Acordul cu Federația Rusă privind creditul de 200 de milioane de euro, semnat la Moscova de ambasadorul Andrei Neguța

Acordul cu Federația Rusă privind creditul de 200 de milioane de euro, semnat la Moscova de ambasadorul Andrei Neguța

Acordul dintre Republica Moldova și Federația Rusă privind acordarea creditului de 200 de milioane de euro a fost semnat de ambasadorul țării noastre la Moscova, Andrei Neguța. Informația se conține în Nota Informativă a proiectului de lege aprobat de Guvern la 21 aprilie. În document nu este memționată, însă, componența echipei de negociatori. 

În cadrul ședinței Parlamentului din 23 aprilie, când a fost examinat proiectul, prim-ministrul Ion Chicu a ezitat să spună cine a negociat și semnat Acordul, deși a fost întrebat expres despre aceast lucru de parlamentari.

...

Publicitate
...

Andrei Neguța a fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova între anii 2009 - 2012. În aprilie 2012 acesta a fost rechemat din funcție după ce a declarat într-un interviu pentru ITAR-TASS că „retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune”.

La scurt timp după alegerea sa în funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a propus revenirea lui Andrei Neguța în funcția de Ambasador al RM la Moscova.

Mandatul lui Neguța a fost zdruncinat de mai multe scandaluri, fiind rechemat de mai multe ori. În 2017, Cabinetul Filip a luat o asemenea decizie „în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova”.

În februarie 2019, Guvernul condus de Pavel Filip a cerut rechemarea din funcție a ambasadorului moldovean din Rusia, Andrei Neguța, după ce o delegație de la Chișinău care a mers la Moscova să vadă care este starea celor doi piloți eliberați din Afganistan nu a primit acces la ei. Cei de la Externe l-au convocat, tot ieri, pe ambasadorul Rusiei în Moldova, înmânându-i o notă de protest pe acest caz. În urma acestei acțiuni, Președinția a venit cu un comunicat în care a menționat că, în loc de notă de protest, autoritățile noastre ar trebui să-i mulțumească Rusiei.

În martie 2019, Neguța a fost chemat de ministrul de Externe, Nicu Popescu, pentru a prezenta explicații despre vizita la Chișinău a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, vizită care nu a fost coordonată cu Guvernul de la Chișinău, condus pe atunci de Maia Sandu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal