VIDEO. Iurie Leancă și-a prezentat echipa și denumirea partidului

VIDEO. Iurie Leancă și-a prezentat echipa și denumirea partidului
Foto: ppe.md


Fostul premier Iurie Leancă și-a lansat grupul de inițiativă partidului politic și a prezentat echipa sa. Din grupul de inițiativă fac parte o serie de foști miniștri, viceminiștri, funcționari din Guvern dar și persoane vizibile în spațiul public, informează Agora. 

„După alegeri s-a format un gol în rândul electoratului pro european, care s-a format ca urmare a nerespectării votului alegătorilor din 30 noiembrie. Astăzi avem o construcție politică improvizată. Este pentru prima dată când după 5 ani când în discursul europenilor dispare perspectiva de aderare a Moldovei în UE.

Moldova este condusă de comuniști. Viitorul depinde de votul PCRM. Asta în ciuda faptului că partidele pro europene au învins la ultimele alegeri”

„Aveți în față oameni care au făcut politicienii europeni să numească Moldova o poveste de succes. Nu întâmplător este creată de astfel de oameni și nu de altfel de politicieni. Este nevoie de o construcție nouă, curată care să aibă la bază un nou mod de a face politică”, a declarat Leancă. 

Principalele nume din echipa lui Iurie Leancă:

Octavian Țîcu, fost ministru al Tineretului și Sportului
Victor Chirilă, director Asociației pentru Politică Externă
Ala Nimerenco, expert
Eugen Carpov, deputat.
Oazu Nantoi, analist politic, IPP.
Eugen Sturza, fost șef de cabinet al prim-ministrului
Victor Lutenco, fost director al Biroului pentru Relații cu Diaspora
Ghenadie Ciobanu, ex ministru al culturii
Valeriu Chiveri, fost viceministru de Externe
Iulian Groza, fost viceministru de Externe

Vezi cum arată logo-ul partidului condus de Leancă

Noul site al partidului condus de Iurie Leancă este ppe.md. Logo-ul formațiunii politice conduse de acesta include cele 12 stele galbene aranjate în cerc de pe drapelul Uniunii Europene, pe fundalul înscripției PPE și litera „M” stilizată.

Manifestul Partidului. 

Stimaţi concetăţeni,

Țara ne-a fost furată! Clasa politică - pe care, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, cetăţenii au mandatat-o să asigure integrarea europeană a Republicii Moldova - a înşelat aşteptările oamenilor, sfidând cu cinism speranţa celor mulţi într-un viitor liber şi prosper. Acum, după instalarea aşa-zisei coaliții minoritare, ne-am pomenit într-un stat capturat. Suntem martori la târguri politice mizerabile şi la jafuri de proporţii din patrimoniul public, vedem cum creşte controlul asupra mass-media şi cum este distrusă societatea civilă - de facto, asistăm la o fărădelege generalizată.

În pofida unui discurs proeuropean, din cauza actualei guvernări, ţara se află azi la cheremul comuniştilor. Reformele sunt îngheţate pentru o perioadă nedeterminată, partidele politice - inclusiv cele ce se declară proeuropene - s-au transformat în afaceri politice, în care nu a rămas loc pentru participare cetăţenească, democraţie internă şi alte valori europene. Reforma justiţiei este mimată, iar economia se sufocă sub presiunea grupurilor politico-financiare. Corupţia a devenit cartea de vizită a ţării noastre, distrugând statul şi demoralizând cetățenii. Furtul de miliarde din sistemul bancar şi devalorizarea monedei naţionale au sărăcit şi mai mult cetăţenii Moldovei, indiferent de opţiunile lor politice. Dar cel mai grav e că nimeni nu mai crede în aceea că investigarea respectivelor crime va fi dusă până la capăt, iar făptaşii vor fi pedepsiţi.

Astfel, actuala clasă politică a compromis ideea europeană deopotrivă în raport cu cetăţenii Republicii Moldova și cu partenerii săi externi. În aceste condiţii, mai ales pe fundalul evenimentelor dramatice din Ucraina, ţara noastră a rămas izolată şi neprotejată. Îngrijorător este şi faptul că societatea moldovenească este divizată.

Crearea aşa-zisei coaliţii minoritare, şantajată din culise de comunişti, pune capăt oricăror aşteptări privind avansarea pe calea integrării europene. Lupta atâtor generaţii a fost compromisă, iar idealul tinerilor din 7 aprilie a fost călcat în picioare.

Stimaţi concetăţeni,

Această stare de lucruri nu mai poate fi şi nici nu trebuie tolerată! Iată de ce azi, mai mult ca niciodată, oamenii îşi doresc o schimbare. Una care să vină din popor şi să fie pentru popor. Această schimbare este Partidul Popular European din Moldova - alternativa care se naşte dintr-o nevoie acută de responsabilitate, curaj şi moralitate.

Suntem o echipă de oameni integri şi profesionişti, oameni care promovează meritocraţia şi resping nepotismul şi manipularea cinică a cetăţenilor prin promisiuni deşarte. Pentru noi democraţia, inclusiv cea internă, de partid, reprezintă un crez şi un mod de a acţiona. Liderul nostru se bucură de încredere atât din partea cetăţenilor Republicii Moldova, cât şi din partea celor mai influente cancelarii din Europa.
Partidul Popular European din Moldova este un partid al dialogului şi al raţiunii, care va reuşi să unească toţi cetăţenii Republicii Moldova în jurul proiectului de modernizare a ţării. Este partidul tinerilor activi, eficienţi şi competitivi, care vor fi implicaţi plenar în administrarea treburilor publice şi vor construi propriul viitor acasă.

Este singurul partid al tuturor - un partid al cetăţenilor şi pentru cetăţeni.
Partidul Popular European din Moldova se întemeiază pe doctrina conservatoare, de centru-dreapta, iar aderarea la familia politică a Partidului Popular European - principala forţă ce promovează integrarea europeană - este pledoaria noastră firească.
Pentru a asigura propăşirea ţării trebuie să trăim cu nevoile oamenilor şi să le urmăm voinţa. Misiunea noastră este să adunăm cetăţeni liberi care cred cu tărie într-o Moldovă curată, prosperă şi demnă. O Moldova capabilă să-i aducă acasă pe toți cei plecați în străinătate. Prin efortul nostru comun, al tuturor celor care îşi leagă viitorul de acest pământ, care ţin la tradiţii şi cinstesc înaintaşii, vom întoarce ţara oamenilor!
Suntem conştienţi că procesul de integrare europeană poate fi asigurat doar de o clasă politică nouă, responsabilă, profesionistă şi cu bun-simţ. Crezul nostru politic este democraţia europeană şi guvernarea deschisă, iar acţiunea noastră politică vizează cetăţeanul, cu toate aspiraţiile şi nevoile lui. Integrarea europeană este singura cale pentru modernizarea țării și trebuie să devină o idee națională. În acelaşi timp, avansând în procesul de aderare la UE, Republica Moldova, ca și alte țări din Europa, trebuie să aibă relații bune atât cu Vestul, cât și cu partenerii tradiționali din Est.

Partidul Popular European din Moldova pledează pentru o luptă necruţătoare cu corupţia, începând cu structurile centrale ale puterii de stat şi încheind cu serviciile publice prestate cetăţeanului de rând. Noi vom asigura un climat investiţional şi de afaceri prietenos, şi vom descătuşa iniţiativa privată. Vom promova politici economice atractive pentru tineri şi vom investi în capitalul uman şi dezvoltarea regională. Aceste acţiuni vor urmări o creştere economică stabilă şi durabilă, de care să beneficieze fiecare cetăţean în parte. Prioritatea noastră absolută este să construim un stat modern pe care ni-l dorim cu toții. Un stat cu o justiție echitabilă, cu legi care se aplică, unde economia este bazată pe concurență loială, iar fundamentul este educația de calitate.

Partidul Popular European din Moldova îşi propune asigurarea coeziunii sociale şi consolidarea unităţii naţionale. Pentru noi, moştenirea şi identitatea naţională sunt valori supreme, de rând cu respectarea şi apărarea drepturilor minorităţilor naţionale. Noi pledăm pentru unitate prin diversitate şi respingem orice formă de extremism.

Reintegrarea ţării reprezintă preocuparea noastră permanentă, iar transformarea Republicii Moldova într-un model atractiv pentru locuitorii din stânga Nistrului va asigura ireversibilitatea procesului de întregire a statului. La fel, asigurarea securităţii naţionale o vedem prin dezvoltarea economică, securitatea energetică şi consolidarea capacităţilor de apărare în strânsă cooperare cu partenerii europeni şi euro-atlantici.

Stimaţi prieteni,
Îndemnul nostru pentru toţi cetăţeni este să se alăture demersului nostru politic şi să se implice în realizarea lui, chiar dacă actuala guvernare încearcă să ne intimideze. Agonia ei însă nu ne sperie!
În acest moment de cotitură, Moldova are nevoie de sprijinul nostru al tuturor. Să fim uniţi şi să acţionăm hotărât, ca să creăm o ţară sigură şi demnă pentru fiecare!
Noi suntem mulţi şi gândim la fel. Doar împreună vom învinge!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Un lider taliban spune că execuțiile și mutilările vor reveni „dar poate nu în public”: „Sunt necesare pentru siguranța cetățenilor”

Un lider taliban spune că execuțiile și mutilările vor reveni „dar poate nu în public”: „Sunt necesare pentru siguranța cetățenilor”

În decurs de o lună petrolul s-a scumpit cu circa 9% și a ajuns la maximul ultimelor două luni

În decurs de o lună petrolul s-a scumpit cu circa 9% și a ajuns la maximul ultimelor două luni

Directorul adjunct al ANP, învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc și a munițiilor” a fost achitat

Directorul adjunct al ANP, învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc și a munițiilor” a fost achitat

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Și-au recunoscut datoria? Liderul de la Tiraspol susține că regiunea transnistreană ar intenționa să-și achite restanțele la gaz
 • 2
  Directorul Promo-Lex, Ion Manole, despre noua Avocată a Poporului: „A fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic”
 • 3
  Parcarea publică municipală de pe strada Ismail a fost amenajată
 • 4
  Culeg struguri pentru o pedeapsă redusă. 14 deținuți din sudul țării muncesc la un agent economic
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.