RISE Moldova: Autoritățile au plătit aproape 2 milioane de dolari pentru testele de depistare a COVID-19

RISE Moldova: Autoritățile au plătit aproape 2 milioane de dolari pentru testele de depistare a COVID-19

Pe 4 aprilie 2020, autoritățile semnau un contract în valoare de 1,92 milioane de dolari, pentru achiziționarea testelor folosite la depistarea COVID-19. Furnizorul - BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong, parte a grupului chinez BGI Group. Acesta urma să pună la dispoziția autorităților Republicii Moldova 1.600 de seturi care conțin 80.000 de teste. Banii proveneau din trei fonduri administrate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), scrie RISE Moldova. Căutând pe internet, jurnaliștii RISE au găsit teste de două ori mai ieftine. Într-un articol, redacția RISE explică cine a decis achiziția, cum a fost selectată firma și când ajung testele.

În afară de teste, au mai fost achiziţionate 1.600 de seturi de extracţie — RNA extraction kit şi 1.600 de seturi de prelevare pentru colectarea, transportul și depozitarea biospecimenului — sampling kit.

Decizia de achiziţionare a testelor a fost luată pe 3 aprilie 2020, de Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a Republicii Moldova, care a obligat Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) să asigure finanţarea în mărime de 35,7 milioane de lei pentru achiziţionarea, în regim de urgenţă, a testelor pentru depistarea infecţiei cu COVID-19.

Banii provin din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, achitate de cetățeni și companii, dar și din transferuri directe din bugetul de stat.

BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong, compania selectată să livreze testele, a fost fondată în anul 2013 și are ca asociat firma Shenzhen Huada Gene Technology Co., Ltd, cunoscută și sub denumirea de BGI Genomics. Companiile fac parte din grupul BGI, co-fondat și condus de geneticianul chinez Wang Jian. Potrivit Forbes, Wang are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari.

BGI Health (HK) Co, Ltd este una dintre primele companii din lume care au dezvoltat teste pentru depistarea COVID-19 şi, deja la finele lunii ianuarie 2020, autorităţile medicale din China au aprobat seturile produse de această firmă. Deja în martie, compania chineză a trecut şi aprobările autorităţilor din SUA, obţinând EUA (Emergency Use Authorization), cu specificarea că utilizarea testului este limitată la laboratoarele autorizate.

Doar că, de la începutul pandemiei și până în prezent, în lume există câteva zeci de producători care oferă teste pentru depistarea infectării cu COVID-19.

Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) instituție care urmează să primească testele, spune că nu știe cum a fost selectat furnizorul și că „noi indicăm în caietul de sarcini care trebuie să fie parametrii tehnici ai testului, dar de la cine [de cumpărat], nu indicăm”.

Potrivit condiţiilor contractului, furnizorul urmează să ofere 1.600 de seturi care conțin 80.000 de teste. Preţul unui set este de 900 de dolari, iar în fiecare set sunt 50 de teste pentru detectarea virusului (denumirea oficială — Real-time fluorescent RT-PCR kit for detecting 2019-nCoV). Respectiv, costul unui test este de 18 dolari, sau aproximativ 320 de lei.

RISE a găsit o ofertă doar pe platforma chineză de vânzări on-line Alibaba. (Peste două zile de când linkul a fost accesat, anunțul a fost șters de pe platformă.)

Astfel, un set de același model și producător ca cele comandate de autoritățile Republicii Moldova costă între 400 şi 600 de dolari, cu livrare în decurs de 10 zile, dacă e o comandă de minimum 100 de seturi (5.000 de teste). Prin comparație, cei 900 de dolari plătiți în avans de autoritățile Republicii Moldova, prin achiziţie directă de la producător, reprezintă, de fapt, un preț practic dublu.

Nicolae Furtună, directorul ANSP, consideră că, în condițiile actuale, problema principală nu este prețul, ci găsirea și livrarea cât mai rapidă a testelor.

Acesta mai menționează că „achiziţiile se fac transparent pe timp de pace, dar pe timp de război, achiziţiile nu se pot face corect. Dar noi suntem în război, la propriu şi la figurat. Și ţara mai are o problemă — e una când comandă o ţară mare cum e România, Polonia, Germania — sunt câteva milioane de teste, și cu totul altceva este când vine Moldova.” 80.000 de teste „e o cantitate infimă. Ea nu prezintă interes, din punct de vedere economic, pentru producător.”

Potrivit lui Furtună, testele pentru care Republica Moldova a plătit 900 de dolari pentru un set ar putea ajunge în țară la finele acestei săptămâni.

Citiți integral pe RISE Moldova.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal