spună reporterilor dacă cererile subalternilor săi din stânga Nistrului au fost determinate de starea de urgență instituită de administrația separatistă de la Tiraspol sau de propria lor voință.
Camenca–Sănătăuca. Liuba Covali, 46 de ani, locuiește în Camenca, Transnistria, și este șefă a Centrului de Sănătate din Sănătăuca, Florești. În dimineața zilei de 17 martie, în momentul în care a trecut punctul de trecere, a fost anunțată de așa-zișii grăniceri ai autorităților nerecunoscute de la Tiraspol că în cazul în care se va întoarce acasă, va fi obligată să respecte regimul de carantină de paisprezece zile.
A decis să rămână la Sănătăuca, motivând că nu poate să lase instituția pe care o conduce în această perioadă de pandemie. „Nu puteam să stau acasă în asemenea condiții”, își explică femeia decizia.
Biroul Politici de Reintegrare a comunicat sursei citate că a fost sesizat de autoritățile publice locale și Ministerul Muncii, Sănătății și Protecției Sociale în cazul a 95 de persoane care au fost împiedicate să ajungă la serviciu din cauza regimului de carantină impus de partea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău admit că numărul acestor persoane ar putea fi mai mare.
Citiți continuarea pe Anticoruptie.md
Vezi și aceste știri

Cea de-a trei licitație pentru chioșcurile din capitală aduce în bugetul municipal 11 mil de lei. Cel mai scump loc a ajuns la 1,12 mil de lei

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău
