Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat creditele de la FMI și Rusia. Cel din urmă a stârnit mai multe îndoieli

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat creditele de la FMI și Rusia. Cel din urmă a stârnit mai multe îndoieli

Membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au aprobat cele două acorduri de creditare din partea FMI și Federației Ruse. Prevederile din acordul privind împrumutul rusesc au stârnit însă mai multe întrebări.

Unul dintre punctele contractului prevede ca R. Moldova să primească creditul doar dacă nu are alte datorii către partea rusă. Fapt despre care ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a dat asigurări că este în regulă.

Un alt punct însă i-a lăsat nedumeriți pe unii membri ai comisiei parlamentare. Acesta ține de activitatea agenților economici rusești în R. Moldova.

Publicitate

„Punctul a fost introdus la inițiativa părții rusești. Dacă nu au existat până acum impedimente pentru activitatea lor, de ce a fost acceptat? Este un acord internațional și într-un an – doi ani, se schimbă miniștrii pe ambele păți, se schimbă viziunile și interpretările acestui articol ar putea să se schimbe”, a spus deputatul Dumitru Alaiba.

„Prevederea corespunde legislației și nu văd să conțină anumite pietre ascunse. Amintesc că acordul nu prevede nici rambursare anticipată a împrumutului. Este o sursă de finanțare necondiționată”, dă asigurări Pușcuța.

În răspuns, Alaiba a afirmat că nu va vota în plen acordul așa cum consideră că acesta prezintă un pericol pentru țară, având un text vag și care poate fi interpretat diferit. Totodată, Alaiba consideră că acest credit ar putea ascunde o posibilă influență a Federației Ruse asupra agendei politice a R. Moldova.

Citește și: Maia Sandu, despre acordul cu Federația Rusă: „Provoacă riscuri externe pe termen lung pentru R. Moldova”

Liderul PRO Moldova, Adrian Candu a ținut să-l întrebe pe ministrul Finanțelor cine a negociat acordul. „Prin proiectul de Guvern a fost aprobat proiectul de acord care a fost propus de părți și a fost desemnată persoana care să-l semneze”, a răspuns Pușcuța.

Amintim că acordul de creditare din partea Federației Ruse a fost aprobat ieri de Guvern. În cazul acestui credit, rata dobânzii anuale este de 2%, R. Moldova obligându-se să întoarcă banii timp de 10 ani. Acordurile votate urmează să fie aprobate la ședința Parlamentului ce ar urma să se desfășoare în cursul acestei săptămâni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal