O investiție corectă și la momentul potrivit îți poate asigura un viitor prosper și liniștit. Unde și cum trebuie să investești, dacă deții o sumă de bani, îți spun câțiva oameni de afaceri din R. Moldova. Notează sfaturile lor și investește cu încredere.
E bine de avut un portofoliu de investiții cu categorii diferite
Vitalie Tataru, fondator AC Tech, Alfa-Bank
„Gestionarea banilor depinde în mare măsură de categoria de vârstă, starea socială și cred că nu în ultima măsură și de cunoștințele financiare. Dacă este vorba de cea mai mare parte a populației, atunci cred că cel mai bine și cele mai de nădejde instrumente sunt depozitele bancare. Categoria de vârstă, adică cei mai tineri, pot să investească mai mult și în alte instrumente, cum ar fi hârtii de valoare. Pentru că valoarea și timpul de a se acumula mijloacele financiare este mai mare decât în cazul celor, care sunt la vârsta pensionară.
Cu cât vârsta e mai înaintată, cu atât ei trebuie să fie mai conservativi. Asta e principalul. Dar în ultima instanță, e bine de avut un portofoliu de investiții cu categorii diferite, adică cea mai mare parte să fie cu instrumente mai conservative.”
Dacă avem sume mai mari, atunci putem investi în imobile
Carmina Vicol, director general OCN „Prime Capital”
„Dacă avem niște bani mai mici, atunci ar putea rămâne la contul de depozit din bănci, care de fapt nu acordă nimic ca return, adică dobânzile pe depozit sunt destul de mici mai cu seamă, dacă sunt în valută străină. Ar putea fi niște opțiuni de investiții deja online, care există și care sunt foarte puțin dezvoltate aici, local, dar sunt deja tentative. Sunt și astfel de instrumente internaționale la care trebuie să fim foarte precauți să nu dăm greș și să nimerim pe mâna unor frauduloși.
Dacă avem sume mai mari, atunci investiții în imobile pot fi făcute. Dacă nu îți ajung bani, mai poți lua un credit, suplimentezi și respectiv plata din chiria pe care o obții poate acoperi dobânda și plata pentru credit, iar după asta rămâi cu un venit activ destul de considerabil în posesie. Dacă aveți bani mai mulți, puteți să coparticipați la tot felul de afaceri care sunt. Acum auzim tot mai mult de startup-uri, posibilitatea de a investi în idei noi cu ceea ce vin tinerii. Și aici trebuie să fim precauți și să nu băgăm toți banii, dar atunci când avem o mică rezervă putem risca.”
Aș îndemna să meargă spre pozițiile investițiilor, care au în spate o platformă digitală
Călin Gryadchenko, director executiv Paynet
„Noi avem foarte multe sectoare în care suntem îndemnați și încurajați, pentru a face investiții, începând de la investițiile simple sau clasice, precum în imobil, afaceri, în ceea ce noi putem controla sau revinde, mergând acum spre niște investiții digitale, precum piețe digitale, monede digitale, acțiuni. Cred că fiecare e în stare să facă o investiție, numai după ce va înțelege foarte și foarte bine și să documenteze domeniul pe care îl înțelege, pe care îl controlează și în care cu adevărat știe cum ar putea investi aceste surse. Aș sugera totuși și aș îndemna să meargă spre pozițiile investițiilor, care au în spate o platformă digitală, pentru că totul merge spre mobile și digital. La sigur, companiile, care fac investiții pe partea asta, sunt cu o viziune mult mai departe și ar putea fi niște investiții credibile.”
E bine să avem investiții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung
Tudor Darie, fondator Agora și CEO Fagura
„E important, atunci când investim banii să diversificăm investițiile. Dacă investim banii doar într-un proiect, într-o singură afacere e cumva riscant. De asta e bine să avem investiții atât pe termen scurt, care să aducă un anumit profit și cu un risc mai mare și investiții pe termen mediu și lung, care să fie mai sigure, dar cu un venit mai mic. Aici vorbim de investiții foarte diferite, începând de la imobiliare, investiții în afaceri proprii sau investiții pe anumite platforme. Spre exemplu, astăzi dezvoltăm o platformă, care permite persoanelor să facă investiții și să poată obține între 7% - 13% anual din aceste investiții pe care le fac, investițiile fiind din împrumuturile altor persoane, care au nevoie de bani pentru a-și realiza anumite obiective de viață, astfel încât dobânda care e achitată de cei care împrumută pleacă către investitori, iar platforma își menține doar un mic comision de gestionare și administrare a platformei”.
Vezi și cum le vorbim copiilor despre bani? (VIDEO)
Vezi și Educație Financiară: Cum gestionăm mai eficient banii? (VIDEO)
Mai multe despre o relație sănătoasă cu banii, sfaturi pentru dezvoltarea personală, instrumente pentru educarea sănătoasă găsești în proiectul #NotadePlată realizat de AGORA. Până acum au fost publicate interviurile cu fondatorul Tucano Coffee și rețeaua de restaurante Oliva, Ruslan Cojocaru, fondatorul Et Cetera, Alexandru Luchianov, și creatoarea de modă, brand-ul OBlanc, Olga Blanc.