Șoferul tirului cu 1,5 milioane de euro, depistat la Vama Leușeni, în arest la domiciliu. Cui aparține autocamionul

Șoferul tirului cu 1,5 milioane de euro, depistat la Vama Leușeni, în arest la domiciliu. Cui aparține autocamionul

Șoferul tirului, în care s-au găsit 1,5 milioane de euro nedeclarați, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Este vorba de un moldovean de 36 de ani, care a fost reținut după depistarea infracțiunii, se arată într-un răspuns oferit pentru AGORA de către Procuratura Generală.

„Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal continuă investigațiile întru descoperirea tuturor circumstanțelor schemei de contrabandă cu valută străină (euro), demascată în dimineața zilei de 18 aprilie curent, la postul vamal Leușeni. Banii au fost depistați la intrarea în țară, în habitaclul unui autocamion de model Mercedes Actros, înmatriculat în Republica Moldova, ce se deplasa fără încărcătură. În cadrul controlului de specialitate, funcționarii vamali au remarcat prezența mai multor pachete suspecte în cabina camionului, motiv pentru care a fost dispusă verificarea acestora”, a menționat instituția.

Mai exact, s-a stabilit că suma de bani ascunsă în pachete se ridică la 1.570.660 de euro.

Publicitate

„Banii au fost împachetați și sigilați, iar actualmente sunt păstrați în camera corpurilor delicte a Serviciului Vamal. Concomitent, autocamionul, care aparține unei companii autohtone de transport internațional de mărfuri, a fost indisponibilizat pe teritoriul postului vamal Leușeni. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru tentativa de contrabandă a bunurilor, valoarea cărora depășește 200 de salarii medii lunare pe economie prognozate”, au mai menționat oamenii legii.

Anchetatorii urmează să stabilească proveniența banilor, statele care au fost tranzitate, persoanele implicate în schema infracțională, destinatarii acestor bunuri, precum și alte circumstanțe relevante cazului. „Totodată, vor fi analizate mai multe versiuni, inclusiv și cele vehiculate în presă”, a precizat Procuratura.

Persoanele vinovate riscă de la trei la 10 ani de închisoare.

Pe 20 aprilie, a fost plasat în arest la domiciliu șoferul autocamionului. Procurorii vor contesta hotărârea la Curtea de Apel Chișinău.

Procuratura a mai menționat că aceasta este una dintre cele mai mari capturi de bani la frontieră, înregistrată în ultimii ani. Instituția a spus că va reveni cu detalii.

Cui aparține tirul

Tirul în care au fost găsiți banii nedeclarați aparține companiei de transport internațional de mărfuri „Disofi-Trans” SRL, care efectuează curse regulate spre Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia și Germania, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit sursei citate, unul dintre reprezentanții companiei apare în mai multe imagini alături de reprezentanții Federației de Box Thailandez, care, la rândul lor, sunt apropiații lui Dorin Damir și Constantin Țuțu.

Potrivit informațiilor publice, compania este fondată de Valentina Vizir, fiind administrată de către Dina Rusu. Ziarul de Gardă a contactat-o pe directoarea companiei. Aceasta a confirmat că șoferul este angajat la compania pe care o administrează, dar și că tirul, prins la vamă cu 1,5 milioane de euro, aparține companiei pe care o conduce. Aceasta a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest caz.

...

În 2015, la evenimentul de deschidere a Federației a fost prezent Dorin Damir, finul fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, dar și fostul deputat, apropiat de familia Tătăroi/Mardari, Constantin Țuțu.

Portalul Deschide.md a scris, cu referire la surse apropiate anchetei, că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări, iar beneficiarul lor ar fi unul dintre frații Tătăroi (Mardari), despre care presa a scris anterior că este un apropiat al fostului deputat democrat, Constantin Țuțu. Vladimir Mardar, cunoscut în lumea interlopă ca „Vova” sau „Tataroi” (inițial numele său de familie era „Tataroi” însă, din cauza problemelor cu legea, și-a schimbat numele de familie în „Mardar”).

Amintim că, în dimineața zilei de 18 aprilie, oamenii legii au găsit pachete cu aproximativ 1,5 milioane de euro nedeclarați într-un tir ce s-a prezentat pentru controlul de frontieră la Vama Leușeni. Alte informații nu au fost oferit, cu mențiunea că acest caz este anchetat de PCCOCS.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal