Chicu: „De la începutul anului, R. Moldova nu a primit niciun cent de pe extern”. Iată ce surse de creditare așteaptă R. Moldova

Chicu: „De la începutul anului, R. Moldova nu a primit niciun cent de pe extern”. Iată ce surse de creditare așteaptă R. Moldova

„De la începutul anului, R. Moldova nu a primit niciun cent de pe extern”. Este afirmația premierului, Ion Chicu, care a ținut să enumere sursele de finanțare și creditare care urmează să ajungă în bugetul de stat. 

FMI a aprobat creditul de 235 de milioane de dolari

Publicitate

Potrivit premierului, vineri consiliul de directori al FMI a aprobat creditul de urgență pentru R. Moldova în sumă de 235 de milioane de dolari. Banii vor fi alocați pentru suport bugetar în condițiile diminuării creșterii economice. Solicitarea de creditare a fost adresată în luna martie.

Creditul de la Federația Rusă este pentru 10 ani, la dobânda 2%

Tot vineri a fost semnat acordul pentru creditul suveran de la Federația Rusă. „Condițiile la situația de azi, reieșind din ceea ce se întâmplă acum, consider ca fiind acceptabile pentru R. Moldova. Creditul va fi angajat cu o dobândă de 2% pentru 10 ani. Noi putem restitui banii în orice moment fără nicio penalitate. Faptul că penalitatea este 150% este neadevăr”, a spus Chicu.

UE va primi o scrisoare cu progresele privind condițiile de asistență macrofinaciară

Prim-ministrul a menționat că a fost semnată o scrisoare la adresa UE, informându-i despre progresele pe care le-a înregistrat țara pe dimensiunea asistenței macrofinanciare. „În bugetul de stat este inclusă tranșa doi pentru 30 de milioane de euro. Am avansat pe dimensiunea îndeplinirii condițiilor tehnice. Guvernul a aprobat proiecte de lege pentru achiziții publice de utilități și proiectul de lege pentru sancțiuni împotriva spălării banilor. Proiectele sunt în Parlament”, spune Chicu.

R. Moldova așteaptă suportul promis de UE țărilor Parteneriatului Estic

„Așteptăm și un progres ce ține de suportul anunțat pentru țările Parteneriatului Estic. Deocamdată nu e clar cui și cât o să-i revină. Și din cele 87 de milioane euro declarate grant nu vor veni în buget și Guvernul nu-i gestionează. Vor veni în diferite programe de susținere pentru ONG-uri și societatea civilă” a ținut să precizeze premierul.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că de la începutul anului, R. Moldova nu a primit „niciun cent de pe extern”, cu excepția ultimei tranșe a FMI prevăzută anterior și transferată în martie.

Chicu susține că statul și-a onorat toate obligațiile în luna aprilie, în mare parte datorită faptului că în primele luni ale anului a fost acumulat peste 1 miliard – venituri suplimentare la buget. Din aceste venituri, susține premierul, au fost achitate salarii și pensii.

Este de menționat că azi, 21 aprilie, în cadrul ședinței de Guvern va fi aprobat acordul de credit și finanțare de la Federația Rusă și FMI, iar mâine aceste urmează să fie discutate în comisiile parlamentare. Cel mai probabil, proiectele vor fi examinate în plen în această săptămână.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal