FALS: Herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste

FALS: Herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste

Recent, fostul politician Ruslan Popa a publicat pe rețelele sociale două înregistrări video care promovează câteva teorii conspiraționiste despre noul coronavirus. Astfel, R. Popa afirmă că virusul este transmis prin testele destinate depistării infecției. O altă teorie conspiraționistă este că boala poate fi anihilată de un alt virus – herpesul. Ruslan Popa a fost citat de Inspectoratul Național de Investigații (INI) pentru a da explicații referitoare la ipotezele false, lansate în spațiul public. Purtătorul de cuvânt de la INI a precizat pentru portalul Stopfals.md că declarațiile lui Popa sunt examinate de oamenii legii.

La începutul lunii aprilie curent, Ruslan Popa, fost președinte al Partidului Comunist Reformator (formațiune radiată din Registrul partidelor politice în ianuarie 2016), a afirmat într-un video postat pe YouTube că „infectarea cu noul coronavirus se face prin testele rapide”. Video-ul a fost postat și pe pagina sa de Facebook, distribuit și în rețeaua WhatsApp. Ulterior, acest video a fost șters de pe platforma Youtube, nu însă și din postarea sa de pe Facebook, unde R. Popa și-a argumentat „așa-zisele afirmații despre COVID-19”. Portalul Stopfals.md a analizat cele mai grave afirmații și le dezminte cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Fals: „Ei introduc acest virus oamenilor prin testare”

În postarea de pe Facebook, fostul politician afirmă că „făcând infectarea prin teste, în așa mod ei (n.r. autoritățile) țin situația sub control și se vor opri numai atunci când își vor atinge obiectivul”. Totodată, fără a aduce dovezi, R. Popa afirmă că această pandemie ar fi o acțiune premeditată, acest narativ fiind diseminat activ și de unele instituții media cu politică editorială pro-Kremlin. „Ei au pus forțat toată lumea în carantină și infectează oamenii, conform planului lor. Pentru a atinge nivelul de pandemie, au nevoie de statistici de infectare în limita a 20%”, spune R. Popa, atașând la postare un link la un articol de pe site-ul britanic Telegraph.co.uk. Însă în acest articol nu se spune nimic despre „infectarea premeditată prin teste”, ci se relatează despre o preîntâmpinare venită de la unul dintre furnizorii din Luxemburg, care a anunțat laboratoarele guvernamentale din Marea Britanie despre o posibilă întârziere în livrarea noilor teste, deoarece în timpul producerii au fost detectate urme de virus în anumite componente de import.

Organizația Mondială a Sănătății a dezmințit mitul că infectarea se produce prin teste. Mai mult decât atât, OMS consideră că testarea în masă este una din cele mai eficiente metode de a opri răspândirea bolii, deoarece permite identificarea acesteia. În prezent, există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de COVID-19: metoda PCR, prin care se recoltează probe din nas și gât cu o tijă cu tampon steril de coton și testul rapid, care se face prin recoltarea sângelui din deget.

Fals: „Așa-numitul Coronavirus a fost dezvoltat în laborator”

Într-o altă concluzie speculativă a lui R. Popa se afirmă că „toți oamenii de știință sunt de acord că COVID-19 este o lucrare de laborator, adică creat într-un laborator”.

În prezent, nu este cunoscută sursa SARS-CoV-2 – coronavirusul care cauzează COVID-19. Potrivit OMS, toate dovezile disponibile sugerează că virusul SARS-CoV-2 are cel mai probabil un Coronavirus specific liliecilor și nu este un virus artificial.

Fals: „Acest virus nu este transmis de la persoană la persoană”

Un alt fals se referă la metoda de transmitere a virusului. Fără nicio bază factuală, R. Popa afirmă că „dacă nu ar  fi fost carantină, oamenii ar fi înțeles rapid că virusul nu este transmis de la o persoană la alta, iar întreaga operațiune ar fi fost perturbată”.

Dimpotrivă, OMS a anunțat că virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis de persoane infectate cu noul Coronavirus, prin tuse sau strănut. Din acest motiv, este important să respectăm distanțarea fizică mai mare de 1 metru față de o persoană bolnavă.

Fals: Virusul herpes ucide noul Coronavirus

La 13 aprilie, Ruslan Popa a mai înregistrat un video, lansând altă speculație despre COVID-19, și anume că infecția poate fi anihilată de un alt virus: „Medicamentul pentru COVID-19 este probabil virusul herpes care, judecând după informațiile și recenziile colectate ale oamenilor, ucide Coronavirusul în celulele corpului, fără a lăsa urmă de această infecție”.

Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății nu a publicat nicio confirmare a conexiunii între herpes si vindecarea de COVID-19. Într-un articol publicat de The Guardian, virologul Michael Skinner din Londra, Marea Britanie, a afirmat că Herpes-ul nu ucide Coronavirusul, ci din contra, îi accentuează efectele și poate duce la complicații.

Nicolae Furtună: „Lumea încearcă să-și facă capital politic din orice”

La rândul său, Nicolae Furtună, șeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică susține că nu există studii științifice care ar confirma că virusul Herpes poate distruge noul Coronavirus. „În primul rând, autorul face trimitere la niște site-uri din care nu poți lua informație corectă, din punct de vedere profesional și științific. În al doilea rând, nu sunt studii publicate de OMS cu referire la acest subiect. Eu cred că lumea încearcă să facă capital politic din orice, dar asta nu este cea mai bună cale, chiar e una nocivă, distructivă. Când politicul se implică în COVID-19, atunci e grav. De aceasta trebuie să se ocupe specialiștii, doctorii. Și atunci va fi bine. Lucrurile trebuie să fie dovedite științific, dar nu ieșite din gura politicienilor”.

Nicolae Furtună dezminte și afirmația că prin teste se produce infectarea, argumentând că probele sunt prelevate cu ustensile medicale sterile.

Potrivit ANSP, până 21 aprilie 2020 în Republica Moldova s-au efectuat 15 mii de teste pentru depistarea noului Coronavirus. Totodată, în laboratoarele de stat ale ANSP sunt disponibile 99 de mii de teste.

Popa a fost citat de Inspectoratul Național de Investigații

După publicarea primului video în care afirma că infectarea cu noul Coronavirus se face prin teste, Ruslan Popa a fost citat de către Inspectoratul Național de Investigații (INI). Despre acest lucru a anunțat chiar autorul într-o postare pe Facebook. Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt de la INI, Ionela Bivol, a confirmat pentru portalul Stopfals.md că R. Popa s-a prezentat la poliție împreună cu avocatul său. „Dumnealui a spus că adresarea pe Facebook a fost către organele de drept cu scopul ca poliția să se sesizeze și să verifice informația pe care a publicat-o. Acum, poliția urmează să verifice informațiile publicate. Dumnealui nu a adus nicio probă pentru cele afirmate”, a precizat la telefon purtătoarea de cuvânt a INI.

Mesajele false au trecut hotarele R. Moldova

Videoclipul lui R. Popa cu afirmațiile false că „infectarea cu noul Coronavirus are loc prin teste” a ajuns și în vizorul jurnaliștilor din Kârgâzstan. Pe pagina de Facebook a proiectului Три точки. Знай, что смотришь” (în traducere Trei puncte. Cunoaște, la ce te uiți!”), falsurile promovate de Ruslan Popa au fost demontate. Proiectul Три точки. Знай, что смотришь” este o campanie de informare privind alfabetizarea mediatică din Bișkek, Kârgâzstan. 

Ruslan Popa a participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, fiind președintele Partidului Comunist Reformator din Moldova, ulterior această formațiune a fost radiată din Registrul partidelor politice, după o decizie judecătorească.

Anterior, portalul Stopfals.md a dezmințit altă declarație falsă a lui R. Popa că „forțele americane se vor instala în Europa, sub pretextul pandemiei COVID-19.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Atenție, FAKE! „Cumătra” știe mai bine ce se întâmplă la „Toma Ciorbă”

Atenție, FAKE! „Cumătra” știe mai bine ce se întâmplă la „Toma Ciorbă”

Nu este fake mesajul. Autoritățile au transmis moldovenilor un SMS cu sfaturi legate de coronavirus

Nu este fake mesajul. Autoritățile au transmis moldovenilor un SMS cu sfaturi legate de coronavirus

Un mesaj fake despre coronavirus, transmis pe WhatsApp. Ce falsuri propagă și de ce nu este adevărat (FOTO)

Un mesaj fake despre coronavirus, transmis pe WhatsApp. Ce falsuri propagă și de ce nu este adevărat (FOTO)

Activitatea mass-media pe timp de pandemie: SIS-ul e cu ochii pe site-urile de fake-news, iar CA poate adopta decizii mai ușor

Activitatea mass-media pe timp de pandemie: SIS-ul e cu ochii pe site-urile de fake-news, iar CA poate adopta decizii mai ușor

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Advertoriale
Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Primarul din Nikolaev îi îndeamnă pe toți locuitorii care vor să rămână în viață să părăsească orașul
 • 2
  Medvedev, critici dure și amenințări pentru R. Moldova după obținerea statutului de țară candidat. Ucraina anunță că sprijină Chișinăul
 • 3
  Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA
 • 4
  Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.