FALS: Herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste

FALS: Herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste

Recent, fostul politician Ruslan Popa a publicat pe rețelele sociale două înregistrări video care promovează câteva teorii conspiraționiste despre noul coronavirus. Astfel, R. Popa afirmă că virusul este transmis prin testele destinate depistării infecției. O altă teorie conspiraționistă este că boala poate fi anihilată de un alt virus – herpesul. Ruslan Popa a fost citat de Inspectoratul Național de Investigații (INI) pentru a da explicații referitoare la ipotezele false, lansate în spațiul public. Purtătorul de cuvânt de la INI a precizat pentru portalul Stopfals.md că declarațiile lui Popa sunt examinate de oamenii legii.

La începutul lunii aprilie curent, Ruslan Popa, fost președinte al Partidului Comunist Reformator (formațiune radiată din Registrul partidelor politice în ianuarie 2016), a afirmat într-un video postat pe YouTube că „infectarea cu noul coronavirus se face prin testele rapide”. Video-ul a fost postat și pe pagina sa de Facebook, distribuit și în rețeaua WhatsApp. Ulterior, acest video a fost șters de pe platforma Youtube, nu însă și din postarea sa de pe Facebook, unde R. Popa și-a argumentat „așa-zisele afirmații despre COVID-19”. Portalul Stopfals.md a analizat cele mai grave afirmații și le dezminte cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Fals: „Ei introduc acest virus oamenilor prin testare”

În postarea de pe Facebook, fostul politician afirmă că „făcând infectarea prin teste, în așa mod ei (n.r. autoritățile) țin situația sub control și se vor opri numai atunci când își vor atinge obiectivul”. Totodată, fără a aduce dovezi, R. Popa afirmă că această pandemie ar fi o acțiune premeditată, acest narativ fiind diseminat activ și de unele instituții media cu politică editorială pro-Kremlin. „Ei au pus forțat toată lumea în carantină și infectează oamenii, conform planului lor. Pentru a atinge nivelul de pandemie, au nevoie de statistici de infectare în limita a 20%”, spune R. Popa, atașând la postare un link la un articol de pe site-ul britanic Telegraph.co.uk. Însă în acest articol nu se spune nimic despre „infectarea premeditată prin teste”, ci se relatează despre o preîntâmpinare venită de la unul dintre furnizorii din Luxemburg, care a anunțat laboratoarele guvernamentale din Marea Britanie despre o posibilă întârziere în livrarea noilor teste, deoarece în timpul producerii au fost detectate urme de virus în anumite componente de import.

Organizația Mondială a Sănătății a dezmințit mitul că infectarea se produce prin teste. Mai mult decât atât, OMS consideră că testarea în masă este una din cele mai eficiente metode de a opri răspândirea bolii, deoarece permite identificarea acesteia. În prezent, există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de COVID-19: metoda PCR, prin care se recoltează probe din nas și gât cu o tijă cu tampon steril de coton și testul rapid, care se face prin recoltarea sângelui din deget.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.