Paștele, prin ochii unei dăscălițe: „Nu a mai fost așa ceva. Parcă am fi criminali. Să treacă ziua de Paște și noi să nu mâncăm sfințit?” (AUDIO)

Paștele, prin ochii unei dăscălițe: „Nu a mai fost așa ceva. Parcă am fi criminali. Să treacă ziua de Paște și noi să nu mâncăm sfințit?” (AUDIO)
poză simbol


Dascălița din satul Mașcăuți, raionul Criuleni a vorbit într-un interviu pentru AGORA cum așteaptă și cum se pregătesc creștinii de sărbătorile pascale. Cu lacrimi în ochi, Raisa Iftodi a povestit despre tristețea care s-a așternut în sufletele sătenilor când au aflat că nu vor putea veni la biserică în Noaptea Învierii.

„Peste tot se dă voie, în metrouri, marketuri, dar, în biserică se tem de COVID-19. Parcă am fi criminali.”

Cum trăiți această perioadă de pandemie dinaintea Paștelui?

Cu o mare durere în suflet așteptăm Paștele. Nici nu ne-am gândit că vor fi așa restricții pentru creștini. Peste tot se dă voie, în metrouri, marketuri, dar în biserică se tem de COVID-19. Dacă lumea s-ar gândi și ar veni cu frică de Dumnezeu și cu dragoste, dacă lumea s-ar ruga mai mult, poate Dumnezeu s-ar milostivi de noi, nu ar fi așa. Așa scrie și în cărți – cu cât lumea se va pocăi,  cu atât și veacul se va lungi. Doar în biserică sunt minuni. Câte icoane sunt făcătoare de minuni? Dacă ar veni lumea și s-ar ruga... Dumnezeu ar da mai multă liniște în oameni și nu ar fi atâtea boli și atâtea dureri. 

De ce peste tot se dă voie, dar la biserică nu se dă voie? Eu sunt cu o inimă tare îndurerată. Au fost și războaie, a fost și tifosul și diferite boli înainte. Murea lumea și atunci, dar veneau și se împărtășau tot cu aceeași linguriță, veneau și se rugau și care au avut de scăpat au scăpat și trăiesc și acum. Ei (n.r. – sătenii) spun că iată și tata, și mama, sora au murit de tifos și erau dureri puternice, dar n-au mai fost atâtea restricții, și războaie au fost, și comuniștii care au închis bisericile, dar la noi lumea s-a răzbunat și biserica din sat nu s-a închis. Acum vine poliția, parcă suntem cei mai mari criminali de pe fața pământului și nu ne se dă voie să intrăm, măcar o lumânărică să aprindem. Stau preoții și slujesc cu porțile încuiate. Asta-i credință? Nu știu... e tare dureros pentru toți, lumea plânge și mă întreabă: „Tanti Raia, cum o să fie Paștele? Cum o să sfințim pasca? Iată am rămas neîmpărtășită! Iată nu putem veni că nu ne dau voie”...

„Nu a mai fost așa ceva niciodată. Când au vrut să închidă bisericile, oamenii s-au răsculat.”

Va fi oficiată Slujba de Înviere? Veți merge?

Desigur că am să merg. Sunt dăscăliță și am să mă duc. Dar slujba va fi oficiată doar cu preoții și încă două persoane în cor, dacă va fi posibil. Fără creștini.

A mai fost vreodată așa – să nu poată veni creștinii la Sfânta Liturghie Pascală?

Niciodată, de când sunt pe pământ. Trebuia și înainte să se închidă bisericile și toți creștinii s-au răzbunat, s-au răsculat și biserica nu s-a mai închis. Au avut loc slujbele divine, creștinii mereu veneau, se împărtășeau cu satisfacție. Dacă n-ar fi înviat Dumnezeu pentru noi, pentru păcatele noastre... El s-a răstignit pentru noi în zilele acestea. Azi am citit cele douăsprezece evanghelii unde se vorbește cum a fost răstignit pe cruce. Dacă Dumnezeu n-ar fi fost răstignit, nu ar fi pătimit pentru noi ca să ni se ierte păcatele noastre, și dacă n-ar fi înviat... asta-i cea mai mare minune. Preoții pe la alte mănăstiri în toată duminica se salută spunând Hristos a Înviat! Deoarece este Duminica Învierii! Așa Dumnezeu a spus – vă dau șase zile să le lucrați, dar a șaptea este duminica Domnului, a fraților și surorilor pentru a ne întâlni cu rudele, copiii.

Focul Haric va fi adus și anul acesta de la Ierusalim, cum va ajunge el în casele oamenilor  în sat?

Probabil se va duce parohul bisericii la Chișinău și îl va lua. Cred că totuși câte un enoriaș de prin mahala va veni și va lua Focul Haric și-l va împărți la creștini. Nicodată nu mi s-a întâmplat așa ceva, dar cred că doar preoții și corul bisericesc o să fie în momentul în care va fi înconjurată biserica.

„Chiar să treacă ziua de Paște și noi să nu mâncăm sfințit?”

Dar cum va fi oficiată procedura de sfințire a coșului cu ouă roșii și pască?

Ne-a spus preotul că în biserică și în curtea bisericii oameni nu vor fi. Dar de la poarta bisericii, pe drum, vor fi oameni cu condiția de a păstra distața de un metru, să fie cu măști și astfel va fi oficiată sfințirea.

Ce spun sătenii?

Tare se indignează. Cu lacrimi mă întreabă și vor să afle cum o să fie? Chiar să treacă ziua de Paște și să nu mâncăm o bucățică de pască sfințită? Auzisem că se spunea la televizor că se va duce Mitropolitul la „Franzeluța” și o să sfințească. Bine, o să sfințească poate pentru orășeni că ei nu coc, ei cumpără și vor avea posibilitate să mănânce sfințit. Dar la noi la sat multă lume coace și toți vor să sfințească ceea ce au copt, ce au pregătit de casă. Ei poate nu au posibilitate, că la oraș mai primesc salarii, dar la sate este tare greu. Cu mare indignare plâng și mă întreabă: Cum o să fie? Ce o să fie? Inițial nu știam și nu le ziceam nimic, dar, după ce a anunțat părintele, le-am transmis.

„Niciun fir de păr din cap nu ne cade fără voia Domnului.”

De ce se tem sătenii cel mai mult în această perioadă?

Off... ei nu se tem de nimic, pur și simplu sunt necăjiți pentru că atâta restricții s-au pus și nu pot veni la biserică. Știți lumea cum plânge? Lumea plânge că nu poate să vină. Au fost și omoruri și nu a mai fost atâta interdicție. Lasă să spună să avem mască, să păstrăm distanța. La magazin cum te duci și aștepți ore întregi? Măcar în ograda bisericii să vină oamenii. Creștinii sunt tare indignați că vine preotul și poliția îl impune să încuie poarta și să facă doar el oficiile divine. Dar noi, pe cine așteptăm? Pe Mesia așteptăm! Nu știu...

Ce îi îndemnați pe credincioși să facă în Noaptea de Înviere?

Nu pot să fac voia mea, că nu este legea de la mine impusă. Sunt polițiștii ăștia și nu le dau voie. Eu din suflet i-aș îndemna pe toți să vină, să înconjurăm biserica cum am mai înconjurat. Atâta aștepți Învierea aceasta... un an de zile aștepți. Știți că s-a spus că, dacă Focul Haric nu se va aprinde, apoi tare mari chinuri ne mai așteaptă. Noi așteptăm să putem merge la biserică, să înconjurăm biserica, să luăm lumina sfântă și să o ducem în casele noastre, să ne rugăm. Nu știu...

„Unde să fugim? La icoane să ne ducem, să ne rugăm.”

Dacă totuși aleg să vină la biserică în această perioadă, ar trebui să se comporte diferit față de altă dată? Cum ar fi să nu sărute icoanele, mâna preotului?

Doar prin icoane minunile se fac. Icoanele mult ne ajută. Care nu crede, să plece pe la mănăstiri, să vadă ce se face pe la Hîncu, ce se face la Saharna. Numai oamenii care au nevoi și care au trecut prin asta, văd și înțeleg ce înseamnă puterea icoanei. Sunt multe icoane făcătoare de minuni. Niciun fir de păr din cap nu ne cade fără voia Domnului și dacă ții dat să mori, mori nu numai de COVID-19, că sunt oameni care mor de cancer, alții de tensiune, de un insult. Doar Dumnezeu... Doar se spune – Doamne unde mă voi duce, în cer de mă voi sui de față ești, la mare de moi duce acolo este mâna ta. Unde Doamne să fug ca să mă feresc de tine dacă peste tot ești? Așa că, unde să fugim? La icoane să ne ducem să ne rugăm ca ele să ne păzească. Fără Domnul nu-i viață, care înțelege și care știe. Îi tare dureros...

Dvs cum vă pregătiți de sărbătorile pascale? Masa de sărbătoare va fi ca în anii precedenți?

Ca de obicei, ca în tot anul, dar nu știu dacă cu restricțiile acestea v-or veni copiii, dacă vom sta la masă, daca vom ciocni ouă. Cred că cei doi copii din sat vor veni. Doar băiatul, care e la oraș, nu știu dacă va veni. Ceilalți, pe furiș, câte doi, dar să-mi vină... Să nu ciocnesc un ou cu copiii în ziua de Paște? Până acum nu mă așezam la masa de Paște, de Crăciun fără copii. Veneam de la biserică, îi telefonam, așezam masa, pregăteam și îi așteptam să vină și să stăm cu drag cu toții la masă.

Aveți o urare pentru creștini?

Hristos a Înviat! Hristos a Înviat că numai el poate să ne aducă de toate. Vedeți că, de când s-a înrăit lumea, nici nu ne mai plouă și vânturi doar. Nimeni nu se gândește din contra să lase bisericile deschise ca să vină lumea să se roage. Înainte, lumea ieșea cu icoanele pe deal se duceau și se rugau cu copii mici pentru ploaie. Dar acum... bisericile stau încuiate și noi așteptăm. Ce așteptăm? Așteptăm să murim de foame? Nu o să murim de COVID-19, dar o să murim de foame.

*Acest material a fost realizat de Svetlana Morarescu, în cadrul cursului „Multimedia Newsroom”, oferit de Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
„Sărbătoriți acolo unde v-a prins timpul”. Voicu, despre Focul Haric, vânzarea produselor pascale și slujbele bisericești

„Sărbătoriți acolo unde v-a prins timpul”. Voicu, despre Focul Haric, vânzarea produselor pascale și slujbele bisericești

Cum vor fi sfințite pasca și ouăle roșii într-un sat din raionul Călărași. Interviu cu parohul bisericii (AUDIO)

Cum vor fi sfințite pasca și ouăle roșii într-un sat din raionul Călărași. Interviu cu parohul bisericii (AUDIO)

Unii preoți organizează slujbe în timpul săptămânii. Chicu: „Avem mai multe fețe bisericești contaminate”

Unii preoți organizează slujbe în timpul săptămânii. Chicu: „Avem mai multe fețe bisericești contaminate”

Advertoriale
Ce fel de teste la anticorpi COVID-19 trebuie să efectuăm, în dependență de perioadă și necesitate. Răspunde Dr. Irina Sumarev, director medical Invitro Diagnostics

Ce fel de teste la anticorpi COVID-19 trebuie să efectuăm, în dependență de perioadă și necesitate. Răspunde Dr. Irina Sumarev, director medical Invitro Diagnostics

Organizatorii Yardsale ne îndeamnă: „Hai Afară!” După aproape un an, evenimentul revine, la Teatrul Verde

Organizatorii Yardsale ne îndeamnă: „Hai Afară!” După aproape un an, evenimentul revine, la Teatrul Verde

Victoriabank anunță rezultatele financiare preliminare din primul trimestru 2021: soluții bancare inovative și servicii la cel mai înalt nivel

Victoriabank anunță rezultatele financiare preliminare din primul trimestru 2021: soluții bancare inovative și servicii la cel mai înalt nivel

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
  Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: „Liubușoara de la Sireți” - poștașa care și-a legat destinul de satul în care s-a născut (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • „Școala-fantomă” Nr.6, din Chișinău, va fi restaurată și redeschisă. Anunțul...
 • Moldovenii se pot vaccina fără programare, la Iași, chiar dacă nu dețin dublă cetățenie....
Cele mai populare
 • 1
  Moldovenii se pot vaccina cu Pfizer la Iași, chiar dacă nu au dublă cetățenie. Oportunitatea e valabilă trei zile
 • 2
  Maratonul de vaccinare anti-COVID la Iași se anulează pentru moldoveni? MAEIE precizează: Intrarea în România cu pașaport biometric nu e posibilă
 • 3
  Suma de 11, 5 mil. de lei, confiscată de la Luca Filat, va fi transferată de Marea Britanie în beneficiul persoanelor cu dizabilități din R. Moldova
 • 4
  Globurile de Aur, în centrul unui scandal imens. Tom Cruise a înapoiat toate cele trei trofee câștigate
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.