Manole, primul mesaj din postura de președintă CC: Înalta Curte nu va accepta nicio ingerință în activitatea sa

Manole, primul mesaj din postura de președintă CC: Înalta Curte nu va accepta nicio ingerință în activitatea sa

Magistrata Domnica Manole, aleasă ieri președintă a Curții Constituționale (CC) a ieșit cu o primă adresare publică. Judecătoarea le-a transmis actorilor politici că Înalta Curte „nu va tolera intervenții în activitatea sa” și că CC este „Curtea întregului popor”. Ea a subliniat că discuția dintre fostul șef la CC, Vladimir Țurcan, și președintele Igor Dodon „a pus la îndoială încrederea în Curtea Constituțională”. 

„Discuția dintre cei doi demnitari de stat care a pus la îndoială încrederea în CC și nu putea să lase fără reacție judecătorii. Din această cauză, fostului președinte i s-a acordat vot de neîncredere. Din această nouă funcție, vin să asigur societatea că CC nu tolerează intervenții în activitatea sa. Fac apel la persoane din conducerea statului, autorităților publice și partidelor politice să refuze de a telefona, de a recomanda soluții sau a se informa „din prima sursă”. Asta va știrbi integritatea Curții. CC este autoritate menită să asigure funcționalitatea puterilor statului și libertățile omului. Menționez că și mai periculoase, pentru statul de drept și supremația Constituției, sunt îndoielile și criticile față de actele emise de CC. Asta insuflă oamenilor neîncredere în CC, în stat, în Constituțiile și în viitor. Actele CC sunt definitive și nu pot fi atacate”, a subliniat Manole.

Ea a punctat că discuții despre deciziile instanței pot avea loc „doar în incinta CC și cu participarea tuturor judecătorilor”.

Publicitate

„Orice discuții pe marginea dosarelor aflate în lucru la CC sunt excluse. CC nu va accepta nicio ingerință în activitatea sa. Actuala componență a Curții depune eforturi substanțiale de a restabili încrederea în Înalta Curte și examinează sesizările în strictă conformitate cu legile”, a mai punctat judecătoarea.

„Stimați cetățeni, dați-mi voie să vă asigur că CC e o Curte ce aparține întregului popor. Soluțiile date de magistrați vor avea fundamentul doar în Constituția R. Moldova”, a conchis președinta Înalte Curți.

Magistrata Domnica Manole a fost aleasă președintă a Curții Constituționale pe 23 aprilie. Asta după destituirea din funcție a fostului socialist Vladimir Țurcan. Ea a fost aleasă prin vot secret la conducerea CC, pe un termen de trei ani.

Manole a fost numită judecătoare la CC de Parlament, în luna august 2019.

De menționat că atunci când Vladimir Țurcan a fost numit în fruntea CC, magistrata Înalte Curți, Liuba Șova a declarat că alegerea lui ar fi fost aranjată și că votul este rezultatul unei decizii luate înainte. Atunci, Domnica Manole dezvăluise că nu și-a dat votul pentru Țurcan.

Amintim că, în cazul unei ediții a emisiunii „Președintele răspunde”, Igor Dodon a spus că a vorbit la telefon cu fostul socialist Vladimir Țurcan pe marginea legii prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea, deși aceasta era subiectul unor sesizări depuse la CC.

După ce aceste declarații au stârnit nemulțumiri în rândul opoziției și în societate, Vladimir Țurcan s-a abținut de la examinarea sesizărilor pe marginea respectivei legi. A spus că decizia a fost luată „pentru a înlătura oricare suspiciuni sau aluzii referitor la imparțialitatea și independența Curții”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal