Strategii de ieșire din criză adoptate de 10 țări europene. Cinci dintre ele redeschid unele locații din această zi de luni

Strategii de ieșire din criză adoptate de 10 țări europene. Cinci dintre ele redeschid unele locații din această zi de luni

Comisia Europeană le-a cerut țărilor membre UE să-și sincronizeze ieșirea din carantină, însă fiecare stat are propriul plan și date diferite luate în calcul pentru ridicarea restricțiilor, notează Libertatea.

„E nevoie ca ieșirea din carantină să se facă altfel, organizat. Să fie o ieșire graduală, la nivelul întregii Uniuni, stabilită de comun acord de toate țările”, le cere țărilor UE președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Fiecare stat membru UE are însă propriul plan de ieșire din carantină, iar unele dintre ele au început să relaxeze deja restricțiile impuse cetățenilor.

Publicitate

Austria a dat undă verde redeschiderii micilor prăvălii marți, 14 aprilie, la 28 de zile de la impunerea carantinei și închiderea tuturor businessurilor non-esențiale. La 1 mai se vor redeschide toate magazinele. Iar la mijlocul lunii mai, dacă situația o va permite, e prevăzută redeschiderea restaurantelor și a hotelurilor. Purtarea măștii rămâne obigatorie în magazine și în mijloacele de transport în comun.

În Belgia nu a fost propusă o dată la care măsurile vor fi relaxate. Primele care se vor redeschide, dar în care va fi impusă distanțarea socială, sunt magazinele și parcurile.

Cehia redeschide pe 20 aprilie mai multe magazine. O parte din magazine, cele mici, s-au redeschis pe 9 aprilie. Au undă verde pentru a primi clienți și micile businessuri artizanale. Tot din 20 aprilie, cehii au voie să facă sport în aer liber, individual sau în grupuri mici. Marile magazine se redeschid pe 27 aprilie. Toate magazinele, barurile, restaurantele, hotelurile și orice alte afaceri dau joc lacătul de pe ușă pe 8 iunie.

Danemarca a deschis școlile și grădinițele miercuri, pe 15 aprilie, după 28 de zile de carantină. Luni, 20 aprilie, urmează să fie redeschise o serie de afaceri mici – magazine, frizerii.

În Franța abia din 11 mai vor fi redeschise, gradual, școlile și grădinițele. O dată cu această relaxare, oamenii vor trebui să poarte măști în public, iar oficialii promit că până atunci vor exista măști pentru toată lumea. Guvernul francez a anunțat că un plan detaliat de ridicare a carantinei va fi făcut public la sfârșitul lunii aprilie.

Germania redeschide magazinele care au până în 800 mp pe 20 aprilie. Managerii acestora vor trebui să se asigure că sunt luate măsuri stricte de igienă, autoritățile rezervându-și dreptul de a închide la loc orice spațiu care nu îndeplinește cerințele. O parte din școli se vor redeschide pe 4 mai.

Italia a deschis o serie de magazine, inclusiv cele care vând haine pentru copii, și librăriile, pe 14 aprilie. Alte măsuri nu au fost anunțate, pentru că nu există un plan de ieșire din carantină la nivel național, sunt planuri construite local, în funcție de specific – cât de lovită a fost regiunea respectivă de pandemia de COVID.

Polonia relaxează unele restricții de luni, 20 aprilie. Parcurile vor fi redeschise, va fi permis din nou accesul în păduri, iar în supermarketuri și în biserici va fi permis accesul în grupuri.

Spania a permis deja reluarea activității în sectoare non-esențiale ale economiei, cum este cel al construcțiilor.Acum lucrează la un set de măsuri menit să reactiveze forța de muncă în două etape, ce se vor extinde de-a lungul anului. Prima etapă va include redeschiderea industriilor textile, la vară, iar a doua, repornirea industriilor din sectorul turismului – hoteluri, baruri, restaurante -, la finalul anului.

Luxemburg redeschide toate magazinele cu autoservire luni, pe 20 aprilie. Purtarea măștii este obligatorie în locurile care nu permit păstrarea unei distanțe de 2 metri față de celelalte persoane.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal