Cât costă crearea unui site și care sunt opțiunile antreprenorilor. Răspunsul unui director de companie software

Cât costă crearea unui site și care sunt opțiunile antreprenorilor. Răspunsul unui director de companie software

Pandemia de coronavirus a scos o bună parte din antreprenori pe online. Cu această ocazie, am vorbit cu directorul general al unei companii software, Dragoș Lupei, pentru a vedea cât costă să-ți creezi un site. Ce opțiuni au agenții economici și de ce mai exact depind costurile, vedeți mai jos.

Trei opțiuni pentru crearea unui site

„Există mai multe posibilități și soluții pentru crearea unui platforme de vânzare a produselor sau serviciilor online. Prima opțiune poate fi asocierea la un marketplace deja existent și plasarea produselor acolo. Aici costurile vin din achitarea unei taxe fixe sau a unui comision din fiecare vânzare, iar ca exemple pot servi get-marketplace.elefant.md sau price.md”, a spus acesta.

Publicitate

„A doua posibilitatea este crearea unui magazin online, utilizând o soluție la cheie oferită de anumiți furnizori. La prima vedere costul este mic, poate fi chiar gratuit, dar ulterior vei depinde de acel furnizor, iar costul pentru fiecare schimbare v-ar putea costa mai scump decât realizarea propriului magazin online. Avantajul este timpul scurt de lansare a magazinului, ce poate dura de la câteva ore până la 2-3 săptămâni. Exemple de platforme: shopify.com sau price.md”, a adăugat Dragoș Lupei.

Iar a treia soluție este realizarea propriului magazin online. „Aici depinde și de cine va dezvolta platforma. Puteți alege dintre un freelancer sau o companie privată specializată în prestarea acestui tip de servicii. Un freelancer poate fi soluția dacă dispuneți de un buget mai restrâns, desigur sunt și liberi profesioniști care costă. O companie specializată desigur că va oferi un preț mai mare, dar este o opțiune mai sigură și aveți garanția că produsul va fi realizat în termenii stabiliți și de o echipă de profesioniști cu specializări vaste”, ne-a explicat el.

Cât costă un site?

„Costul depinde foarte mult de ce funcționalități va avea site-ul și ce tehnologii vor fi implementate. Dacă vorbim despre o pagină cu o interfață simplă, în care persoana își afișează produsele, costul poate fi între 500-2.000 de euro, iar timpul de realizare de la o săptămână până la două săptămâni. Dacă se dorește un website cu un design personalizat, cu un sistem de plată integrat – costurile pot să se ridice și până la 5.000 de euro, iar timpul de realizare de la două săptămâni până la două luni, în funcție de cerințele clientului, utilizând platforme precum Woocommerce, Magento, Drupal, Opencart și altele”, a spus directorul companiei software.

„Atunci când nicio soluție existentă nu corespunde cerințelor clientului, aici el are posibilitatea să meargă pe calea realizării unei soluții complet personalizate, precum ar fi un magazin online de la 0. Dezvoltarea acestuia poate dura câteva luni și costurile se pot ridică și până la zeci de mii de euro. Pentru realizarea unui magazin online, partea tehnologică este importantă, dar la fel de importantă este și partea de introducere a conținutului și gestionarea produselor, care deseori este ignorată și care nu este cea mai simplă. Iar aici se adaugă niște costuri dacă acest lucru este realizat de o persoană terță”, a punctat Dragoș Lupei.

Subiectul trecerii pe online a antreprenorilor a fost abordat pe larg într-un material ce face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal