PPDA despre modificările la legea bugetului: „Acrobații fără centură de siguranță”

PPDA despre modificările la legea bugetului: „Acrobații fără centură de siguranță”

Fracțiunea PPDA critică modificările care ar urma să fie făcute la legea bugetului pentru 2020. În urma unei analize, partidul solicită Guvernului să intervină cu împrumuturi de stat pe o perioadă de grație de doi sau trei ani pentru business-uri și să oblige prin lege companiile petroliere să includă produse locale de bioetanol, cel puțin 5% din vânzările lor curente. 

„Bugetul de stat este în picaj, iar colectările de taxe nu acoperă nici 50% din nevoile CNAM și CNAS. Veniturile din taxe, impozite și TVA s-au redus doar într-o singură lună de două ori. Între timp, Guvernul este silit să intervină urgent pentru a preveni colapsul serviciilor esențiale. Confruntat cu un uriaș deficit bugetar, Guvernul vrea împrumuturi externe de aproape 17 miliarde de lei, dintre care 14 miliarde ar merge la necesitățile bugetare și 3 miliarde pentru achitarea datoriilor vechi, 500 milioane de lei fiind deja achitate la deservirea datoriilor externe. Guvernul contează pe un credit de 220 milioane de dolari de la FMI (4 miliarde de lei), în condițiile în care asistența de 100 milioane de euro de la UE ar putea fi pierdută pentru că nici azi Guvernul nu îndeplinește condițiile tehnice și politice ale UE. Creditul UE expiră în iunie 2020”, se arată în declarația oficială a PPDA.

Publicitate

Cerem Guvernului să intervină cu împrumuturi de stat pe o perioadă de grație de 2-3 ani pentru business-uri care crează locuri noi de muncă, cu dobândă redusă. Propunem Guvernului să dubleze resursele alocate Fondului de garantare a creditelor și identificarea altor posibilități de suport financiar pentru IMM, fermieri și producători agricoli mici, acceptarea eligibilității unor persoane auto-angajate și gospodării țărănești la garanțiile oferite de fond la obținerea de credite bancare. Ca măsură de spijin vinificatorilor, dependenți în mărimea de 85% de exporturi, propunem obligarea prin lege a companiilor petroliere să includă produse locale de bioetanol autohton, cel puțin 5% din vânzările lor curente

PPDA

Autor:

Vicepreședintele Parlamentului și deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a scris pe pagina sa de facebook că fracțiunea pregătește multe amendamente, întrucât sunt mai multe neclarități privind modificările la legea bugetului.

„Am multe întrebări și fracțiunea va avea multiple amendamente. Prima întrebarea, care vreau să depun public. De ce a treia tranșa din asistența macrofinanciară UE în valoarea de 40 milioane de euro sau aproape 800 de milioane de lei nu se propune pentru partea veniturilor bugetului ? Acolo sunt granturi și credite cu rata mult mai mică decăt creditul din Federația Rusă, la care unele condiții sunt foarte ambigue și dubioase. Înțeleg că guvernarea tăcit sabotează realizarea Acordului de Asociere?”, a scris vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, pe pagina sa de facebook.

Amintim că Executivul a decis să modifice legea bugetului de stat pentru anul 2020.

Astfel, comparativ cu bugetul aprobat pentru anul 2020, se estimează o reducere a veniturilor bugetului de stat cu 14,3% și vor constitui 37,798 miliarde lei, în special din contul diminuării impozitelor și taxelor precum și intrărilor din granturi. Totodată, încasările din alte venituri se majorează cu 157,6 milioane lei din contul includerii a 50% din profitul net al Băncii Naționale a Moldovei, obținut în anul 2019, precum și unor surse noi de venituri pentru Fondul de susținere socială a populației.

De asemenea, cheltuielile bugetului de stat se propun spre majorare cu 2,221 miliarde lei și vor constitui 53,773 miliarde lei.

Modificările operate la partea de venituri, cheltuieli și sursele de finanțare a bugetului de stat s-au soldat cu majorarea deficitului aprobat a bugetului de stat cu 8,559 miliarde lei, în sumă nominală constituind 15,975 miliarde lei sau 7,52% în PIB.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal