Bugetul de stat a fost revăzut: Alocările de capital urmează să fie reduse de la 4,13 miliarde de lei la 1,87 miliarde de lei

Bugetul de stat a fost revăzut: Alocările de capital urmează să fie reduse de la 4,13 miliarde de lei la 1,87 miliarde de lei

Guvernul a aprobat, la 17 aprilie, o serie de modificări și completări la bugetul de stat pentru 2020, care urmează să ajungă pentru aprobare în Parlament. Ministerul Finanțelor estimează că alocările de capital vor fi reduse de la 4,13 miliarde de lei la 1,87 miliarde de lei, scrie mold-street.com.

Cinci judecătorii nu vor primi bani pentru reconstrucția edificiilor

Publicitate

Potrivit Ministerului Finanțelor, o scădere cu aproximativ 2,27 miliarde de lei, sau cu 54,8% comparativ cu volumul aprobat inițial, se va realiza în principal din redistribuirea creditelor pentru alte măsuri și extinderea termenelor proiectelor deja în desfășurare, precum și a cheltuielilor pentru alte scopuri.

Astfel, cinci judecătorii din centrele raionale nu vor primi bani pentru construcția noilor edificii. Mai exact vorbim despre clădirile judecătoriilor din Cahul, Căușeni, Edineț, Hâncești și Orhei. Suma totală urcă la 28,6 milioane de lei.

Acești bani vor fi folosiți pentru punerea în aplicare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul centrului comercial din Gemeni, potrivit căreea Republica Moldova a fost obligată să plătească o despăgubire în valoare de 3,5 milioane de euro (aproximativ 70 de milioane de lei) din cauza unor decizii judecătorești.

Anterior, premierul Ion Chicu a spus că Guvernul va compensa daunele în valoare de 70 de milioane de lei din finanțele alocate sistemului judiciar pentru 2020, lucru care a stârnit nemulțumiri în rândul judecătorilor

238 mil. de lei vor fi reduse din fondurile destinate instituțiilor din competența M. Justiției

Modificările aduse legii bugetului de stat prevăd, de asemenea, reducerea cheltuielilor prevăzute, inclusiv pentru investiții în Parlament. Deci, nu vor fi alocate 8 milioane de lei, planificate pentru reconstrucția clădirii Secretariatului Parlamentului.

Ministerul Finanțelor va renunța, de asemenea, la 7,27 milioane de lei, destinate modernizării Postului Vamal Sculeni. Din finanțele destinate instituțiilor aflate în competența Ministerului Justiției, 238,56 milioane de lei vor fi reduse - cele 28,6 milioane de lei destinate construcției de noi clădiri judecătorești, precum și 30 de milioane de lei pentru construcția unei celule de detenție provizorie în municipil Bălți.

Cea mai mare sumă este pierdută de sectorul penitenciarelor

Astfel, alocările pentru Proiectul de construcție a închisorii din municipiul Chișinău vor fi reduse cu 180 de milioane de lei. Este un proiect despre care se vorbește de mai mulți ani și care este mereu amânat.

Trebuie menționat că absența unei noi închisori cu condiții de detenție în conformitate cu standardele europene este unul dintre motivele principale ale condamnării Republicii Moldova la CEDO.

Costurile de investiții ale Ministerului de Interne vor fi reduse cu aproximativ 50 de milioane de lei din cauza excluderii a 60 de milioane de lei, care a fost destinată construcției Centrului de Instruire Integrat în domeniul aplicării legislației în municipiul Chișinău. În același timp, unele alocări către aceast minister vor fi majorate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal