Măsurile pentru susținerea mediului de afaceri, votate de Comisia economie. Candu: „Acest proiect de lege riscă să nu fie considerat constituțional”

Măsurile pentru susținerea mediului de afaceri, votate de Comisia economie. Candu: „Acest proiect de lege riscă să nu fie considerat constituțional”

Proiectul de lege ce include o serie de măsuri economice prevăzut anterior în legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea a trecut votul Comisiei economie, buget și finanțe. Aceasta în condițiile în care o serie de amendamente nu au fost examinate de Guvern. 

Proiectul de lege a fost votat în două lecturi de majoritatea membrilor Comisiei economie, buget și finanțe. Setul de măsuri include:

- Reducerea cotei pentru sectorul HoReCa de la 20%- la 15%

- Excluderea taxei pentru eliberarea certificatelor de înmatriculare a autoturismelor și instruirea a două taxe noi- de portabilitate a numerelor și taxa aeroportuară – 50% din contribuțiile acumulate de gestionari.

- Facilitarea accesului producătorilor autohtoni în regim Duty Free

- Prelungirea cu 3 luni din data ridicării stării de urgență a necesității excluderii din vânzare vizibilă a produselor de tutun

-Ajustarea sistemul de calculare și achitare a impozitelor pentru folosirea resurselor minerale utile. Se propune păstrarea mecanismului și substituirea a șapte taxe cu trei.

- Se prevede ca de la 1 ianuarie 2021 să fie revăzut mecanismul de calculare a contribuțiilor sociale de stat și a primei de asigurare medicală obligatorie. „Azi se calculează din patru pălți distincte. Se propune să fie două, dar să nu fie modificată povara fiscală”, a argumentat ministrul Finațelor, Serghei Pușcuța.

Proiectul prevede trei norme noi pentru mediul de afaceri

Publicitate

Se planifică un program de subvenționare a impozitelor și obligațiilor fiscale aferente salariilor calculate de angajatori, plătitori TVA, de la 1 mai la 31 decembrie. Asta ar însemna o injectare de lichidități în business per ansamblu de circa 1 miliard de lei pentru acest an. Această subvenționare urmează să fie acordată în funcție de salariul achitat în luna februarie de agentul economic.

Alt program prevede subvenționarea din contul bugetului de stat a dobânzilor la credite bancare. Se propune ca mediul de afaceri să aibă posibilitatea de la 1 mai la 31 decembrie să contracteze credite din sistemul bancar al R. Moldova.

Suma este limitată și nu trebuie să depășească mărimea fondului de retribuire a muncii înregistrat pe agentul economic pentru trei luni până la criză. Dobânda e plafonată până la 8,66% pentru creditele în lei. Suma totală preconizată pentru subvenție este de 90 de milioane de lei.

A treia măsură prevede de a extinde cu patru ani perioada de regim fiscal special aplicat companiilor în parcurile IT.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal