Premierul, la unison cu președintele: Nu vom putea folosi banii de la FMI pentru pensii și salarii, dacă se suspendă legea

Premierul, la unison cu președintele: Nu vom putea folosi banii de la FMI pentru pensii și salarii, dacă se suspendă legea

Prim-ministrul Ion Chicu susține că Guvernul nu-și va putea onora obligațiunile față de cetățeni, în cazul în care proiectul prin care a fost rectificat bugetul de stat va fi suspendat. Potrivit lui, procedura de aprobare a documentului a fost una perfect legală

„O eventuală neintrare în vigoare la timp a legii de rectificare va însemna că Ministerul Finanțelor, Guvernul nu poate utiliza banii alocați de Fondul Monetar Internațional pentru operarea cheltuielilor, pe de altă parte nu e posibil de finanțat acele măsuri de susținere a agenților economici. Guvernul nu va avea bază legală pentru a opera aceste finanțări, aceste cheltuieli și nu va avea bază legală pentru a folosi resursele financiare oferite de FMI. Consecințele le cunoașteți. Cetățenii Republicii Moldova care primesc salarii de la stat, pensii, nu vor primi aceste prestații sociale sau salarii. Acest scenariu poate să se materializeze dacă legea adoptată perfect legal, în opinia mea, va fi suspendată și nu va intra în vigoare”, a declarat Ion Chicu după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Șeful Executivului nu a venit cu un termen de când s-ar putea întâmpla acest lucru. De menționat că președintele Igor Dodon enunța că acest lucru s-ar putea întâmpla chiar din 1 mai.

Publicitate

La 23 aprilie, premierul declara în plenul Parlamentului că în doar o lună, veniturile la bugetul de stat s-au redus cu 1,8 miliarde de lei, în prezent înregistrându-se un minus de 200 de milioane de lei în veniturile la buget, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Proiectul de rectificare a bugetului de stat a fost adoptat joi, 23 aprilie, de Parlament, în ambele lecturi. Mai mulți deputați din opoziție au acuzat încălcări de procedură și faptul că amendamentele propuse pentru a doua lectură nu au avut avizul Guvernului. Totodată, opoziția susține că în rectificarea bugetară nu au fost stabilite corect prioritățile ce reies din cotextul crizei actuale și că nu se prevăd majorări de salarii pentru cadrele medicale, dar în schimb rămân investiții în infrastructura drumurilor sau achiziții care nu sunt urgente în această perioadă.

Grupul Pro Moldova a anunțat că va ataca la CC proiectul de lege de rectificare a bugetului și pachetul anti-criză.

Citește și:

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal