Un lot de echipamente medicale, oferit de UE, a ajuns în raioanele Cahul și Ungheni

Un lot de echipamente medicale, oferit de UE, a ajuns în raioanele Cahul și Ungheni

În raioanele Ungheni și Cahul a ajuns primul lot de echipamente medicale oferit de UE. Mai exact, e vorba de 22.800 de măști, 10.000 de perechi de huse pentru încălțăminte, 1.000 de uniforme de protecție, 50 de termometre pentru monitorizarea temperaturii la distanță, opt pulverizatoare, precum și 9.000 litri de dezinfectant. 

Materialele au fost înmânate personal de ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, care a dat asigurări că țara noastră va avea parte în continuare de susținerea UE în lupta cu pandemia.

„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în lupta cu noul coronavirus. Echipamentul de protecţie personală, precum şi setul de echipament medical oferite de noi vin să ajute oamenii din prima linie, care îşi pun în pericol propria siguranţă pentru a salva vieţi pe timp de pandemie. Este un model de solidaritate locală, regională şi globală”, a declarat Peter Michalko

Asistența a fost oferită în cadrul programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Primarii orașelor Cahul și Ungheni au spus că echipamentele sunt binevenite în această perioadă.

„Dinamica cazurilor de infecție ne demonstrează că situația este alarmantă, iar autoritățile locale şi instituțiile medicale nu sunt dotate adecvat pentru a oferi tratament persoanelor infectate cu noul coronavirus. Suntem recunoscători UE şi PNUD pentru intervenția şi sprijinul prompt”, a spus primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiş.

„Avem nevoie de ajutor extern în condiţiile în care încasările la buget au scăzut drastic în această perioadă. Trebuie să recunoaștem că nimeni nu a fost pregătit să facă faţă acestei epidemii. Este o experienţă nouă pentru noi toți. Noi luăm decizii ca răspuns la situația creată, care se schimbă de la o zi la alta. Încercăm să facem față lucrurilor cu resursele disponibile la moment pentru a reduce riscul extinderii infecției”, a declarat primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros.

Comisia Europeană a luat decizia de a oferi un pachet de asistență macrofinanciară de 3 miliarde de euro pentru zece țări partenere, întru a le ajuta să limiteze criza economică provocată de pandemia de coronavirus. Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi oferiți Republicii Moldova. În context, premierul Ion Chicu a subliniat că banii, atunci când vor ajunge în țară, vor fi cheltuiți pentru dotarea spitalelor.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal