Pachetul de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri, votat cu scandal în Parlament

Pachetul de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri, votat cu scandal în Parlament

Pachetul de măsuri de susținere a activității de întreprinzător a fost votat în Parlament cu 59 de voturi. Este același set de măsuri pentru care anterior Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, însă care a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională. Măsurile au fost discutate înflăcărat și chiar cu scandal, întrucât mai multe amendamente ale deputaților nu au fost expuse și argumentate.

Setul de măsuri include:

- Reducerea cotei pentru sectorul HoReCa de la 20%- la 15%

- Excluderea taxei pentru eliberarea certificatelor de înmatriculare a autoturismelor și instruirea a două taxe noi- de portabilitate a numerelor și taxa aeroportuară – 50% din contribuțiile acumulate de gestionari.

- Facilitarea accesului producătorilor autohtoni în regim Duty Free

- Prelungirea cu 3 luni din data ridicării stării de urgență a necesității excluderii din vânzare vizibilă a produselor de tutun

- Ajustarea sistemul de calculare și achitare a impozitelor pentru folosirea resurselor minerale utile. Se propune păstrarea mecanismului și substituirea a șapte taxe cu trei.

- Se prevede ca de la 1 ianuarie 2021 să fie revăzut mecanismul de calculare a contribuțiilor sociale de stat și a primei de asigurare medicală obligatorie.

Citește și: Ministrul Finanțelor explică de ce în proiectul de angajare a răspunderii apar modificări ce vizează țigările, magazinele duty free și taxele pentru resurse naturale

Proiectul a fost prezentat în plen de premierul Ion Chicu, care a primit întrebări din partea deputaților.

Democrata Violeta Ivanov a cerut premierului să excludă de pe listă subiectul cu privire la resursele minerale, pentru discuții suplimentare.

La rândul său, deputatul PAS, Dan Perciun a sugerat că aceste măsuri ar putea favoriza anumiți antreprenori. „Companiile care deja o duc bine pot contracta credite. Pe de o parte, nu e clar mecanismul de selectare a companiilor, iar pe de altă parte se pare că doar cei care fac față crizei pot lua credite. De ce în cazul subvențiilor nu ați prevăzut de asta să beneficieze doar companiile cu venituri scăzute?”, a întrebat Perciun.

„Probabil și aici e un deficit de comunicare. E o procedură clară, nimeni nu se uită la venituri mari sau mici, cine ar putea determina asta? Nu se uită la sector. Mecanismele sunt clare. Vă rog nu-i numiți pe agricultori, care sunt principalii beneficiari, că ei sunt cei cu venituri mari”, a reproșat Chicu.

„De ce nu ați recurs la măsuri de finanțări de urgență pentru business. De ce Guvernul nu a ajutat prin subvenționarea salariilor, ca banii să ajungă direct la companii. Oamenii au nevoie de subvenționarea salariilor, pentru că ele nu sunt primite?”, a întrebat deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.

„Răspunsul e la suprafață: vedeți ce bani are țara. Acum avem -200 de milioane de lei față de anul trecut. Avem datorii față de onorarea plăților sociale. Nu suntem ca stat emitent de valută liber convertibilă. Dacă o să invadăm piața cu bani, o să fie o inflație enormă”, a explicat Chicu. „Răspunsul prim-ministrului: nu-i de unde”, a mai adăugat premierul.

Deputatul PRO Moldova, Andrian Candu, i-a solicitat premierului să spună cum ar putea statul ajuta pe cei care plătesc chiria spațiilor.

„80-90% din cei care dau încăperi în chirie au credite. Intrăm în cerc vicios și vom ajunge la etapa când statul va acoperi acest impact. Nu avem bani să achităm plata de chirie”, a motivat Chicu.

De menținat că mai multe amendamente propuse de unii deputați nu au fost date citirii, iar autorii nu și-au putut argumenta schimbările propuse.

„Amendamentele, cine a dorit, le-a susținut. Să dăm voie Guvernului să lucreze”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

„Dacă vreți repejor să treacă ședința, trebuia să veniți la ședința de angajare de răspundere. Atunci nu era acest spectacol”, a remarcat Andrian Candu.

Într-un final, pachetul de legi a fost votat de coaliția PSRM-PD.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal