Focar de COVID-19 la un azil de bătrâni din satul Iabloana, raionul Glodeni. Peste 40 de oameni au fost testați pozitiv

Focar de COVID-19 la un azil de bătrâni din satul Iabloana, raionul Glodeni. Peste 40 de oameni au fost testați pozitiv

Focar de COVID-19 la un azil de bătrâni din raionul Glodeni. Peste 40 de persoane din satul Iabloana au fost testate pozitiv cu noul virus, printre care 26 de beneficiari de la azilul de bătrâni, nouă angajați  și șase localnici. În pofida cifrelor alarmante, autoritățile nu se grăbesc să izoleze satul, scrie nordnews.md. 

În ultimele luni, în azilul din localitate au murit cinci persoane, printre care una infectată cu COVID-19. Bunica unui tânăr a murit în azil chiar ieri. Deși a fost informat că decesul nu a fost provocat de COVID-19, el spune că îi este frică pentru sănătatea familiei sale..

Publicitate

„Trebuie să găsesc pe cineva să săpăm groapa. Trebuie îngropată cumva. Lucru nu avem, nici bani. Trebuie să ne împrumutăm pentru a o îngropa. Ne temem sau nu, nu avem încotro”, se plânge tânărul.

La fel, unii localnicii se tem să iasă mai departe de curte de frică să nu fie infectați cu COVID-19.

„Eu nu ies nicăieri, stau cu copilul acasă. Avem grijă să nu ieșim. Sărmanii bătrâni și așa sunt pedepsiți de soartă, iar acum și boala a dat peste ei. E strașnic”, spune o băștinașă.

Potrivit șefului centrului de plasament, virusul ar fi fost adus în instituție, după ce un beneficiar a urmat un curs de tratament la Spitalul Raional Glodeni. În prezent, unele persoane testate cu COVID au fost internate la spital, iar altele continuă să fie tratate la azil.

„Pe data de 20 martie un beneficiar al centrului nostru a fost internat în Spitalul Raional din Glodeni. După 27 martie a fost externat din spital. Noi nu am știut care-i situația în spital. În consecință, a fost importată boala la noi în centru”, a povestit directorul casei de bătrâni „ TABITA”, Timofei Grama.

De astăzi, potrivit unei decizii a Comisiei Raionale pentru Situații Excepționale, intrarea în incinta centrului este restricționată.

„De astăzi, persoanele în vârstă după 65 de ani și copiii se interzice deplasarea. Persoanele care lucrează au dreptul să circule. Vor fi sporite măsurile de patrulare. Am venit cu un demers către Inspectoratul din Glodeni”, a precizat primarul comunei Iabloana, Ghenadie Mîrza.

Pentru a nu permite răspândirea în masă a infecției, primăria a alocat peste 27 de mii de lei pentru testarea tuturor beneficiarilor azilului, dar și a angajaților.

Până în prezent, în satul Iablona au fost diagnosticați cu COVID-19, 41 de persoane, iar 120 sunt în izolare. Raionul Glodeni se află pe locul doi pe țară după rata de infectare cu COVID-19 la 100 de mii de locuitori. Populația satului Iablona este de peste două mii de locuitori.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal