„Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă, până la 9 mai, Guvernul este demis”. Litvinenco combate ideea lui Dodon despre anticipate

„Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă, până la 9 mai, Guvernul este demis”. Litvinenco combate ideea lui Dodon despre anticipate

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco combate presupunerea lansată ieri de președintele Igor Dodon precum că alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Potrivit alesului, pentru a avea alegeri anticipate, e nevoie de dizolvarea parlamentului, iar această procedură este strâns legată, la rândul său, de o eventuală demisie sau demitere a unui Guvern. Astfel, potrivit lui Litvinenco, reiese că pentru dizolvarea Parlamentului e nevoie ca Guvernul Chicu să fie demis sau să-și dea demisia până pe 9 mai.

„Precizez că, pentru a avea alegeri anticipate, trebuie dizolvat Parlamentul. Ca să fie dizolvat Parlamentul, nu e suficientă dorința lui Igor Dodon, ci este nevoie de întrunirea condițiilor prevăzute de art.85 din Constituție”, notează Litvinenco.

Articolul pomenit de deputat prevede următoarele:

(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.”

Autor:

Publicitate

„Având în vedere alin.(4), scoatem ultimele 6 luni din mandatul lui Igor Dodon – perioadă în care Parlamentul nu poate fi dizolvat. Întrucât mandatul acestuia expiră la 23 decembrie 2020, rezultă că termenul-limită pentru dizolvarea Parlamentului este 22 iunie 2020. Anume cel târziu la 22 iunie 2020 trebuie emis decretul de dizolvare a Parlamentului. Pentru a dizolva Parlamentul, este necesar ca Legislativul să nu reușească investirea unui Guvern după expirarea a 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură (drept discreționar al Președintelui) sau să nu reușească investirea unui Guvern după expirarea termenului de 3 luni de la data apariţiei circumstanţelor ce au determinat necesitatea formării unui nou Guvern (obligație a Președintelui). Condiția legată cu cele 3 luni este inaplicabilă în cazul nostru, or astăzi este 22 aprilie 2020, deci până la data-limita când poate fi dizolvat Parlamentul (22 iunie 2020) sunt mai puțin de 3 luni. Rămâne partea legată de expirarea a 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, enumeră Litvinenco.

Calculele deputatului PAS arată că pentru a se putea dizolva Parlamentul actual, la 9 mai 2020 cel târziu trebuie să fie făcută prima solicitare de investire a unui nou Guvern.

„Dar pentru a se ajunge la prima solicitare de investire a noului Guvern, este nevoie de: 1) demiterea sau demisia Guvernului Chicu; 2) consultarea fracțiunilor în vederea desemnării unui candidat funcția de prim-ministru; 3) emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru; 4) formarea listei Guvernului și a programului de activitate; 5) înaintarea de către prim-ministrul desemnat a demersului cu privire la investire. După aceasta, investirea Guvernului trebuie dezbătută în ședința Parlamentului”, amintește Sergiu Litvinenco.

„Iar dacă este posibilă organizarea alegerilor parlamentare anticipate împreună cu cele prezidențiale –, răspunsul este NU categoric. Chiar dacă admitem că la 22 iunie 2020 se emite decretul de dizolvare a Parlamentului, conform art.61 alin.(3) din Constituție, alegerile trebuie să se desfăşoare în cel mult 3 luni de la dizolvarea Parlamentului. Adică cel târziu 22 septembrie 2020”, susține deputatul PAS.

Amintim că președintele Igor Dodon a spus că nu exclude organizarea alegerilor parlamentare anticipate, odată cu prezidențialele din toamna acestui an. Astfel, acesta a refuzat să spună dacă democrații vor primi funcția de speaker sau de premier, conform acordului semnat între PDM și PSRM.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal