O biserică din Bălți refuză donația președintelui. „Preoții vor trebui să facă politică”

O biserică din Bălți refuză donația președintelui. „Preoții vor trebui să facă politică”

Biserica Sfântului Pantelimon din Bălți a decis să refuze donațiile de 3.000 de lei, făcute la inițiativa președintelui Igor Dodon. În caz contrar, preoții vor fi nevoiți să facă ulterior politică, se menționează într-un comunicat al locașului.

„După consultarea cu Consiliul Bisericesc, am luat decizia de a refuza donațiile de 3.000 lei, făcute din inițiativa președintelui Republicii Moldova. Activitatea bisericii Sf. M. Mc Pantelimon se axează pe cele trei principii: pastoral, misionar, social, care în perioada pandemiei COVID-19 a fost mai evidențiat. Întrucât este un mesager, biserica (mai exact comunitatea) noastră vine cu îndrumări, conștientizări și face tot ce-i stă în puteri pentru a ajuta cât statul, în primul rând promovând intens mesajul Comisiei pentru Situații Excepționale, atât și societatea”, se menționează în comunicat.

Locașul a mai subliniat că biserica este separată de stat și că se se auto-gestionează din suportul enoriașilor și agenților economici. „La moment, avem și noi greutățile noastre, dar considerăm oportun că toate donațiile trebuie direcționate către spitalele din Republica Moldova și pentru susținerea populației sărăcite de criza provocată de pandemie”, se spune în decizie.

Publicitate

„Principiul laicității spune că statul își tratează cetățenii în mod egal și nu preferențial, adică în funcție de credință, afiliere religioasă sau lipsa ei. Principiul „eu ție, tu mie” este cel care pune în situația că preoții, beneficiind de astfel de donații, vor trebui să achite un preț oarecare după și, vor sau nu vor, preoții vor trebui să facă politică. Din experiența altor biserici, care și-au oferit proprietățile pentru a ajuta statul în combaterea pandemiei COVID-19, comunicăm că biserica noastră nu deține valori mobile si imobiliare, pământuri, conturi de depozite în bancă. Unica și cea mai valoroasă resursă sunt parohienii noștri, alături de ei, vom trece peste ispite și nevoi și împreună cu ei suntem gata să ajutăm autoritățile statului în toate demersurile”, se mai menționează în comunicat.

Amintim că, pe perioada stării de urgență, slujbele bisericești se petrec doar cu participarea clericilor, în grupuri de cel mult trei persoane. În caz contrar, locașurile sfinte sunt amendate de oamenii legii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal