PAS propune adoptarea împrumutului rusesc cu un amendament: Punctele țin de rolul companiilor ruse în proiectele din finanțele acestui credit

PAS propune adoptarea împrumutului rusesc cu un amendament: Punctele țin de rolul companiilor ruse în proiectele din finanțele acestui credit

PAS propune un amendament ce include două rezerve pentru a fi aprobat împrumutul din Federația Rusă. Punctele țin de participarea companiilor ruse în implementarea proiectelor din această sursă de finanțare.

Lidera PAS, Maia Sandu a ieșit azi într-o conferință de presă la Parlament. Potrivit ei, deputații PD nu au venit la întâlnirea planificată pentru a discuta actualul acord.

„Apelăm încă o dată la democrați pentru că de ei depinde dacă R. Moldova va fi pusă în situația complicată pentru mulți ani înainte sau dacă vom conștientiza riscurilor”, a spus Maia Sandu.

Publicitate

Potrivit ei, cel mai periculos punct din acord ar fi articolul 7.2 ce vorbește despre datorii private care pot deveni datorii ale statului R. Moldova.

„Riscurile sunt mari pentru că această prevedere oferă drepturile Federației Ruse să decidă care sunt aceste datorii private ale companiilor din R. Moldova către bănci din Rusia care pot deveni datorie de stat. Un alt aspect este această coordonare cu „partea moldovenească”. Chiar dacă ulterior R. Moldova va veni cu legi care să explice acest termen, ele nu vor avea efect asupra Federației Ruse care se va conduce strict de textul acordului”, a spus lidera PAS.

Astfel, în cazul în care deputații vor decide să aprobe creditul PAS propune să se adopte legea cu un amendament care include două rezerve:

1. „Având în vedere că acordul de credit este unul de împrumut financiar de stat, R. Moldova nu se consideră legată de prevederile articolului 3.3, toate achizițiile aferente achizițiilor publice din bugetul național fiind reglementate de legislația în vigoare a R. Moldova. Această rezervă ține de participarea companiilor ruse în implementarea proiectelor cu această finanțare”, a spus Sandu.

2. „R. Moldova nu se consideră legată de prevederile articolului 7.2 în partea ce ține de consolidarea sumelor restante și a dobânzilor la datoria restantă pentru creditele acordate cu acordul părții R. Moldova de către băncile rusești debitorilor moldoveni și asigurate cu garanții de statale federației Ruse sau asigurate de asociația pe acțiuni Agenția Ruse pentru asigurarea creditelor de export și investiții”, a enumerat lidera PAS.

PAS a cerut, mai devreme, excluderea proiectului privind ratificarea acordului de creditare dintre R. Moldova și Rusia. Formațiunea a îndemnat deputații să revină la analiza condițiilor de împrumut.

„Acest acord e unul păgubos, periculos, conține prevederi care nu se conțin în niciun alt tratat pe care Rusia l-a semnat cu alte țări”, a spus deputatul Igor Grosu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal