Deputat, despre destituirea lui Țurcan: „Trebuie să-i mulțumească președintelui pentru această umilire publică”

Deputat, despre destituirea lui Țurcan: „Trebuie să-i mulțumească președintelui pentru această umilire publică”

Ex-președintele Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, ar trebui să-i mulțumească președintelui Igor Dodon pentru destituirea din funcție. Asta crede atât liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, cât și deputatul PAS, Dumitru Alaiba. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Președintele Dodon l-a pus într-o situație dificilă pe președintele CC, spunând că au discutat, s-a consultat. Este o situație ilegală. Nu se permite să suni președintele CC și să-l iei la întrebări. Noi am sesizat și PG. Asta nu se admite. Mă bucur că ceilalți judecători au sesizat problema, au invocat lipsa încrederii și au votat demisia din calitatea de președinte al CC, dumnealui rămâne judecător. El trebuie să-i mulțumească președintelui Dodon pentru această demisie, iar președintele trebuie anchetat administrativ. Fiindcă dacă discuția ar fi avut loc înainte de decizie, ar fi trebuit anchetat penal”, a declarat Andrian Candu.

„În Moldova nu e atât de plictisitor. Avem o situație de calm bâhlit, dar până la urmă vin întorsături care arată că nu există control deplin. Țara asta iubește puțină libertate. Când cineva încearcă să adune sub el prea mult, se întâmplă surprize de genul acesta. Pot doar să salut decizia Curții. Dacă este o persoană căreia dl Țurcan trebuie să-i spună mulțumesc pentru această umilire publică, asta este Igor Dodon, care a spus o tâmpenie în direct. După atâția ani de muncă în Parlament să nu știi chestii elementare despre secretul deliberării”, a spus Dumitru Alaiba.

Publicitate

Vezi și: Dodon, despre deciziile CC: „Poate cineva a încercat să preia acum controlul politic asupra Curții Constituționale”

Amintim că, pe 23 aprilie, Curtea Constituțională a decis destituirea din funcție a președintelui instituției, Vladimir Țurcan. În locul acestuia a fost aleasă Domnica Manole.

Totul după ce președintele Igor Dodon a spus că a vorbit la telefon cu fostul socialist Vladimir Țurcan pe marginea legii prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea.

Mai multe organizații ale societății civile au venit atunci cu un apel public, prin care i-au cerut președintelui Igor Dodon să înceteze orice acțiune de subminare a independenței CC, precum și orice ingerință în activitatea Înaltei Curți. De asemenea, magistrații constituționali au fost îndemnați să ia o decizie cu privire la această situație și să adopte măsurile care se impun pentru a preveni situații similare pe viitor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal