Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management, dezvoltare personală | NOTA DE PLATĂ

Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management, dezvoltare personală | NOTA DE PLATĂ

Primul lui job a fost să răspundă la telefoane și să facă traduceri, în fiecare dimineață alege să meargă pe jos la muncă, iar chitara îi este prietena de nădejde. E vorba de manager-ul regional Europa Centrală al companiei Endava, Radu Lazăr, cel care doar la Chișinău conduce o echipă de peste 1.000 de angajați. Inspiră profesionalism la cote maxime și în același timp încredere și simplitate - tipul de conducător pe care nu ai vrea să îl dezamăgești. E convins că oricine se poate bucura de o carieră de succes, dacă învață și încearcă să obțină experiență prin orice cale posibilă. Urmăriți „Nota de Plată” a lui Radu Lazăr, un interviu despre povestea companiei Endava, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management și dezvoltare personală. 

Primul meu job a fost să traduc și să răspund la telefoane

Radu Lazăr

 „La fiecare doi sau trei ani ceream alte responsabilități, alte roluri și făceam ceva diferit. Eu, când am fost angajat la Endava, pe neașteptate am fost rugat să preiau un proiect, cel mai mare proiect Endava pe care îl aveam. La început aveam 15 oameni și timp de un an proiectul a crescut la peste 50 de oameni. Era foarte dificil atunci, pentru că am făcut project management, dar nu project management în IT. 

Primele trei luni lucram 15-12 ore pe zi. Am început lucrul cu acel client într-un moment de criză și nu îmi alegeam timpul. Am livrat cu succes și apoi mi s-a propus poziția pe lângă project management să fac coordonare și pe alte proiecte și să iau poziția de șef al departamentului de project management și livrări. Pe lângă lucrul cu clienții, am fost expus la colaborări diferite și am avut multe de învățat. După patru ani devenise o rutină și în acel moment am început să mă implic și la nivel de unitate. Am rugat directorul, care era la moment, să îmi dea ceva de lucru pe care îl face el”.

Să învețe cât mai mult și să încerce să acapere experiența pe orice cale posibilă

Radu Lazăr

„Nu trebuie să se uite la bani. Tinerii trebuie să învețe cât mai mult și să încerce să acapere experiența pe orice cale posibilă. La 20 sau 25 de ani e o perioadă critică pentru cariera ta și e necesar să investești toate resursele pe care le ai în dezvoltarea proprie. Eu când vorbesc de experiență și cunoștințe, nu mă refer doar la experiența de muncă nemijlocită, nu mă refer la doar experiența profesională și cunoștințele în domeniu. Sunt importante și soft skill-urile. Eu am avut parte de colegi care la momentul potrivit mi-au dat feedback-ul potrivit. Nu este nevoie să fii mereu dur, să insiști. Câteodată mai repede atingi alte scopuri prin o abordare un pic mai diferită. Asta am învățat să fac și anume să îmi ating scopurile nu prin căi atât de drepte”. 

Nu facem outsource în sistemul clasic. Noi de fapt livrăm servicii

Radu Lazăr

„Nu e corect să numim Endava ca o companie care face outsource. Nu facem outsource în sistemul clasic. Noi de fapt livrăm servicii și nu oferim echipe de oameni care să livreze aceste servicii. Primele proiecte au fost proiecte de outsource. E foarte greu să construiești o relație de încredere. De fapt de asta ai nevoie, de încredere pentru serviciile pe care tu le livrezi și compania ta în general și atunci  e mult mai ușor să vinzi servicii și nu echipe sau ceea ce fac mai multe companii din domeniu. De asta lucrul la Endava e mult mai interesant decât la o companie de outsource, pentru că aici clientul vine cu o problemă de business pe care noi încercăm să o rezolvăm. Nu e o problemă că am nevoie de cinci dezvoltatori Java și testeri”.

Noi angajăm și fără experiență în domeniu

Radu Lazăr

„Am ajuns la concluzia că trebuie să pregătim forțele de muncă. Noi în continuare angajăm oameni seniori sau mai puțin, dar în mare parte angajăm studenți de la universitate și îi pregătim, îi creștem cu cultura și valorile noastre. Se întâmplă când oamenii își schimbă vocația și sunt perseverenți să învețe o vocație nouă. În cazul dat noi angajăm chiar și fără experiență în domeniu. Avem o serie de programe prin care noi trecem persoana respectivă. Durează programul trei luni, după care îl implicăm în proiecte. După trei luni livrează produs achitat de client”. 

Este esențial ca noi, managerii, să găsim provocările individuale pentru fiecare din membrul echipei

Radu Lazăr

„Secretul este în a crea contextul și structura, cultura ca  oamenii singuri să își controleze activitățile. E foarte greu să faci management la o echipă mai mare de 10 oameni. Managementul se face eficient doar la circa cinci sau șapte oameni. Când ai o echipă de 1000 de oameni, e imposibil să faci management. Contez foarte mult pe echipa mea de leadership, șefii de departamente și capacitatea lor de a organiza compania și departamentul propriu. Este esențial ca noi, managerii, să reușim să găsim provocările individuale pentru fiecare din membrul echipei, astfel încât până într-un final să aibă de învățat fiecare din acest exercițiu”. 

Diferențiatorul principal al Endava față de alte companii este că noi suntem pregătiți de varii crize atât pe plan extern, cât și intern

Radu Lazăr

„Am avut crize provocate de factori externi, dar întodeauna am găsit un mod de a răspunde la aceste crize. Diferențiatorul principal al Endava față de alte companii este că noi suntem pregătiți de varii crize atât pe plan extern, cât și intern. Atunci când s-a început războiul în Ucraina, în decurs de o lună de la începerea războiului noi precăutăm scenarii reale și nu doar căutam în mod teoretic, dar în mod practic făceam planificări și exerciții de acțiuni care ar trebui să le întreprindem în caz că armata rusă ajunge la hotarele cu Moldova sau intră în Moldova. Eram pregătiți cu orice scenariu, inclusiv cu evacuarea angajaților, livrarea proiectelor din alte locații, dar și ceea ce ține de comunicare”.

Dacă dai mâinile în jos la primul eșec, poți pierde o carieră doar pentru că ai refuzat la un moment inoportun

Radu Lazăr

„Noua generație tinde să piardă atenția foarte repede, dacă nu le este interesant. Ar trebui să o mențină. Ei nu sunt siguri ce ar trebui să facă în viață. Încep și lasă imediat. Le-aș sugera să fie mai perseverenți. Succesul înseamnă multe ore lucrate într-un domeniu de studiu, experiență și dacă dai mâinele în jos la primul eșec, poți pierde o carieră doar pentru că ai refuzat la un moment inoportun”. 

Endava e cea mai mare companie IT din țara noastră și una din cele mai prestigioase din întreaga lume.  La sfârșitul anului trecut, compania număra 6267 de angajați, dintre care doar 1.000 în R. Moldova.  Astăzi e prezentă în țări precum Danemarca, Germania, Olanda, Regatul Unit, Statele Unite și deține centre de livrare ale serviciilor în România, Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova, Serbia, Argentina, Columbia, Uruguay și Venezuela. În iulie 2018, Endava a fost listată la bursa din New York sub simbolul DAVA. 

La data de 3 aprilie 2020, capitalizarea bursieră a companiei era de 1.84 miliarde de dolari. Venitul în  primul trimestru 2020 a fost de 82,4 milioane de lire sterline, cu 24% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Profitul, înainte de plata impozitelor, în primele trei luni ale anului 2020 a însumat 17,5 milioane de lire sterline.

Vezi interviul cu Radu Lazăr, unul din specialiștii de top și oamenii care stau în spatele companiei Endava. Inspiră-te, învață și crește împreună cu noi. 

Nota ta de plată e să dai like și share. Nu uita, abonează-te la canalul de youtube AGORA.

02:41 Construcția noului oficiu al companiei Endava;

07:40 Pasiunea pentru IT și alegerea lui Radu Lazăr de a face economie;

08:10 Primul job la 17 ani și parcursul în carieră;

09:18 Funcția de manager regional Europa Centrală la Endava;

11:45 Sfaturi pentru o carieră de succes;

14:35 Ambiția de a crește și tentația de a lăsa totul baltă;

16:30 Șansele altor companii de al avea pe Radu Lazăr în calitate de angajat;

18:10 Succesul companiei Endava, venitul și profitul în primul trimestru 2020;

21:50 Lipsa specialiștilor și instrumentele folosite de Endava în acest caz;

28:08 Endava și serviciile de outsource;

26:40 Pasiunea față de muzică și încăperile de relaxare pentru angajați;

36:00 Cum s-au schimbat lucrurile la Endava, după ce angajații s-au mutat în noul oficiu;

36:56 Investițiile și necesitatea training-urilor în rândul angajaților;

38:53 Fenomenul „fat cat”, tendința specialiștilor IT de a nu progresa și salariile mari;

41:41 Șansele unui începător în IT de a se angaja la Endava și limita de vârstă;

44:18 Cum Radu Lazăr reușește să monitorizeze și să conducă peste 1000 de angajați, sfaturi de management;

46:55 Crizele companiei Endava;

49:54 Planuri de viitor și priorități;

51:50 Nota de plată achitată de Radu Lazăr;

52:28 Sfaturi pentru dezvoltarea tinerilor;

53.55 Educația financiară a copiilor;

55:22 Cărți recomandate;

Vezi și Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)

Acest proiect este susținut de Campania Națională de Educație Financiară „Află totul despre bani!”, derulată sub egida Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Republica Moldova și sprijinul OCN Iute Credit.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)

Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)

„Crizele cu cât mai mult dor, cu atât mai mult creștem”. 15 idei și sfaturi, despre bani, afaceri și dezvoltare de la Ruslan Cojocaru (VIDEO)

„Crizele cu cât mai mult dor, cu atât mai mult creștem”. 15 idei și sfaturi, despre bani, afaceri și dezvoltare de la Ruslan Cojocaru (VIDEO)

Citim pe timp de pandemie. Vezi cinci cărți recomandate de antreprenorul Ruslan Cojocaru (FOTO, VIDEO)

Citim pe timp de pandemie. Vezi cinci cărți recomandate de antreprenorul Ruslan Cojocaru (FOTO, VIDEO)

Advertoriale
Cum aveți grijă de piele după ce purtați masca de protecție. Sfatul specialistului Herbalife

Cum aveți grijă de piele după ce purtați masca de protecție. Sfatul specialistului Herbalife

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  O minoră a cerut ajutor într-o farmacie, speriată de un bărbat care ar fi urmărit-o. Intervenția oamenilor legii (VIDEO)
 • 2
  Salariul brut al judecătorilor Curții Constituționale a fost aproape dublat. Stamate: „CC e fundamentul apărării democrației”
 • 3
  Pensia cea de pe urmă: 25% dintre pensionari continuă să muncească pentru a-și asigura existența. Ce înseamnă pentru ei „bătrânețile fără griji”? (INFOGRAFIC)
 • 4
  Ultima oră! Alerta cu bombă la Președinție - falsă (UPDATE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.