Interviu cu directorul BNAA: Ce se întâmplă dacă R.Moldova va fi exclusă din sistemul Carte Verde și cine a provocat această situație

Interviu cu directorul BNAA: Ce se întâmplă dacă R.Moldova va fi exclusă din sistemul Carte Verde și cine a provocat această situație
Foto: Agora


Țara noastră ar putea fi exclusă din sistemul de asigurare Сarte Verde din cauza unor tranzacții dubioase cu banii de pe conturile Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA). Noul director executiv al BNAA, Mihai Manoli ne spune cum s-a ajuns în această situație și ce se întâmplă dacă Republica Moldova va fi exclusă din sistemul de asigurate Carte Verde.


Există un pericol ca țara noastră să fie exclusă din sistemul Carte Verde?

Mihai Manoli: La începutul acestui an Consiliul de Birouri de la Bruxelles a stabilit un termen de depunere a garanției financiare externe pentru certificatele Carte Verde, care a crescut de la 2 milioane de dolari până la 4,25 milioane de euro. Din păcate această sumă nu este disponibilă pentru a fi depusă pe contul Băncii Centrale de la Bruxelles. Pe 1 februarie a fost ultimul termen care a fost prevăzut pentru depunerea acestei garanții.
Consiliul de Birouri de la Bruxelles are dreptul să ne retragă certificatul Cartea Verde, dar sper că acest lucru nu se va întâmpla.

Cum s-a ajuns la această situație?

Mihai Manoli: Pe 13 ianuarie a acestui an a fost convocată adunarea generală a membrilor BNAA, atunci am fost numit în calitate de nou director executiv și a fost ales un nou Consiliu de Administrație. Din păcate această decizie a fost suspendată de hotărâri ale instanțelor de judecată.
Noi am încercat să preluăm controlul asupra conturilor din băncile comerciale. La două din trei bănci acest proces a fost tărăgănat și nici nu ne-a fost prezentat un refuz înscris.
Pe parcursul lunii februarie din cauza operațiunilor de schimb valutar efectuate la două bănci comerciale au fost pierdute aproximativ 8 milioane de lei.

BNAA dispune de conturi în valută străină și în lei. Unul din directorii interimari a angajat pe Oleksandr Pinciuk, care este cetățean al Ucrainei, în calitate de director adjunct. Acesta a efectuat în februarie 2015 tranzacţii cu valuta care era pe conturile de depozit ale asociației.
Însă el nu avea dreptul să facă operațiuni valutare, conform statutului BNAA. Directorul adjunct răspunde de fondul de compensare și fondul victimele străzii și nu are nici o atribuției cu tranzacțiile bancare. Astfel unui cetățean străin i-au fost încredințate fondurile BNAA,  fapt mă uimește.

Oleksandr Pinciuk a făcut operațiuni de schimb valutar și au fost semnate contracte dubioase de deschidere a două conturi de depozit. În ambele contracte este prevăzut că toate litigiile se vor examina într-o instanță din Moscova. Aceste decizii coincid în mod straniu. În plus aceste contracte de depozit nu pot fi reziliate până în 2018, în caz contrar trebuie achitate penalități de 15% din suma depusă la bancă. În mod normal în cazul depozitelor retrase înainte de termen clientul pierde doar dobânda.
Noi am depus plângere în instanță pentru a restitui pagubele cauzate de aceste decizii.

Cum activează în prezent BNAA?

 Mihai Manoli: Conducerea precedentă a deschis aceste depozite și practic nu au lăsat bani pe conturile curente. Noi avem peste 100 de dosare la care trebuie achitate despăgubiri, dar nu le putem onora fiindcă șmecherii au trecut toți banii la depozite, pentru a împiedica formarea garanției financiare.

Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) este o asociație profesională bazată pe principiul aderării asigurătorilor de răspundere civilă auto în calitate de membri.  Asociaţia are drept scop reprezentarea intereselor colective ale membrilor săi, în domeniul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, promovarea cooperării, precum şi compensarea prejudiciilor cauzate persoanelor păgubite prin accidente produse de autovehicule ai căror posesori nu au respectat obligaţia de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, de autovehicule neidentificate şi/sau obţinute pe cale ilicită. Activitatea BNAA se împarte în 2 ramure inițiale: este Membru al Consiliului Birourilor Sistemului Internațional de asigurare “Carte Verde”; este administrator al Fondului de Protecție a Victimelor Străzii.
Polița internațională de asigurare de răspundere civilă ”Carte Verde” se eliberează și funcționează similar Asigurării Obligatorii a Răspunderii Civile Interne doar că pe teritoriile țărilor membre a Sistemului ”Carte Verde”, deci în cazul unui accident provocat din vina șoferului autovehiculului înmatriculat în Republica Moldova, deținător al poliței de asigurare ”Carte Verde”, despăgubirea persoanei păgubite va fi efectuată de către societatea care a emis polița de asigurare.
În prezent BNAA  are 14 membri ai, nouă membri sunt autorizați să emită polițe internaționale de asigurare de răspundere civilă Carte Verde.

Ce se întâmplă dacă Republica Moldova ar pierde dreptul de a emite certificatele de asigurare Cartea Verde?

Mihai Manoli: Ar fi o contradicție să pierdem dreptul de a utiliza Cartea Verde, dar să avem dreptul de a călători fără viză în Europa.
Dacă țara noastră ar pierde dreptul de a emite certificatul Carte Verde, ar veni alte companii străine, care ar obține profitul din această activitate. Până în 2001 Republica Moldova amplasa certificatele Carte Verde erau emise în Bulgaria.

Ce ați întreprins pentru a depăși problema care s-a creat?

Mihai Manoli: La 12 februarie am prezentat scrisori în adresa misiunilor diplomatice, Guvernului, Parlamentului, Băncii Naționale și Președintelui țării referitor la situația creată. Sperăm totuși să găsim o soluție pentru a păstra dreptul de a emite certificatele Certe Verde.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.