Business pe timp de criză: Cinci sfaturi de la consultantul Alexei Kishlaru

Business pe timp de criză: Cinci sfaturi de la consultantul Alexei Kishlaru

Pe timp de criză, antreprenorii trebuie să acționeze și să-și pregătească mai multe scenarii de dezvoltare. „Trebuie să fim gata pentru orice”, a menționat consultantul de business Alexei Kishlaru. Vedeți mai jos cinci sfaturi oferite pentru agenții economici.

„Primul lucru și cel mai important este de făcut calculele businessului. Foarte mulți antreprenori habar nu au ce reprezintă businessul în principiu. Trebuie de văzut care sunt veniturile, cheltuielile și profitul”, a spus Alexei Kishlaru.

„Trebuie de făcut scenarii de dezvoltare a situației și de înțeles unde te poți încadra. Trebuie de găsit noi oportunități care se deschid acum pe piață. Pentru asta, trebuie analizate domeniile care sunt în creștere, de văzut dacă poți fi de folos celor care sunt în creștere sau chiar te poți reprofila în această direcție, dacă este actual”, a mai menționat el.

Publicitate

„Trebuie menținută o relație foarte strânsă cu clienții fideli. Atenția față de clienții existenți trebuie să crească, deoarece anume ei vor fi acei cai care vor trage căruța mai departe când îți este greu. Trebuie de discutat, de făcut interviuri cu ei, de aflat care sunt problemele și necesitățile lor, astfel încât să găsești soluții despre cum poți fi folositor pentru ei în perioada care vine”, a adăugat expertul.

„Trebuie de analizat cu o strictețe foarte mare eficiența muncitorilor, a angajaților. Când ești în creștere, nu prea ești strict la eficiența unor oameni, acum e timpul când totul trebuie să fie foarte transparent. În echipă trebuie menținute persoanele care se vor dedica lucrului 100% și vor genera valoare pentru companie”, a declarat consultantul de business.

„Trebuie dezvoltate toate direcțiile care nu au fost în vizor până acum. Asta ține și de online, și de piețe noi de desfacere, produse noi. Tot ce a fost cândva pus în plan și nu s-a realizat, acum e timpul de discutat activ cu echipa, cu oamenii cheie, și de făcut un plan cum asta va fi realizat în noua realitate”, a menționat el.

„Vor supraviețui doar cei care sunt gata să se schimbe rapid”

Autor:

În concluzie, Alexei Kishlaru a precizat: „Cu cât mai multe scenarii de dezvoltare ai, cu atât mai multe șanse ai să fii eficient în perioada care vine. Jocul abia începe. Noi când o să ieșim din carantină, cu asta nu se termină. Noi am văzut doar prima piesă din spectacol. Trebuie să fim gata pentru orice. Trebuie să ne eliberăm de dogmele care ne-au ținut până acum în zona de confort, trebuie să nu ne limităm doar la ceea ce am făcut până acum. Trebuie să simțim schimbările și să ne adaptăm. Vor supraviețui doar cei care sunt gata să se schimbe rapid. Este un proverb chinez: când bate vântul, nu trebuie să lupți cu el, ci să construiești o moară de vânt și să faci făină. Pentru asta trebuie să înțelegi în ce parte bate vântul și ce poți face. Nu este sens să lupți cu schimbările globale care acum se desfășoară”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal