Au revenit de peste hotare, unde au muncit ani la rând, și au deschis în satul de baștină o afacere dulce. Este vorba despre Gheorghe și Tatiana Câvârjâc din satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. În condițiile în care în sudul țării este destul de dificil să găsești un loc de muncă bine plătit, cuplul a decis să-și creeze propriul teren de activitate. Așa se face că un an mai tâziu au cumpărat o prisacă, iar apoi și-au zidit întreg arsenalul de originalitate și idei proaspete pentru a crea produse plăcute nu doar gustului, ci și ochiului.
Prisaca pe care au cumpărat-o nu era atât de mare încât să poată produce miere în cantități industriale, dar nici atât de mică încât mierea obținută să poată fi realizată doar printre rude și prieteni.

Când au văzut rezultatul muncii ultimelor luni, cuplul Cavârjâc a început să se întrebe unde ar putea vinde mierea. Așa a apărut ideea de a crea condiții de vânzare în capitală. Oamenii s-au gândit că la Chișinău mierea se va bucura mereu de solicitările clienților, chiar dacă într-un oraș mare pe cât de mari pot fi vânzările, pe atât de mare poate fi și concurența.
Originalitatea și creativitatea au făcut diferența ...
Astfel, pentru a se deosebi de alți producători, familia Câvrâjâc a gândit pentru mierea pe care o produc la prisacă o imagine proprie. Inițial, au început să ambaleze mierea în borcănașe din sticlă, în formă de amforă, acoperindu-le cu pânză de sac. O asemenea abordare era o noutate pentru țara noastră.

Când vânzările au început să crească, iar mierea de la Ceadîr-Lunga - să devină din ce în ce mai populară în întreaga țară, la afacerea familiei au pus umărul și copiii cuplului - Inna și Vitalie. Imediat după ce au obținut studii superioare la Moscova, cei doi au revenit acasă și au început să muncească alături de cei dragi.
Pentru a lărgi asortimentul și, totodată, pentru a crește vânzările, familia Câvârjâc a lansat produsele din miere asortate cu fructe uscate și nuci de tot felul.

Având în vedere că nucile, fructele uscatele și mierea sunt extrem de utile pentru buna funcționare a organismului, combinarea lor a creat o adevărată explozie de culoare, un deliciu greu de descris prin cuvinte și o soluție miraculoasă pentru întărirea sistemului imunitar.
Inițial mulți cumpărători se întrebau de ce ar cumpăra miere cu nuci, dacă și un ingredient și altul pot fi cumpărate separat. Antreprenorii spun că au primit și păreri sceptice care spuneau că produsul nu se va bucura de succes. Totuși, timpul a demonstrat contrariul, iar mierea cu adaosuri sănătoase a devenit un produs popular.

În anul 2019, familia Câvârjâc a inițiat o mică întreprindere de familie - Sweetland. În acest an, antreprenorii și-au provocat și mai mult curiozitatea și au încercat să experimenteze producerea ciocolatei artizanale.
Pandemia a lovit din plin micii producători...
„Inițial aeroportul și-a sistat activitatea, s-au închis hotarele. Asta a fost o lovitură dură pentru noi, întrucât mare parte dintre produsele noastre se vindeau în magazinele partenere - duty-free. Mierea noastră era cumpărată de mulți turiști care o duceau peste hotare în calitate de suvenir. Acum nimeni nu mai primește asemenea cadouri, dar important este să rămânem cu toții sănătoși”, spune Vitalie Câvârjâc.

Antreprenorul adaugă că planifica să aducă din Italia tehnica necesară pentru a prepara ciocolata artizanală în Moldova. Starea de urgență, însă, i-a dat planurile peste cap. Omul de afaceri spune că vânzările au scăzut simțitor. Chiar și așa, familia Câvârjâc consideră că năpasta lor nu poate fi comparată cu cea a fermierilor, proprietarilor de cafenele și restaurante, producătorilor de vinuri:
„Vrem să credem că nu suntem în cea ma rea situație și vom încerca din răsputeri să rezistăm. Respectând toate normele de siguranță, ne continuăm munca și, la fel ca toți antreprenorii, încercăm să ne adaptăm. De exemplu am început vânzările active pentru produsele noastre noi: miere cu citrice.

De asememea am început să ne promovăm mai mult prin intermediul rețelelor de socializare, iar foarte curând vom lansa și magazinul online: www.sweetland.md. Cu siguranță nu vom sta cu mâinile încrucișate”.
*
În perioada stării de urgență, AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care prin idei inovative, talent și dăruire dau formă și culoarea noțiunii de „autentic”.
Vezi și aceste știri

Aroma pâinii proaspete - de la pasiune, la afacere de familie. Povestea Brutăriei Bardar și iscusința de a transforma greutățile în reușite pe termen lung

Gust fin de brânză cu rădăcini franceze, produsă la Horodiște sau cum și-a declarat Thierry Ernst dragostea pentru Moldova
