
Acordul de împrumut de 200 mln de euro din Federația Rusă, aprobat de Parlament. Opoziția a scandat „Rușine!”
Acordul de împrumut de la Federația Rusă a fost aprobat de Parlament prin votul a 56 de deputați, în ședința din 23 aprilie. Aceasta după ce a fost dezbătut ore în șir, așa cum mai mulți deputați au considerat că ar conține riscuri pentru economia țării. Deputații Pro Moldova, PAS și cei din Partidul ȘOR s-au abținut de la vot, scandând „Rușine!”.
・
O parte dintre deputați s-au arătat sceptici față de prevederile acordului. În dimineața zilei, grupul PRO Moldova a contestat acordul la Curtea Constituțională. În plen aceștia au cerut să fie exclus punctul de pe ordinea de zi, fact care nu a întrunit numărul de voturi necesar.
Ulterior, și membrii PAS au cerut același lucru, considerând că acordul conține o serie de riscuri. Mai mult, aceștia au chemat la dialog democrații pentru a analiza subiectul. PD nu s-a prezentat la discuții.
Lidera PAS Maia Sandu a a propus ca împrumutul să includă un amendament cu două rezerve ce țin de implicare agenților economici rusești în programele finanțate din credit. Totodată, atât Sandu, cât și deputatul Dumitru Alaiba a făscut referire la punctul ce prevede ca datoriile private să treacă în datorii de stat față de Federația Rusă. Mai mult, Alaiba a calificat acordul ca „cea mai gravă crimă după furtul miliardului”.
Menționăm că democrații au înregistrat un amendament la proiectul de ratificare a creditului rusesc cu o oră înainte ca proiectul să fie dezbătut în plenul Parlamentului unde PD a propus ca eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată în Parlament.
Premierul Ion Chicu a prezentat acordul în plen
Proiectul a fost prezentat în plen de premierul Ion Chicu, care a primit întrebări de la deputați.
„Avem temerea că prin acest acord se urmărește delapidarea banului public, ai căror beneficiari finali vor fi oameni politici din RM. Aceste datorii private vor fi convertite în datorii publice. Chiar dacă se va schimba guvernarea, RM nu va putea refuza plata, pentru că va exista acest acord. De ce R.Moldova își asumă datoria companiilor private?”, a întrebat deputatul PPDA, Chiril Moțpan.
„Vreau să vă asigur că acest acord nu atentează la securitatea economică a RM, așa cum nu atentează niciun alt acord. Actualmente, avem Ministerul Finanțelor unde sunt concentrați cei mai buni specialiști. Negocierile au fost în strictă conformitate cu legea, cu rezultat al acestor negocieri avem un acord în beneficiul țării”, a dat asigurări Chicu.
„Pot să înțeleg temerea, mai ales când nespecialiștii citesc asemenea acorduri apar întrebări de ce un cuvânt e în fața altuia. Vă asigur cred că a cincea oară că nu există acest risc decât dacă Parlamentul nu va decide expres altceva”, a răspuns Chicu.
Deputatul Partidului ȘOR, Denis Ulanov a întrebat de ce a fost convenită anume această sumă. „Necesitățile implică și investiții capitale. R. Moldova trebuie să investească în infrastructură, să facă locuri de muncă”, a spus Chicu.
„E rușinos să mergem în teritoriu și să spunem că am susținut acest acord. P. Șor se va abține” a ținut să spună deputata Marina Tauber.
„Dacă de exemplu compania fratelui dl Dodon sau compania lui Ceaika ia un credit de la o bancă rusă de 500 de milioane de dolari și acest credit e contrasemnat pe prima filă de ambasadorul RM în Rusia? Această situație se circumscrie acestei clauze? Asta însemnă că oamenii vor trebui să plătească acești bani”, a spus și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, presupunere combătută de șeful Guvernului.
Citește și: Alaiba, către Chicu: „Acordul cu Federația Rusă este cea mai gravă crimă după furtul miliardului”
A urmat runda de luări de cuvânt, moment în care deputatul PRO Moldova, Andrian Candu, a cerut vot nominal pe marginea proiectului. Propunerea sa a fost respinsă.
Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 mln de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.
Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an și cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.
Acordul a fost semnat pe data de 17 aprilie 2020, la Moscova.