Șefa de la Reintegrare admite că Tiraspolul ar avea o „cifră neagră” a cazurilor de COVID-19

Șefa de la Reintegrare admite că Tiraspolul ar avea o „cifră neagră” a cazurilor de COVID-19

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, nu exclude că autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol ar ascunde o „cifră neagră” a cazurilor de COVID-19 înregistrate în stânga Nistrului. Asta a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Inițial, măsurile restrictive luate de Chișinău și Tiraspol au fost asemănătoare. Gradual, măsurile s-au schimbat. Azi constatăm că există o diferență impunătoare în raport cu problemele, solicitările cetățenilor. Suntem în situația în care azi trebuie să ne axăm pe o altă agendă – de a soluționa cât de repede putem problemele vitale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Măsurile au fost de autoizolare a regiunii transnistrene. La momentul actual, spre regiunea transnistreană pot fi traversate doar câteva puncte de trecere a frontierei, iar acest lucru a deranjat Tiraspolul”, a declarat Cristina Lesnic.

Șefa de la Reintegrare admite că în stânga Nistrului ar putea exista mai multe cazuri de infecție cu noul coronavirus, decât cele 313, confirmate de investigațiile de laborator, realizate la Chișinău.

„Noi vedem aceste date pe baza materialului biologic care este preluat și testat în laboratoarele din Chișinău. Presupunem că ar putea exista și alte date care nu sunt cunoscute la etapa actuală Chișinăului. Acest lucru ne-a justificat acțiunile, să informăm partenerii internaționali și să solicităm convocarea ședinței în formatul 5+2, pentru a menționa că atât timp cât în regiunea transnistreană locuiesc circa 320 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, este de datoria noastră, a Guvernului, să asigurăm accesul acestor persoane la servicii publice, chiar dacă la momentul actual nu controlăm efectiv această regiune și nu recunoaștem autoritățile din regiunea transnistreană”, a explicat ea.

„În regiunea transnistreană e permis accesul doar pentru cei care au reședință în regiunea transnistreană sau pentru cei care dețin așa-zisele acte transnistrene, precum și corpului diplomatic. Pentru celelalte categorii, precum cetățenii RM care nu au „acte transnistrene”, nu e permis accesul, oficialilor nu le este permis accesul. Avem o situație de blocadă, pe care o consider artificială, creată de Tiraspol”, a adăugat viceprim-ministra.

Amintim că Tiraspolul a anunțat, pe 21 aprilie, că și-a deschis propriul laborator pentru testarea la COVID-19, fără a înștiința însă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal